Warning: Creating default object from empty value in /home/andreeabanica/public_html/wp-content/themes/voice/include/options/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
9 sfaturi care te vor ajuta să dormi mai bine – Andreea Bănică

9 sfaturi care te vor ajuta să dormi mai bine

Cu toții știm că somnul este vital pentru a funcționa cel mai bine, dar uneori cocktailurile alcătuite din nopți târzii, prea multă tehnologie și obiceiuri de somn nepotrivite pot face ca obținerea celor 8 ore de somn să fie foarte dificilă. Iată câțiva pași ușori și practici care îți vor face diminețile mai strălucitoare, zilele mai productive și somnul cu adevărat odihnitor:

 

9. Fă exerciții

O plimbare de seară este antidotul perfect pentru o minte care este încă preocupată de evenimentele zilei. Scoate-ți căștile din urechi, mergi în ce ritm vrei și bucură-te de priveliște și de sunete.

8. Formează-ți o rutină

Atunci când urmăm o anumită rută în fiecare zi, o facem aproape fără să ne gândim. Același lucru e valabil și pentru ora de culcare – nu contează cât de simplă sau complicată e rutina noastră (poate că vrei numai ca pernele să fie îndreptate într-o anumită direcție înainte să stingi luminile) – mintea va ști că aceste acțiuni repetate semnalează aproppierea somnului.

7. Alege poziția corectă de somn

Dacă îți place să dormi pe o parte, alege să dormi pe partea stângă, pentru o digestie și o circulație a sângelui mai bună. Dormitul pe spate poate cauza probleme cu sforăitul, deoarece gravitatea îți trage limba în spatele gâtului. Aceasta nu este o poziție recomandată pentru oamenii care suferă de apnee în somn.

 

6. Acordă atenție productivității

Înainte de a merge la culcare, notează-ți cele mai importante trei priorități pentru ziua următoare. Chiar dacă ai 15 sarcini de îndeplinit, e important să îți concentrezi atenția asupra celor mai importante pentru a fi mai productiv/ă.

Citește și:   10 alimente pe care le poți mânca în orice cantitate, fără să iei în greutate

5. Meditează

Respiră profund, încet – inspiră pe nas și expiră pe gură. Îți vor trece prin cap o mulțime de gânduri – recunoaște-le, apoi lasă-le să treacă. Fii conștient/ă de fiecare parte a corpului tău, din creștetul capului, până în vârful degetelor de la picioare. Relaxează-le pe rând, până te simți complet liniștit/ă.

4. Citește

Cine îți vine în cap când auzi cuvântul „succes”? Barack Obama? Bill Gates? Nu știm exact care sunt ambițiile tale, dar știi ce au toate persoanele menționate în comun? Citesc înainte să meargă la culcare.

3. Deconectează-te

Mulți dintre noi ne verificăm e-mail-urile și profilurile de pe rețelele de socializare înainte de a merge la culcare, dar acest lucru este un obicei îngrozitor. Lumina artificială a ecranelor întrerupe chimicalele din creierul nostru care încurajează somnul, așa că impune-ți o regulă „fără ecran înainte de culcare”.

2. Folosește afirmații

S-ar putea să te simți ușor prostește la început, dar a repeta o mantra pozitivă în fața oglinzii poate fi un mod puternic de a-ți influența subconștientul.

1. Renunță la griji

De-a lungul zilei avem o mulțime de gânduri – despre griji și despre succese nesemnificative sau de maximă importanță. Scrie despre toate într-un jurnal – acest obicei este terapeutic și te ajută să îți golești mintea.

 

Citește și: 10 dușmani ai somnului din cauza cărora nu reușești să adormi

Lipsa unui somn bun ne poate face să ne simțim obosiți imediat după ce ne-am trezit. În plus, lipsa somnului este unul dintre principalele motive pentru creșterea în greutate. Iată câțiva dintre „monștrii” care îți afectează somnul și, prin urmare, bună starea și înfățișarea:

Citește și:   10 obiecte din anii ’90 de care sigur îți amintești

1. Temperatura incorectă a aerului

În ciuda faptului că e mult mai plăcut să adormi undeva unde e cald, temperatura optimă pentru somn este de 15-23 de grade Celsius. Nu face foarte cald în camera în care dormi și acoperă-te cu o pătură subțire.

2. Activitatea fizică

Exercițiile fizice excită sistemul nervos, așa că e mai dificil să adormi după ce ai făcut niște exerciții fizice. Evită-le cu cel puțin 3 ore înainte de culcare.

3. Lipsa unui program

Pentru a se odihni și pentru a-și recăpăta forțele, corpul are nevoie de un anumit orar de somn. Dacă încerci să dormi în avans sau să recuperezi orele pierdute în weekend nu va funcționa. Important e să adormi la aceeași oră, de preferabil între 22 și 1.

 

4. Lumina

Chiar și cea mai ușoară sursă, care poate să vină de la o lumină de veghe sau de la aparatele electrice, poate să interfereze cu un somn de calitate – cu cât e mai întuneric ăn dormitor, cu atât vei dormi mai bine. Scapă de toate sursele de lumină înainte de culcare sau folosește o mască.

5. Zgomotele

Orice zgomot, precum sunetul mașinilor care trec sau conversațiile vecinilor din apartamentul vecin, îți împiedică trupul să se recupereze complet în timpul somnului. Folosește dopuri de urechi sau pornește un zgomot alb, care să te izoleze.

Citește și:   Cum să te îmbraci la un interviu

6. Folosirea incorectă a părului

Mulți oamenii își folosesc patul nu numai pentru somn, ci și ca pe un birou, iar asta interferează cu odihna corectă. Lasă-ți munca în afara dormitorului.

7. Cafeina

După cum știi, cafeina te împiedică să adormi. Totuși, nu uita că aceasta se găsește nu numai în cafea, ci și în ceai, ciocolată și alte produse. Redu consumul alimentelor care conțin cafeină încă de după-amiaza.

8. Încercările de a adormi

Mulți dintre noi mergem la culcare fără să ne simțim obosiți, cu speranța că somnul va veni de la sine. Totuși, de cele mai multe ori, asta nu se întâmplă. Dacă nu adormi în 20 de minute, ridică-te din pat și citește o carte (dar nu una electronică, deoarece asta va complica și mai mult procesul adormirii) sau fă ceva care să te relaxeze.

9. Alcoolul

În ciuda faptului că alcoolul te ajută să adormi mai repede, el afectează în mod negative faza somnului rapid, iar dimineața ne trezim obosiți. Bea alcool cu minim 2 ore înainte de a merge la alcool sau, și mai bine, renunță la el complet.

10. Mintea încărcată

De cele mai multe ori, nu putem să adormim deoarece mintea noastră e încărcată încă de problemele de zi. Încearcă să-ți distragi atenția de la griji.

 

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.