Cea mai simplă metodă prin care să câștigi încrederea unei persoane

Atunci când vorbim cu cineva, ne dorim ca interlocutorul să nu se îndoiască de spusele noastre. Din păcate, nu tot ceea ce spunem este perceput corect.

Pentru a câștiga încrederea cuiva, cei mai importanți sunt ochii, oricât de straniu ți s-ar părea. Atunci când comunicăm cu o persoană, nu controlăm modul în care ochii noștri reacționează la ce se întâmplă, dar în funcție de ei persoana respectivă va avea încredere în noi.

În câștigarea îmcrederii cuiva pupilele joacă un rol decisiv. Cu cât sunt mai dilatate pupilele cuiva, cu atât mai multă încredere avem în interlocutor. Mult timp s-a crezut că dilatarea și îngustarea pupilelor este un process necontrolat. S-a dovedit însă că acest lucru nu e adevărat. Pentru a-ți dilata pupilele e suficient să te imaginezi într-o cameră întunecată.
Cu acest mic truc al ochilor poți câștiga încrederea tuturor, pentru că, dacă pupilele tale sunt suficient de dilatate, celălalt este gata, la nivel subconștient, să te considere o persoană serioasă.

Acesta nu este singurul mod prin care poți câștiga încrederea celorlalți. Trebuie să menții contactul vizual. Contactul vizual sporadic sugerează lipsă de interes, distrageri și chiar rea credință.

Iată și alte trucuri pentru a câștiga încrederea oamenilor:

1. Stai drept

Dacă vrei să ocupi o poziție de lider, în orice domeniu, trebuie să te întrebi cum îți ții umerii. Limbajul corporal e mult mai important decât ai presupune (de fapt, acesta contează în proporție de 90%, iar limbajul verbal numai 10%). Dacă stai cu umerii aplecați sugerezi lipsa încredereii în tine sau doar o lipsă de effort. Dacă vrei ca alții să te considere o persoană încrezătoare și capabilă, stai drept / dreaptă, cu umerii pe spate.

2. Brațe deschise

Când vine vorba de brațe, amintește-ți să menții o postură deschisă. Dacă le ții țepene sau prinse la spate vei părea teatral/ă, iar dacă le încrucișezi la piept vei părea amenințător / amenințătoare. Așadar, încearcă să îții brațele într-un mod cât mai relaxat și mai deschis.

3. Strângerea de mână

Strângerea de mână ar trebui să fie fermă, dar nu într-atât încât să zdrobească mâna celeilalte persoane. Când faci cunoștință cu cineva, asigură-te că îl / o privești în ochi. O secundă de contact vizual și un zâmbet asociat strângerii tale de mână vor face minuni pentru câștigarea încrederii.

4. Eu voi fi oglinda ta

Poate că modul cel mai bun prin care poți câștiga încrederea cuiva e să îi transmiți că înțelegi ce vrea să îți comunice. Atunci când vorbești cu cineva, exersează oglindirea emoțiilor sale – aprobă din cap pentru a arăta că ești interesat/ă, zâmbește atunci când vorbește despre vești bune și încruntă-te atunci când vorbește despre probleme. Asigură-te că dai dovadă de empatie atunci când vorbești cu cineva, dacă vrei să demonstrezi că ești o persoană în care se poate avea încredere.

Citește și: 10 greșeli de comportament care îți afectează încrederea în tine

Ai observat vreodată că oamenii buni adesea nu sunt respectați? Îi ajută pe ceilalți, sunt răbdători, nu țin supărare, dar sunt mereu triști și singuri. Psihologii cred că asta se întâmplă din cauza felului în care acești oameni se comportă. Iată câteva ilustrații care demonstrează asta:

1. Sacrificiu de sine inutil

Renunți la nevoile tale de dragul păcii, dar lumea pare să nu observe asta. Atunci când oamenii te jignesc, te simți tu prost în locul lor. Dacă vei continua să faci așa, oamenii te vor amărî iar și iar. Nu-ți fie frică să spui lumii ce nu-ți convine, pentru că sacrificiile tale inutile nu vor fi observate de nimeni.

Citește și:   3 lucruri pe care bebelușii le învață cât sunt în pântece

2. Lipsa respectului de sine

Pare că nu simți când oamenii te lovesc sau închizi ochii când se întâmplă ceva neplăcut. Cineva obraznic de la natură nu te va iubi sau respecta pentru asta.

3. Depinzi de aprobarea celorlalți

Oamenii care au nevoia patologică de a fi aprobați de alții semnalează că e ceva în neregulă cu ei. Nu mai aștepta laude și nu-ți fie frică nici de critici. Ce crezi tu despre tine e cel mai important.

4. Crezi întotdeauna că numai tu ești de vină

Dacă îți asumi responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în jurul tău, nimeni nu îți va mulțumi pentru asta, ci chiar alții s-ar putea să-ți facă viața și mai grea.

5. Nu impui niște limite

Îi ierți pe ceilalți pentru că e mai ușor să faci asta decât să îți susții punctul de vedere. Trebuie să te hotărăști ce accepți și ce ți se pare că încalcă niște limite.

6.Te lauzi

A-ți evidenția virtuțile și a implora să fii respectat e unul dintre comportamentele specifice persoanelor dependente. Încercând să-i convingi pe cei din jurul tău că ești o persoană bună vei reuși numai să te lovești de respingere, deși nu meriți. Important e să fii tu însăți și să te porți natural.

7. Frica de respingere

Dacă pretinzi că totul e ok ca să eviți reacțiile neplăcute ale celorlalți – singurul rezultat pe care îl vei obține e nemulțumirea ta. Nu-ți fie frică să spui nu. Chiar și cei mai drăguți oameni din lume vor încerca să te folosească, dacă îi lași.

8. Nu acorzi atenție intereselor tale

Poate că te-ai obișnuit să ai grijă numai de nevoile tale și nu mai acorzi importanță dorințelor tale. Învață să ai grijă și de tine și nu-ți fie teamă că îi vei jigni pe alții.

9. Ți-e frică de singurătate

Nu trebuie să îți transformi relația într-un cult, mai ales dacă partenerul e narcissist și egoist. Nu permite nimănui să te folosească. Nu e normal să trebuiască să alegi între relația ta și o stimă de sine sănătoasă. Dacă ești în această situație, ceva clar nu e în regulă.

10. Crezi că respectul trebuie să fie câștigat

Respectul nu trebuie să fie rezultatul acțiunilor tale. Nu trebuie să „cumperi” dragostea sau respectul. Învață să iubești și să te lași iubită în mod necondiționat.

Există numeroase moduri prin care stima de sine a cuiva poate fi afectată. Pentru a le evita, iată câteva dintre ele:

1. Dacă cineva te împinge pe stradă, iartă-l

Dacă împingi tu pe cineva, cere-ți scuze. Oamenii cu o stimă de sine scăzută ar putea să creadă sincer că dacă se întâmplă ceva greșit, e vina lor.

2. Unii oameni care au reușit să aibă succes în viață răspund la laudele celorlalți spunând că „au fost norocoși” sau că „s-a întâmplat”, jucând rolul unui copil răsfățat de destin. În loc să vii cu tot felul de scuze, obișnuiește-te să mulțumești, atunci când cineva te laudă.

Citește și:   Cum să ai o relație fericită

3. Oamenii nesiguri de sine țin destul de mult cont de părerea celorlalți și nu suportă bine conflictele – ei vor vorbi în continuare cu prieteni negativi sau neplăcuți (chiar și atunci când aceștia îi tratează aiurea) ca să evite o eventuală ceartă. Trebuie să înțelegi că e nevoie să ai grijă de tine, nu de ce cred ceilalți. Un conflict îți poate rearanja viața – aceasta ar putea deveni chiar mai ușoară.

4. Stima de sine scăzută nu e vizibilă numai din punct de vedere comportamental – ea poate avea și efecte fizice, precum oboseala sau starea constantă și inexplicabilă de somnolență. Astfel, persoanele respective evită problemele și înfruntarea lor. Dacă îți sună cunoscut, discută cu un terapeut și vezi ce poți face ca să nu mai vrei să dormi atât.

5. Oamenii cu o stimă de sine scăzută s-ar putea să stea o veșnicie până să comande ceva la un restaurant, deoarece sunt foarte nesiguri și se răzgândesc adesea. Încearcă să iei decizii mai rapid – asta te va scuti de multă frustrare și toată lumea va economisi timp. Dacă vrei un sfat care să îți salveze viața, atunci când nu știi ce să comanzi la un restaurant, ia-ți o salată Cezar.

6. Unor oameni le place să vină cu scuze, chiar și fără motive aparente. Orice vorbă a interlocutorului, chiar și complimentele, poate fi interpretată ca o plângere sau o critică, iar persoanele cu stimă de sine scăzută devin atunci defensive și se ascund în spatele unui scut. Răspunde la complimente cu un simplu mulțumesc.

7. Unii oameni cu stimă de sine scăzută fac mereu glume și folosesc un limbaj peiorativ, comentând ironic la orice

 Învață să te concentrezi la adevăratele probleme importante.

8. Să spui „poate”, „dacă nu mă înșel” sau „cum ar fi dacă” sunt pur și simplu justificări în avans în cazul în care vorbele tale supără pe cineva

Nu îți mai controla atât vorbele – ești responsabil/ă pentru ce spui, nu pentru ce înțeleg oamenii.

9. Dacă spui mereu „majoritatea cred că” sau „toată lumea o face”, te ascunzi în spatele stereotipurilor societății și arăți că îți e frică să îți impui punctul de vedere

Înțelege că ești un om adevărat numai atunci când ai propriile păreri.

Citește și: 5 greșeli fatale care strică prima impresie

E nevoie de doar şapte secunde ca să îţi formezi o primă impresie despre cineva. În acest interval scurt de timp, e posibil să spui lucruri ale căror consecințe să fie aproape imposibil de corectat. Iată câteva dintre greșelile de neiertat pe care le poți face atunci când cunoști pe cineva:

1. Minți
Minciunile nu sunt bune, iar toate secretele ies la iveală mai devreme sau mai târziu. Toți știm asta din copilărie, dar ocazional mințim -de exemplu, la un interviu, lăudându-ne cu realizări inexistinte. Când vorbim însă despre greșelile și despre informațiile pe care nu le știm, ne deschidem, iar asta îl face pe celălalt să aibă încredere în tine. Relațiile bazate pe sinceritate sunt mereu mai puternice decât cele care au început cu amăgiri.

2. Încerci prea tare
Chiar dacă viitorul tău depinde de această întâlnire, chiar dacă ești la un interviu pentru slujba viselor tale, chiar dacă îi întâlnești pentru prima dată pe părinții partenerului – nu încerca prea tare. Vei părea un lăudăros nesincer dacă încerci să fii prea inteligent sau prea grozav.

Citește și:   9 pași simpli de îngrijire personală care te vor face să începi bine fiecare zi

3. Ești prea deschis
Uneori îți place de cineva de cum îl/o vezi și vrei să fii cât mai sincer și mai deschis, simți că îi poți povesti viața ta și despre cele mai ascunse gânduri și sentimente. Nu e însă o idee bună să faci asta de la prima întâlnire, pentru că nu știi nimic despre viața, visele, interesele sau principiile persoanei respective.

4. Ți-e frică de pauze
Pauzele de conversație sunt perfect normale atunci când cunoști pe cineva nou. Desigur, tăcerea poate să pară stranie, dar discuțiile lungi despre nimic sunt și mai stranii. La fel și glumele nepotrivite. Dacă discuția se apropie în mod normal de sfârșit, așteaptă puțin, apoi schimbă subiectul sau pleacă. Nu forța lucrurile.

5. Ești prea zgomotos
Arată mereu că te interesează ce are de spus persoana cunoscută de curând. Pune-i întrebări și fii gata să-i asculți cu răbdare răspunsurile. Nu transforma însă conversația într-un interogatoriu și nu uita că oamenilor nu prea le place să vorbească despre politică, religie, bani sau viața personală cu cei pe care nu-i cunosc prea bine.

Citește și: 7 sfaturi esențiale pentru a face o impresie bună

Fie că e vorba de a obține slujba visurilor tale sau de a forma o relație de durată, prima întâlnire poate fi esențială. Iată câteva sfaturi despre cum să interacționezi cu oameni pe care nu i-ai mai întâlnit:

1. Fii pozitiv

Când întâlnești pe cineva nou, pornește conversația cu un zâmbet adevărat și rămâi la subiecte pozitive de discuție. Asta îți va defini atitudinea generală.

2. Să ai un limbaj corporal deschis

Limbajul corpului tău poate spune multe despre tine încă dinainte să apuci să te prezinți. Înclină-ți corpul spre interlocutor și evită să-ți încrucișezi membrele, ca să pari mai relaxat.

3. Fă contact vizual

Dacă nu există contact vizual, dai impresia că vrei să părăsești camera. Pe de altă parte, să te uiți prea mult în ochii cuiva îi poate face să se simtă inconfortabil. Folosește metoda triunghiului și concentrează-te la ochi apoi la gură.

4. Ascultă cu atenție

Ascultă mereu cu atenție ce spune celălalt pentru a putea folosi apoi acele informații în conversație. Dacă manifești interes pentru ceea ce au alții de spus, e mai probabil ca ei să fie deschiși.

5. Pune întrebări

 Situațiile stresante te pot face să te simți agitat și să uiți ce vrei să spui. Dacă pui o întrebare la momentul potrivit îți vei putea aduna gândurile și conversația s-ar putea întoarce în favoarea ta.

6. Găsește subiecte comune

Când vorbești cu cineva, încercați mereu să vedeți ce aveți în comun. Subiectele care vă interesează pe amândoi fac conversația mai naturală.

7. Informează-te în avans

Înainte să întâlnești pe cineva pentru prima dată sau să mergi la un interviu, e recomandat să afli ceva despre persoana respectivă sau să cercetezi puțin compania la care ai aplicat. Astfel, vei ști cum să te pregătești și la ce să te aștepți. De asemenea, veți putea discuta mai multe lucruri și vei da mai rapid răspunsuri satisfăcătoare.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.