Warning: Creating default object from empty value in /home/andreeabanica/public_html/wp-content/themes/voice/include/options/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
3 lucruri surprinzătoare pe care bebelușii le fac atunci când sunt în pântece – Andreea Bănică

3 lucruri surprinzătoare pe care bebelușii le fac atunci când sunt în pântece

Sepiile pot să își recunoască prada fără să fi ieșit încă din ouă, iar puișorii de găină care tocmai au eclozat știu deja cum să interacționeze cu părinții. Și oamenii pot să învețe niște lucruri înainte de a se naște.

Iată opiniile oamenilor de știință despre cum și ce învață copiii cât se află încă în pântecul mamei:

1. Învață să simtă gustul

Poate să îți placă gustul unui aliment dinainte de a te naște? Această întrebare l-a interesat pe profesorul Peter Hepper de la Universitatea Regală din Belfast. Împreună cu colegii săi, el a studiat 33 de copii ale căror mame au mâncat sau nu usturoi.

Usturoiul nu a fost ales la întâmplare – sucul său rămâne în corp pentru mai multe ore după consumare. Copilul îl poate gusta, înghițind lichidul amniotic, din cea de-a zecea săptămână. Mai mult decât atât, gustul poate fi transmis direct din sângele mamei în sângele copilului. Se pare că acei copii ale căror mame au consumat usturoi în timpul sarcinii se bucurau de cartofi cu usturoi chiar și când aveau 8-9 ani.  La fel se întâmplă și cu sucul de morcovi. Copilașilor de 5-6 luni le place sucul de morcovi, dacă mamele au consumat asta când erau însărcinate.

 

2. Învață să audă sunetele

O echipă de oameni de știință finlandezi a efectuat un experiment în care un grup de femei aflate în ultima parte a sarcinii a ascultat în fiecare zi balada pentru copii ”Twinkle Twinkle Little Star”.

Un alt grup nu a ascultat deloc această melodie. Pentru a vedea cum reacționează copiii s-au folosit encefalograme – au fost înregistrate semnale continue care veneau din diferite părți ale corpului. Creierul copiilor care au ascultat melodia înainte de naștere aveau impulsuri mai puternice decât cei care nu o ascultaseră. Mai mult decât atât, ei își dădeau seama când melodia era cântată greșit și reacționau la asta, iar celorlalți nu le păsa dacă se schimba vreo notă sau nu. Aceste lucruri sugerează că noi învățăm și ne amintim melodiile pe care mamele noastre le ascultă în timpul sarcinii.

Citește și:   Cum să te ÎMBRACI ca să arăți bine în fiecare zi

3. Învăță să recunoască vorbirea

Un psiholog de la Universitatea din New York a comparat reacțiile nou născuților la vorbirea umană și la alte sunete. Experimentul a arătat că nou născuții preferă sunetele limbajului omenesc.

Mai mult decât atât, ei învață sunetele limbii lor native și le ascultă cu mare plăcere. De exemplu, copiii francezilor făceau mai multe eforturi când auzeau franceză pură decât franceză amestecată cu rusă. Se pare că bebelușii pot să recunoască sunetele limbii lor native nu numai atunci când le vorbește mama, ci și când sunt rostite de alți oameni.

Studiul e util deoarece a dovedit că e important să fii deosebit de atent/ă la sunetele din preajma femeilor însărcinate. Dacă sunt multe sunete mecanice în camera de spital, copii și le vor aminti pe acestea în locul sunetelor articulate, iar acest lucru ar putea să ducă la probleme cu învățarea limbajului, în viitor.

 

Citește și:  12 fotografii surprinzătoare cu femei care alăptează

Alăptarea este foarte importantă pentru că laptele matern este alimentul ideal pentru micuțul tău încă din prima clipă de viață. Laptele de mamă îi asigură copilului toate cele necesare în primele șase luni fin viață, fără să fie nevoie să primească alte alimente (nici măcar apă sau ceai). Organizația Mondială a Sănătății recomandă mămicilor alaptarea ca formă exclusivă de hrană a bebelușilor până la varsta de șase luni și  abia apoi să înceapă diversificarea, continuând în paralel alăptarea.

Iată câteva curiozități pe care ar trebui să le știi despre alăptare:
– Femeile pot alăpta indiferent de forma sau mărimea sânilor.

– Poți să apelezi la ajutor de specialitate dacă ai mameloanele plate sau înfundate.

– Poți învăța să alăptezi mai repede sau în câteva săptămâni.

– Alăptarea are o mulțime de avantaje pentru bebeluș:

– Laptele matern contribuie la fortificarea sistemului imunitar. Acesta funcțioanează pe post de „prim vaccin”, deoarece conâine anticorpi care vor feri copilul de o mulțime de infecții. De asemenea, copilul va fi supus unui risc mai mic de a se îmbolnăvi de cancer.

Citește și:   5 greșeli pe care le faci când încerci să slăbești

-Laptele matern va feri copilul de eczemele la nivelul pielii.

-Copiii vor avea un risc mai mic de a avea artrită juvenilă reumatoidă.

-Constipația și diareea vor apărea mai rar, deoarece vor avea o mulțime de bacterii benefice în flora intestinală care să îi apere de infecții.

-Dacă alăptezi copilul pentru minim șanse luni, vor scădea și riscurile ca acesta să aibă alergii alimentare, boala Crohn, colită ulcerativă și boli autoimmune când va fi adult.

-Copilul va avea infecții urinare mai rar.

-Laptele matern va fi mai bine tolerat de rinichii încă tineri ai bebelușului, deoarece conține mai puțină sare și mai puține protein.

-Creierul și țesuturile sale nervoase se vor dezvolta așa cum trebuie, datorită grăsimilor prezente în laptele matern.

-Copilul va avea un risc mai mic de a face diabet.

-Se reduc riscurile apariției afecțiunilor gingivale și dentare la copii alăptați pe o perioadă de timp mai lungă de un an.
-Datorită suptului, mușchii feței se vor dezvolta mai bine.

-Alăptarea scade riscurile copilului de a face pneumonie sau infecții severe ale tractului respirator.

-Când va ajunge adult, copilul va avea niveluri mai reduse de colesterol și un ritm cardiac mai mic.

Hrănirea la sân e, în ultima perioadă, un subiect foarte controversat. Există persoane care strâmbă din nas atunci când văd mame care îți hrănesc copilul așa cum e lăsat de la natură. Sânii femeilor au fost atât de sexualizați încât e posibil ca folosirea lor pentru scopul original să fie considerate o perversiune? Acest lucru nu ar trebui să se întâmple – alăptarea e normal și necesară.

Pentru a vedea cât de frumoase sunt femeile care alăptează și că nu e nimic tabu în această activitate, iată câteva fotografii ale unor mame în această ipostază normal:

Citește și:   10 reguli de bune maniere după care ne judecă cei din jur

1. O femeie a florilor și copilul său

O fotografie frumoasă care spune „Sprijin viața într-un mod frumos”.

2. Sărutul dragostei adevărate

Un copil e un ghemotoc special și neajutorat și plin de potențial. Nimic nu se compară cu îngrijirea mamei pentru a-l ajuta să atingă acel potențial.

3. Trei nu înseamnă prea mult în acest caz

Această fotografie emană căldură și dragoste, în ciuda fundalului rece. Alăptarea copiilor mai mari e și mai controversată, dar această mama pare să fie mulțumită de rezultate.

4. Mama poate fi orice pentru tine

Nu există un sentiment mai minunat pentru o mama decât să știe că poate fi un sprijin pentru copiii săi în orice situație. În această fotografie, mama hrăneește o fetiță și e un partener de joacă pentru celălalt.

5. Simte adierea vântului

În momentul alăptării, legătura dintre mama și copil crește. În acest fel devin mai puternice legăturile de familie.

6. Măreție

Într-o zi, acest copil va privi fotografia și va vedea câtă frumusețe există în ea.

7. În siguranță în brațele mamei

Acest micuț nu va găsi un loc mai sigur și mai fericit decât brațele mamei în toată lumea.

8. O gustare rapidă pe podea

Foamea te poate lua prin surprindere, așa că e necesar să nu fii prea pretențios cu locul în care mănânci.

9. Odihnă la fereastră

Dacă acel scaun era folosit cândva pentru lecture solitare și visatul la o familie, acum e locul perfect pentru a-l hrăni pec el mic.

10. Împărtășirea dragostei

Multe mame spun că alăptarea e unul dintre cele mai relaxante lucruri pe care le poate face o femeie. Chiar și cele mai dure femei devin tandre în acel moment.

11. A înflori

Mama abia așteaptă ca micuța ei floricică să crească. Asta se va întâmpla oricum, mai devreme sau mai târziu.

12. Te voi iubi mereu și întotdeauna 

Dragostea unei mame e eternă, iar un mod de a o arăta e prin alăptare. Relația dintre mamă și copil e una plină de iubire.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.