Warning: Creating default object from empty value in /home/andreeabanica/public_html/wp-content/themes/voice/include/options/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
9 lucruri pe care orice COPIL trebuie să le știe până la 10 ani – Andreea Bănică

9 lucruri pe care orice COPIL trebuie să le știe până la 10 ani

Atunci când devii părinte îți asumi responsabilitatea pentru viitorul copilului tău. Toată lumea vrea să aibă niște copii buni, sinceri, simpatici și curajoși, dar aceste calități nu apar ca din senin. Poți avea succes numai dacă îi oferi o educație bună și un exemplu personal. Iată câteva lucruri pe care s-ar putea să vrei să le spui copilului înainte ca acesta să împlinească zece ani:

9. Ar trebui să îi respecți atât pe băieți, cât și pe fete, pentru că suntem cu toții egali

Respectul pentru ceilalți este ceva important, iar copilul tău ar trebui să învețe să îi respecte inclusive pe copiii de aceeași vârstă, indiferent de sex.

8. Nu-ți fie frică să faci o greșeală

A învăța din greșelile altcuiva este un talent rar. Important e să reușești să înveți din eșecurile tale. Copilului tău nu ar trebui să îi fie frică să piardă sau să facă o greșeală.

7. Cunoștințele sunt mult mai importante decât notele

Unii părinți se supără foarte tare atunci când copiii nu iau notele pe care ei și le-ar fi dorit. Totuși, notele bune nu indică neapărat inteligența. Ar trebui să îi explicit copilului că nu notele contează, ci cunoștințele acumulate.

6. Părinții tăi nu sunt dușmanii tăi. Poți să le ceri ajutorul

Nu e ușor să devii prietenul copilului tău, mai ales dacă acesta are deja propriul cerc. Nu insista prea mult și arată-i că poate avea încredere în tine. Evită să țipi sau să îi ții niște predici lungi.

5. Fii întotdeauna pregătit să te aperi

Citește și:   24 de reguli de bune maniere pe care ar trebui să le cunoască orice femeie

Unii părinți îi respectă mai mult pe profesori decât pe copii. De aceea, copilul tău ar putea crește având probleme de siguranță de sine și fiind incapabil să se apere. Explică-i copilului că respectul este important, la fel și capacitatea de a-și apăra punctul de vedere.

4. Nu face ceva ce nu-ți place doar pentru a obține aprobarea cuiva

Copiii cred că e foarte important să fie populari și încearcă din răsputeri să fie văzuți așa. Folosește puterea exemplului personal și arată-I copilului că e mult mai bine să fii o persoană onestă și respectabilă decât să treci peste convingerile tale pentru a obține aprobarea cuiva.

3. Dacă nu înțelegi pune întrebări

Să pui întrebări e absolut normal și e mult mai bine decât să te prefaci că înțelegi totul. Copilăria e cel mai bun moment pentru a afla asta.

2. Respectă mediul

De câte ori nu ne plângem că străzile sunt murdare sau că cineva a călcat pe flori? Respectul pentru natură trebuie să înceapă de acasă. Începe cu tine, iar apoi cultivă această calitate și la copilul tău, dacă vrei rezultate vizibile.

1. Învață să spui nu

Învață-ți copilul să spună „nu” adulților, profesorilor și chiar ție. Vrei să crești un om cu o personalitate puternică, nu o persoană care se supune oricărei comenzi, nu? Abilitatea de a spune „nu” îi va folosi foarte mult când va fi adult.

Citește și: 7 secrete ale părinților care cresc copii fericiți

De cele mai multe ori, părinții moderni își cresc copiii într-un mod diferit față de cei de acum 20 sau 30 de ani. Ca și înainte, ei vor ca cei mici să crească fericiți, să nu aibă probleme, să învețe bine și să aibă succes în viață. Iată câteva dintre secretele celor care au reușit să aibă niște copii fericiți și de succes:

Citește și:   14 reguli de vestimentați care țin de bun simț

1. Petrec mult timp alături de copii

Majoritatea părinților au astăzi un program foarte încărcat. Bineînțeles, atunci când ești obosit, e mult mai ușor să îți pui copilul să se uite la televizor, dar cel mai bine ar fi să petreceți timp împreună, făcând ceva interesant pentru amândoi. Copiii vor uita ce le-ai cumpărat, dar nu și timpul petrecut împreună. S-a dovedit că o relație afectuoasă cu tatăl îl face pe copil să aibă șanse mai mari de a avea relații puternice și fericite de cuplu.

2.  Au un program bine stabilit

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că mesele regulate în familie sunt asociate cu deoresii mai rare și cu mai puține gânduri suicidale în adolescență. Copiii care iau în mod regulat cina cu părinții lor au și o viziune mai pozitivă în privința viitorului decât cei care nu mănâncă alături de familie. În aceste momente e important să nu încerci să-ți controlezi copiii și să închizi televizorul.

3. Le insuflă principii de viață solide

Copiii trebuie să știe să aibă grijă de ceilalți și să aibă abilitatea de a mulțumi oamenilor care îi ajută. Studiile au arătat că oamenii care sunt obișnuiți să-și exprime recunoștința sunt mai înclinați să-i sprijine pe ceilalți, au mai multă compasiune și iartă mai ușor. De asemenea, au mai puține probleme de sănătate și sunt mai fericiți.

Citește și:   15 reguli de BUNE MANIERE pe care trebuie să le știe orice FEMEIE

4. Le acordă încredere

Controlul excesiv al copiilor poate duce la o relație distructivă în viitor. Copilul trebuie să aibă propriile hotărâri. Lasă-l să facă asta începând cu lucruri mărunte – de exemplu, ce haine să poarte la o plimbare sau ce să mănânce la micul dejun. Astfel copilului îi va fi mai ușor să devină independent și să înțeleagă ce vrea de la viață. Permite-i copilului să-ți spună despre problemele sale și ajută-l să facă cea mai bună alegere.

5. Găsesc un echilibru

Studiile au arătat că dacă persoanele apropiate sunt fericite, acest lucru se transmite și membrilor familiei. Același lucru e valabil și pentru emoțiile negative. Dacă părinții sunt mereu prost dispuși sau mereu stresați, atunci această stare emoțională va fi transmisă copiilor.

6. Oferă afecțiune

Copiii învață să respecte atunci când sunt respectați. Când copiii simt că părinții îi ibesc, se atașează de ei. Acest atașament îi face să fie mai receptivi la valorile pe care încerci să îi înveți. Petrece regulat timp cu copilul tău, în intimitate – citește-i înainte de culcare, de pildă. Vorbește cu el și arată interes pentru ce i se întâmplă.

7. Îi învață cum să-și exprime emoțiile

Din păcate, copiii nu se nasc cu abilitatea de a-și controla sentimentele. Copiii au nevoie de ajutorul nostru pentru a învăța cum să facă asta în mod eficient. Ajută-i să-și înțeleagă sentimentele și cum să le exprime.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.