Warning: Creating default object from empty value in /home/andreeabanica/public_html/wp-content/themes/voice/include/options/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
9 greșeli pe care le faci când încerci să oferi primul ajutor – Andreea Bănică

9 greșeli pe care le faci când încerci să oferi primul ajutor

Dacă vrei să ajuți pe cineva, asigură-te că știi ce trebuie să faci ca să nu-i provoci mai mult rău decât bine!

Aproape toți ne amintim câte ceva despre regulile de prim ajutor. Dar e corect sau e prea fragmentar ca să fie util? Iată care sunt cele mai răspândite și mai periculoase greșeli pe care le fac oamenii când le oferă ajutor medical celorlalți. Aceste reguli simple chiar pot salva viața cuiva:

1. Nu e bine să vrei să transpire când ai febră

Când ești bolnav, dacă ți-e cald în timp ce tremuri înseamnă că-ți crește temperature. Dacă te înfofolești, aceasta va cește și mai repede. Deși căldura te ajută să lupți cu infecția, o temperatură mai mare de 38 de grade Celsius nu e bună. Trebuie să faci să îți fie rece, nu cald.

2. Evaluează-ți puterea și gândește logic înainte să încerci să ajuți pe cineva

În caz de urgență, gândește-te mai întâi ce acțiuni ți-ar putea face rău. Ajută doar atunci când nu te pui și pe tine în pericol. De exemplu, dacă cineva e curentat, nu-l atinge ca să fii și tu o victimă. Întrerupe alimentarea sau folosește un obiect din lemn pentru a despărți victima de sursa de curent.

Citește și:   7 sfaturi de la neurologi care te vor ajuta să fii mai fericit

3. Nu pune imediat cremă pe arsuri

Ține zona afectată în apă rece pentru 15 minute, pentru a împrăștia căldura în exces. Nu freca nimic pe piele imediat, ci numai după 20 de minute sau mai mult.

4. Nu mișca pe nimeni care e rănit fără ca niște specialiști să fie de față

Dacă are loc un accident rutier, nu mișca persoana rănită și categoric nu încerca să o scoți singr din mașină, doar vei înrăutăți lucrurile. Această regulă poate fi încălcată doar în situații cu adevărat extreme – dacă mașina a luat foc, de pildă. În schimb, cheamă o ambulanță; dacă poți, oprește motorul mașinii și taie alimentarea; oprește sângerările; ajută victima să rămână calmă.

5. Dacă cineva se îneacă, nu-i bate pe spate

Va fi mai rău. Ajută victima să se aplece, asigură-te că rămâne calmă și spune-i să respire foarte încet de două ori. Astfel obiectul cu care s-a înecat se va ridica.

Citește și:   7 diferențe majore dintre bărbați și femei

6. Nu încerca să scoți limba cuiva care e inconștient

Dacă o persoană în stare de inconștiență stă pe spate, s-ar putea să nu mai poată respira din cauza limbii. Pentru a evita asta, e suficient doar să o întorci pe o parte.

7. Nu aplica un garou dacă nu există sângerare arterială

În artere, sângele e pompat la mare viteză sub presiune, așa că nu se va scurge dintr-o rană, ci va țâșni ca o fântână. În astfel de cazuri trebuie să apeși imediat pe arteră în zona inghinală sau la subraț și să apropii membrele de trunchi folosind un garou sau o curea. Dacă sângerarea e din vine, aplică doar un bandaj, fiindcă garoul ar putea provoca pierderi iremediabile de sânge.

8. Nu freca părțile înghețate din corp

Când ne frecăm extremitățile ne afectăm capilarele. Și apa caldă e o metodă prea radicală pentru a fi de ajutor. Încălzește-te treptat – pune mâinile în apă rece, mărindu-i treptat temperature.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.