Warning: Creating default object from empty value in /home/andreeabanica/public_html/wp-content/themes/voice/include/options/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
De câte ori pe săptămână trebuie să te speli pe cap în funcție de tipul de păr – Andreea Bănică

De câte ori pe săptămână trebuie să te speli pe cap în funcție de tipul de păr

Află de câte ori trebuie să-ți speli părul în funcție de structura lui!

Probabil că mama ta te-a avertizat mereu să nu-ți speli părul prea des, chiar dacă te enervează dacă acesta pare uleios și murdar. Are dreptate fiindcă, dacă te speli prea mult pe cap, vei distruge uleiurile naturale ale părului, care va arăta astfel șters, lipsit de vitalitate. Va fi afectată și creșterea părului, deoarece cuticulele de păr vor fi încărcate prea des cu chimicale, iar asta le schimbă textura.

Uleiurile naturale îți ajută părul să se așeze în mod natural – de aceea, părul tău arată uneori mai bine în a treia zi după baie decât proaspăt spălat. Totuși, tipurile diferite de păr ar putea să aibă nevoi diferite – iată cât de des ar trebui să-ți speli părul în funcție de asta:

1. Părul uscat
Oamenii cu acest tip de păr ar trebui să evite să-l spele de mai mult de două ori pe săptămână, deoarece au deja puține uleiuri naturale. E necesar să folosească un balsam pentru a-și recăpăta uleiurile și pentru a păstra echilibrul.

2. Părul fragil / blond
Acest tip de păr absoarbe mai mult ulei și trebuie să fie spălat mai des – cam de 2-3 ori pe săptămână.

3. Părul mediu
Dacă părul tău nu e nici prea uleios, nici prea uscat, ar trebui să-l speli, de asemenea, de 2-3 ori pe săptămână.

4. Părul gros
Pe acest păr se acumulează foarte puțin ulei, deoarece îi ia mult să ajungă de pe scalp la vârfuri. De asemenea, nu se murdărește foarte mult, așa că e suficient dacă te speli o dată pe săptămână.

5. Părul normal
Spală-ți părul cu un șampon care conține și balsam sau are ulei, deoarece șamponul îți curăță părul, dar reduce uleiurile naturale, iar balsamul neutralizează efectul. Ideal e să te speli pe cap o dată sau de două ori pe săptămână.

Citește și: 10 mituri despre păr pe care nu ar trebui să le mai crezi

Încă din copilărie ni se spune că spălarea frecventă a părului strică părul, iar ăngrijirea potrivită poate face minuni pentru volum. Multe dintre lucrurile pe care le-am tot auzit nu sunt însă adevărate. Iată câteva dintre cele mai populare mituri și adevărul din spatele lor:

1. Cu cât te tunzi mai des, cu atât mai repede va crește părul

Părul crește de la rădăcină, nu de la vârfuri, așa că tăierea sa nu afectează ritmul creșterii sale. În plus, nu este afectat nici cât de des este, deoarece fiecare persoană are un anumit număr de foliculi. Trebuie să te tunzi pentru că vârfurile uscate dau un aspect neîngrijit părului.

2. E bine să folosești un uscător de păr

Dacă ai păr scurt, care se usucă în câteva minute, nu are rost să folosești un uscător de păr. Totuși, dacă ai părul lung ar trebui să folosești uscătorul, deoarece moleculele de apă penetrează structura părului și îi răpesc keratina, lăsându-l aspru și uscat.

3. Părul se „obișnuiește„ cu șamponul

Citește și:   10 greșeli pe care le faci părului tău

Părul, ca și unghiile, este format din țesuturi moarte, așa că nu se poate vorbi de vreo dependență. Cu alte cuvinte, dacă îți speli timpul cu același șampon un timp îndelungat, iar părul tău se murdărește mai repede și crește mai încet, alți factori sunt de vină, nu șamponul.

4. Scalpul uscat este principala cauză a mătreții

Aici, lucrurile stau complet invers. Mătreața apare la oamenii cu scalp uleios, așa că nu trebuie să mai folosești ulei de păr, dacă nu vrei să înrăutățești situația.

5. Vârfurile despicate pot fi reparate

Uleiurile și măștile special pot lipi vârfurile despicate, dar nu vei scăpa de ele decât tăindu-le din când în când.


6. Pieptănatul frecvent revitalizează părul

Dacă te piepteni frecvent, sebumul de pe părul tău va fi distribuit uniform, astfel că se va murdări mult mai repede. Prin urmare, piaptănă-ți părul numai când este necesare.

7. Îngrijirea corectă îți va face părul mai des

Cât de des este părul și numărul foliculilor de păr sunt scrise în genele tale, așa că îngrijirea nu le poate influența.


8. Cu cât îți speli părul mai des, cu atât se va îngrășa mai tare

Dacă părul e ondulat, cât de des e sau cât ulei e secretat de celulele de grăsime sunt lucruri determinate de genetică. Așadar, cât de des sau rar îți speli părul nu are nicio legătură cu îngrășarea sa. Totuși, îngrijirea regulate poate influența glandele sebacee, iar părul se va murdări mai încet.

9. Dacă îți tragi un fir de păr alb, în locul lui or să apară 2 sau 3

Cantitatea de păr pe care o are cineva nu depinde de îngrijire sau nutriție, așa că în locul unui fir de păr nu pot să apară mai multe. Totuși, nu merită să îți smulgi firele albe de păr, deoarece îți poți deteriora foliculii și firele de păr pot crește înăuntru.

10. Apa rece închide cuticulele, iar părul devine mai fin

Din moment ce părul este compus din țesuturi moarte, nici apa rece nici cea caldă nu poate influența starea cuticulelor.

Citește și: 10 obiceiuri de zi cu zi care te vor ajuta să-ți menți părul sănătos și strălucitor

Toate visăm să avem un păr sănătos, fin şi strălucitor, dar multe dintre obiceiurile noastre de îngrijire a părului îi fac mai mult rău decât bine. Iată câteva sfaturi pentru a-ți proteja părul și pentru a-l ajuta să crească puternic și sănătos:

1. Umezește-ți părul cu niște oțet alb simplu după ce te speli cu șampon și las-l câteva minute înainte să te clătești. Părul tău va fi mai strălucitor de la prima folosire.

2. O dată pe lună, folosește o mască naturală din avocado.

3. Spală-ți părul cu gălbenușuri crude de ou în loc de șampon. Ar putea să sune cudat, dar acest produs natural îți hidratează părul mult mai bine decât produsele din comerț, fără să-l slăbească.

Citește și:   5 semne că ești prea stresată

4. Nu-ți spăla părul prea des, ca să păstrezi uleiurile naturale de care părul tău are nevoie pentru nutriție și creștere.

5. Împletește-ți părul lejer înainte de a merge la culcare. Părul nu ți se va mai încurca și nu se va rupe în somn și va crește mai repede. În plus, dimineața vei avea niște frumoase bucle lejere.

6. Masează-ți scalpul în fiecare zi cu o perie cu dinți de lemn pentru a activa circulația sanguină, astfel încât părul să crească mai repede.

7. Protejează-ți pielea de soare. Folosește produse speciale care să-l protejeze și de clorul din piscină sau de apa sărată.

8. Nu-ți usca părul cu foehn-ul prea des. Lasă-l să se usuce natural, la aer.

9. Nu merge la culcare cu părul ud, pentru că va fi mult mai delicat și predispus la rupere.

10. Evită placa sau ondulatorul și nu le folosi niciodată fără un spray de protecție. Temperaturile înalte slăbesc fibrele părului.

11. Uleiul de argan are multe efecte benefice – folosește-l pentru vârfuri despicate sau pentru un scalp uscat.

12. Nu-ți vopsi și nu-ți decolora părul.

Citește și: Cum poți avea un păr sănătos și frumos

E greu să găsești o fată pe care să n-o intereseze sănătateaa părului ei. Iată un test simplu pentru a descoperi în ce stare sunt șuvițele tale:

Ia un pahar cu apă la temperatura camerei, separă o șuviță de 1-2 cm grosime și scufund-o în apă. Dacă părul tău plutește, e sănătos. Dacă se scufundă, are anumite probleme.

Părul foarte uscat se electrizează repede, e dificil de pieptănat, își pierde rapid strălucirea după ce e spălat și are multe vârfuri despicate sau rupte.
Părul gras necesită să fie spălat des, se murdărește a doua zi, își pierde rapid volumul și nu își păstrează coafura pentru mult timp.
Părul ar putea să fie și foarte slăbit, dacă apare mătreața, dacă îi lipsește strălucirea, cade foarte mult și nu are o structură omogenă.

Pentru a fi mulțumită de coafura ta, e necesar să-ți îngrijești cum trebuie părul:

1. Spală-ți părul o dată la două zile sau cel mai bine de două ori pe săptămână – dacă îl speli prea des, vei elimina uleiurile naturale ale părului. Folosește un șampon de calitate.

2. Încearcă un șampon fără sulfați sau parabeni, potrivit pentru tipul tău de păr – unul care înmoaie pentru părul ondulat, unul blând pentru părul drept sau ras, unul cu aminoacizi pentru părul vopsit și unul cu glicerină și colagen pentru părul uscat.

3. Folosește un balsam potrivit tipului tău de păr de fiecare dată când îți speli părul.

4. Pentru un păr mai curat și mai strălucitor, clătește-ți părul cu oțet înainte de a te spăla cu șampon, de două ori pe an. Folosește 1 parte oțet (de mere, organic) la 3 părți de apă caldă.

5. Lasă-ți părul să se usuce natural. După baie, înfășoară-ți părul într-un tricou de bumbac. Prosoapele sunt făcute dintr-un material foarte aspru, care dăunează părului și cauzează despicarea vârfurilor. Nu-ți pieptăna părul cât e ud.

Citește și:   10 lucruri pe care trebuie să le știi ca să ai un păr frumos

Citește și: 12 greșeli care îți deteriorează părul

Un păr superb îți poate schimba întreaga înfățișare și îți poate da foarte multă încredere în tine. Părul frumos necesită și multă responsabilitate însă pentru a rămâne așa. Totuși, chiar lucrurile pe care le facem ca să-l îngrijim sunt cele care îl deteriorează:

1. Nu te tunzi regulat

Știu că ți-e drag de părul ca al lui Rapunzel, dar să aștepți prea mult ca să te tunzi îi poate face rău. Da, părul crește de la rădăcină, dar vârfurile se deteriorează. E important să le tunzi la 2-3 luni.

2. Folosești prea mult balsam

Toată lumea vrea un păr catifelat, dar balsamul nu îl face mai moale, ci adaugă umezeală. În plus, ar trebui aplicat doar pe vârfuri. Poți folosi o mască o dată sau de două ori pe săptămână și ulei de argan, cocos sau măsline.

3. Îți pui mereu extensii

Extensiile greșite sau îngrijirea incorectă te pot lăsa cheală, dacă părul e tras. Găsește un specialist care să-ți spună ce și cum.

4. Crezi că o perie e de ajuns

Anumite perii pot face părul să cadă. Alege unele cu peri moi sau folosește un pieptene, care e cel mai sigur.

5. Porți codițe prea strânse

Dacă ai acest obicei, linia părului din față se poate deteriora. Lasă-ți părul să respire cu o coadă de cal mai lejeră. Și elasticele îți pot rupe părul – încearcă niște funde.

6. Folosești prea mult șampon uscat

Dacă înlocuiești prea multe spălări normale cu folosirea șamponului uscat, se acumulează multă mizerie pe păr, care cauzează inflamare și îl poate face să cadă. Aplică șampon uscat de cel mult două ori pe săptămână.

7. Îți piepteni părul când e ud

Chiar dacă părul se descurcă mult mai repede atunci, e și mult mai sensibil și se poate rupe mai ușor. Piaptănă-te când părul e uscat, de la vârfuri spre rădăcini.

8. Îndrepți părul ud

Plăcile care se folosesc când părul e semi-umed îl ard. Lasă-ți părul să se usuce de tot înainte de a-l îndrepta.

9. Lupți cu încrețirea folosind căldură

Placa nu îl va face să pară mai puțin deteriorate, ci îi face mai rău. La fel și uscătorul.

10. Folosești keratină pentru un păr perfect drept

Dacă unele visează la păr ondulat, altele vor un păr perfect drept și se poate să fi apelat la keratină pentru a-l obține. Keratina însă nu e pentru toate tipurile de păr și folosirea regulată poate fi dăunătoare.

11. Crezi că fixativul e inofensiv

E o soluție ușoară pentru multe probleme, dar îți poate deteriora părul și-l poate lipsi de strălucire.

12. Folosești vopsea de păr la cutie

Să-ți vopsești părul acasă pare o idee bună, pentru că e mai ieftin și durează mai puțin ca la salon. Vopseaua la cutie nu e sănătoasă, însă, fiindcă e concepută pentru toate tipurile de păr.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.