Despărțirea – o perioadă dificilă pentru fiecare om. Emoțiile noastre o iau razna, iar stresul emoțional are un impact direct asupra corpurilor noastre. Iată ce se întâmplă în trupul nostru atunci când relația cu un om drag se destramă:
1. Probleme cu somnul și anxietate
Oamenii sunt programați să aibă nevoie de contacte cu alți oameni și când pierd acest lucru, simt durere. Studiile științifice au arătat că durerea de după o despărțire activează aceeași parte din creier care este stimulate de dependența de cocaină.
2. Durere în piept
Studiile au arătat că respingerea provoacă aceleași simptome ca durerea fizică, de parcă ajunge niște apă fiartă pe tine sau de parcă te arzi. De multe ori după despărțire oamenii simt dureri în piept, iar bolile de inimă se agravează, existând riscul de a nu putea suporta durerea. Efectele asupra inimii includ aritmie și un risc crescut de atac de cord.
3. Probleme cu pielea
Pe lângă faptul că oamenii deprimați au mai puțină grijă de ei, după o despărțire, hormonii de stres înrăutățesc bolile de piele. Prin urmare, e posibil să îți apară coșuri sau să îți cadă părul.
4. Durerea de mușchi
Oamenii deprimați sunt mai predispuși la a se răni decât ceilalți, iar stresul se poate manifesta prin spasme musculare. Aceștia se pot micșora și întări, cauzând dureri în diferite părți ale corpului.
5. Pierderea poftei de mâncare sau îngrășare
După o despărțire s-ar putea să ai multe probleme cu pofta de mâncare. Pe termen lung, cel mai grav e dacă te îngrași. Din cauza stresului, celulele nu mai răspund așa bine la insulină, ceea ce accelerează depunerea grăsimii. De asemenea, creșterea în greutate poate fi asociată cu insomnia sau lipsa exercițiilor fizice. Stresul întrerupe funcționarea tractului gastrointestinal, cauzând dureri abdominale sau diaree.
Pentru a trece cât mai repede peste o despărțire, ar trebui să:
1. Fii tu însăți iar
Indiferent cât de confortabil te simțeai în relație și oricât de încrezătoare ai fi ca persoană, e foarte ușor să te pierzi în toată treaba cu „noi”. Sigur că ești tot tu, dar sunt anumite părți din relațiile serioase care fac să fie dificil a fi tu însăți cu aevărat. Revino la pasiunile și ocupațiile de care nu prea mai aveai timp să te ocupi înainte.
2. Bazează-te pe cele mai bune prietene
Prietenii trebuie să își fie alături mereu, mai ales în cazul despărțirilor. Nu prea e posibil să treci peste o despărțire pretinzând că ești super puternică și că nu ai nevoie de nimeni. Doar te vei simți mult mai singură decât te simți deja.
3. Fii singură pentru o vreme
Să fii singură e cel mai bine momentan. Trebuie să te obișnuiești să fii tu însăți iar – și să îți placă asta. Trebuie să îți oferi timpul și spațiul necesar pentru a trece peste, ca să fii apoi pregătită să primești ce are universul să îți ofere.
4. Profită cât mai mult
Nu vei fi singură la nesfârșit. Sigur că acum nu îți place fiindcă vrei să fii cu fostul și nu plănuiai să fii singură iar. Acceptă noua stare de fapt și fă orice vrei.
5. Scoate-l de la prieteni și șterge tot
Asta e probabil cel mai important. Sigur, nu vrei. Poate încă mai speri că vă veți împăca sau crezi că puteți rămâne prieteni. Adevărul e că nu se va întâmpla așa. Trebuie să îți acorzi cele mai bune șanse să treci peste el.
6. Gândește-te la motivul despărțirii
S-ar putea să nu fie ușor, dar e exact ce îți trebuie. Dacă nu analizezi ce nu a mers, s-ar putea să crezi în continuare că tu și fostul sunteți meniți să fiți împreună. Ceea ce clar nu e adevărat… din moment ce v-ați despărțit. Învață din greșeli pentru a ști ce să faci data viitoare.
7. Amintește-ți de timpurile bune
Gândește-te de ce ți-a plăcut, de ce v-ați înțeles bine (cel puțin pentru un timp). Nu trebuie să uiți complet că a existat sau că ați fost împreună. Nu ar fi ceva realist.
8. Sari peste partea amară
Nu deveni ursuză – e foarte ușor să ajungi așa când ești singură și cu inima frântă. Nu trebuie să crezi că toți băieții sunt niște nemernici și că nu vei mai iubi niciodată. Înverșnarea nu e niciodată atrăgătoare.
9. Accepți sentimentul de gol
Când ai fost părăsit de iubirea vieții tale, pare că o să mori. Dă-ți voie să accepți durerea, dacă vrei să treci peste. Despărțirea chiar seamănă cu moartea, deoarece înseamnă moartea unei relații. Măcar pentru câteva zile, amintește-ți de timpurile bune și dă-ți voie să plângi ca o nebună – e un fel de exorcizare, dacă vrei.
10 . Întrerupi cu adevărat orice contact cu persoana respectivă
În acest caz, absența e exact ce îți trebuie ca să te calmezi, să-ți procesezi sentimentele și să-ți schimbi perspectiva. Nu vorbiți prin mesaje, prin mail-uri sau pe rețelele de socializare, pentru că ai nevoie de timp și de distanță pentru a căpăta claritate emoțională.
Zâmbește, ține capul sus și fii mândră de cine ești. Nu ai greșit cu nimic. Ai ieșit cu cineva, te-ai îndrăgostit, ai încercat să faci treaba să meargă și, în final, nu a mers. Ghici ce? E absolut normal.
Citește și: 7 metode care te ajută să treci rapid peste o despărțire
Uneori poate să treacă mult timp până să depăşeşti şocul unei despărţiri. Nimeni nu intră într-o relație așteptându-se să se termine, iar când asta se întâmplă, e surprinzător și dureros. Deși cam toată lumea trece prin asta și toată lumea se pricepe să îți de sfaturi, tot e incredibil de dificil când ți se întâmplă ție. Vei supraviețui, însă.
Iată câteva sfaturi ca să-ți fie mai ușor:
1. Nu fugi
Prima tentație e să fugi și să te ascunzi. Nu merge într-un loc nou unde nu cunoști pe nimeni și va trebui să stai singură.
2. Ieși și împacă-te cu gândul
A trece peste înseamnă să te împaci cu ideea. Chiar dacă ești tristă și nu ai chef de nimic, să stai în casă nu ajută. Nu merge încă la întâlniri, dar ieși cu prietenii. Ai grijă să nu ai prea mult timp liber.
3. Nu te aștepta să te vindeci peste noapte
Fiecare se vindecă în ritmul său. Nu te grăbi, de obicei durează minim șase luni să treci peste o relație și nu e nimic greșit în asta, dar nu lăsa durerea să preia controlul asupra vieții.
4. Nu ar trebui să existe cale de întoarcere
Nu-i scrie, nu-l suna, nu-i verifica profilul de Facebook. Să încerc să te împaci cu un fost nu e niciodată o idee bună și sigur nu în primel 12 luni de la despărțire.
5. Încearcă să te gândești la viitor
Schimbarea nu e niciodată ușoară, dar, atunci când ești pregătită, începe să faci planuri pentru viitor. S-a sfârșit un singur capitol din viața ta, așa că gândește-te cum va arăta restul cărții.
6. Renunță la clișee
Orice ai face, încearcă să eviți filmele romantice triste și baladele de jale. Nu e momentul să o asculți pe Mariah Carey cântând ”I can’t live (if living is without you)”. Serios, lasă asta și pune ceva gen „Gangnam Style”!
7. Ai grjă de tine
Altă tentație e să renunți, așa că nu trebuie să încetezi să ai grijă de tine. Asigură-te că mănânci cum trebuie, că îți faci exercițiile fizice și că ai grijă de înfățișarea ta. Astfel îți vei recăpăta, încet, încet, încrederea în tine și te vei simți mult mai bine.
Citește și 7 minciuni pe care le crezi când te întorci la fostul
Mulţi dintre noi încercăm să ne întoarcem la relaţiile din trecut. Desigur, uneori avem motive întemeiate pentru asta. În cele mai multe cazuri înțelegem curând că acestea erau doar niște mituri, precum cele de mai jos:
1. De data asta, totul va fi diferit
Lumea se schimbă, așa că va fi diferit… dar probabil mai rău. Partenerii care se împacă sunt mai atenți la aspectel
2. S-a schimbat complet
Oamenii nu se schimbă. Cel puțin nu imediat și nu fără un motiv bun. Pentru a te lăsa chiar și de cel mai mic obicei, trebuie să îți dorești mult și sincer și să ai motivație și timp. Ți se pare că acestea îl caracterizează pe fostul partener?
3. Nimeni nu mă știe mai bine ca el
Ai dreptate. Ați petrecut mult timp împreună. Dar faptul că vă știați atât de bine nu a împiedicat despărțirea, nu? E posibil ca acesta să fi fost chiar cauza despărțirii – într-o relație trebuie să existe mereu mister.
4. Sunt disponibili numai idioți și e puțin probabil să găsesc pe cineva mai bun
Iarba e mereu mai verde de cealaltă parte a gardului. Doar că nu vrei să vezi avantajele noului tip pentru că noua relație te-ar face să ieși din zona ta de confort.
5. Deocamdată suntem prieteni și vom vedea unde ajungem
De regulă, prieteniile între foști parteneri nu sunt de o calitate prea bună. În aceste relați nu există emoții sau încredere. Mai mult decât atât, dorința de a fi prieten/ă cu fostul / fosta poate fi un semn al unei boli mentale.
6. Nimeni nu-i perfect
Într-adevăr, nimeni nu-i perfect. Dar…cine vrea perfecțiune? Trebuie doar să vă simțiți bine împreună și să vă completați. Nu v-ați despărțit fiindcă unul dintre voi nu era perfect, ci pentru că nu erați persoana potrivită unul pentru celălalt. Acceptă asta și mergi mai departe.
7. Poate că exagerez
Poate că da. Dacă v-ați despărțit din cauza rudelor, a serviciului sau a altor motive externe, o a doua încercare ar putea să aibă suces. Totuși, din păcate, de cele mai multe ori cauza unei despărțiri e mai serioasă – înșelatul, de exemplu.
Lasă un comentariu