Warning: Creating default object from empty value in /home/andreeabanica/public_html/wp-content/themes/voice/include/options/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
15 sfaturi de viață pe care ai fi vrut să le știi când erai mai tânăr – Andreea Bănică

15 sfaturi de viață pe care ai fi vrut să le știi când erai mai tânăr

Mulți oameni și-ar dori măcar o dată în viață, probabil, să dea timpul înapoi și să-și pună versiunile mai tinere pe drumul potrivit. Mai devreme sau mai târziu, ajungem cu toții la concluzii similare.

 

Iată care au fost cele mai populare răspunsuri dintr-un sodaj realizat pe 100 de oameni.

1. „Faci o treabă bună! Nu ezita, nu te stresa și nu crede că lumea e crudă și că nimeni nu te iubește. De fapt, totul e în regulă!”

2. „M-aș fi sfătuit să nu mă apuc de fumat.”

3. „Te rog, găsește o modalitate de a dormi 7 ore pe noapte. Nu e nevoie să experimentezi sau să încerci să fii un erou.”

4. „M-aș sfătui să acord mai multă atenție scopurilor, dorințelor și viselor mele. Să mă gândesc mereu întâi la mine. Acum îmi vine greu să formulez ce vreau.”

5. „M-aș sfătui să învăț mai mult și din greu. E mai ușor să înveți o limbă străină când ești tânăr decât atunci când ai 30 de ani. Educația înseamnă mult în viață și totul ar trebui să fie făcut la timp.”

6. „Nu cheltui atâția bani pe prostii.”

7. „Pregătește-te pentru examene astfel încât să poți merge unde vrei, nu unde se poate.”

8. „Apreciază-ți tinerețea – sunt cei mai frumoși ani și nu se vor întoarce niciodată. Bucură-te de libertate, joacă-te, plimbă-te, distrează-te. Ține minte acești ani. Mai târziu ți-i vei aminti mereu și asta îți va fi de folos în creșterea și înțelegerea copiilor.”


9. „Nu te îngrijora atât de mult în legătură cu studiile, lucrările, examenele. Deși trebuie să ai o specializare, lucrurile s-ar putea să nu iasă mereu așa cum plănuiești – mergi la diverse conferințe, aplică pentru diverse burse.”

10. „Poartă ceva pe cap, lenjerie confortabilă și două perechi de șosete iarna. Dacă nu faci asta, fundul și picioarele îți vor îngheța.”

11. „Ascultă-ți părinții și încearcă să nu-i jignești.”

12. „Nu pune la inimă tot ce spun membrii familiei unii despre alții. Fiecare are propriile opinii despre viață și propriile probleme.”

13. „Fii atent la informațile persoanle. E mai bine să ștergi niște fișiere sau să nu le creezi niciodată. De asemenea, pune parole la calculator și telefon.”

14. „Dacă cineva ta rănește sau face lucruri care îți încalcă principiile de viață, despartă-te de el imediat și uită-l pentru totdeauna.”

Citește și:   20 de lucruri pe care le vei regreta la bătrânețe

15. „Mi-aș da un singur sfat – fii tu însăți și urmează-ți visul orice s-ar întâmpla. Aceasta este viața ta, nu a părinților sau prietenilor tăi. Tu o vei trăi. Dacă ai fi ceva mai stăruitor și mai încăpățânat, totul ar fi probabil diferit.”

Nu va fi întotdeauna ușor să trăiești. Nu va fi mereu ușor. O să cazi. Dar o să te li ridici. E important să înțelegi că suișurile și coborâșurile din viață te fac cine ești – adică o persoană unică. Călătoria în timp nu există, așa că nu îți e de niciun folos. Ai grijă de tine și de viața ta acum, ca să nu regreți și tu mai târziu.

 

Citește și: 7 sfaturi de la neurologi care te vor ajuta să fii mai fericit

Există mii de turcuri și tehnici psihologice pntru a fi mai fericit/ă și pentru a învăța cum să te bucuri de fiecare zi. Dacă am avea și noi un cuvânt de spus în această privință? Iată câteva descoperiri ale neurologilor – oamenii care știu exact când și de ce creierul tău te face să te simți total mulțumit/ă:

1. Învață să spui „mulțumesc”

Atunci când îi mulțumim cuiva (sau chiar sorții) pentru ceva, ne concentrăm la aspectele pozitive ale vieții. De asemenea amintirile plăcute declanșează producerea de serotonin în cortexul cingular anterior. Această tehnică este folosită adesea pentru a trata depresia.

2. Rezolvă problemele pe rând

Creierul nostru nu se oprește niciodată din a căuta soluții pentru fiecare problemă care ne îngrijorează. Asta consumă foarte multă energie, așa că de fiecare dată când creierul obosește și problema rămâne nerezolvată, ne simțim anxioși și iritați. Pe de cealaltă parte, pentru fiecare decizie de succes, creierul nostră se răsplătește cu o doză de neurotransmițători care calmează sistemul limbic și ne ajută să vedem din nou lumea într-o lumină mai bună. Prin urmare, chiar e util să încerci să te ocupi de o problemă pe rând.

3. Nu ține lucrurile în tine – spune ce te deranjează

A te gândi încontinuu la ceva neplăcut fără să vorbești despre asta îți folosește diferite părți din creier. Dacă ai spune ce te supără, emoțiile negative ar avea un impact mai mic asupra bunăstării tale. Prin urmare, nu trebuie să ții în tine. Atunci când spui ce te deranjează, creierul tău produce serotonină și chiar reușește să găsească niște aspect pozitive ale situației.

Citește și:   Lecție impresionantă de viață de la un tânăr de 24 de ani

4. Atinge și îmbrățișează

Pentru noi, oamenii, interacțiunea social este foarte importantă. Diferitele forme de sprijin fizic, mai ales atingerile și îmbrățișările pot accelera recuperarea cuiva după o boală. Dacă îndepărtezi interacțiunea tactilă din viața ta, creierul îi percepe absența ca pe o durere fizică: aceeași zonă a creierului devine activă în ambele cazuri. Asta, în schimb, declanșează un proces care îți afectează dispoziția și contribuie la dezvoltarea depresiei.

5. Învață, învață și iar învață!

Pentru creier, acumularea de noi cunoștințe înseamnă adaptare permanent la un mediu în schimbare. Prin intermediul acestui proces, creierul nostru se dezvoltă și se auto-răsplătește cu dopamină (hormonul fericirii) pentru încercările de a absorbi și procesa informațiile noi. Dacă vrei să fii fericit/ă, nu-ți fie frică să încerci ceva nou, să schimbi mediul și să înveți lucruri noi.

6. Fă sport

Activitatea fizică este stresantă pentru corp. Când acesta încetează, corpul primește o recompense – o doză de endorfine. Efectul e similar cu cel al narcoticelor, care reduc durerea și îți îmbunătățesc dispoziția. Nu e nevoie să alergi la maraton – poți obține acest rezultat și cu o simplă plimbare.

7. Încearcă mereu să dormi bine

Atunci când dormi pe întuneric, creierul nostru secretă melatonină. Acesta încetinește procesele din corp, te ajută să te recuperezi și mprește nivelul de serotonină din hipotalamus. Dacă apare lumină de undeva, e eliberat un hormon de stres pentru a trezi corpul. De aceea, dormi numai pe întuneric.

Citește și: 13 sfaturi care te vor ajuta să „spargi gheața”

Dacă nu știi cum să spargi gheața, iată câteva reguli care te vor ajuta să faci o primă impresie bună și să poți vorbi mereu cu o persoană pe care ai întâlnit-o de curând:

1. Arată-i persoanei cu care vorbești că te interesează

Oamenilor le place să vorbească despre ei înșiși, așa că, pentru a sparge gheața, lasă-i să facă asta. Ascultă cu atenție și încearcă să pari cât mai interesat/ă de vorbele sale.

2. Evită întrebările la care se poate răspunde cu „da”/„nu”

Atunci când vorbești cu cineva, încearcă să pui întrebări mai deschise. De exemplu, în loc de „Te distrezi bine?” întreabă „Cum ai aflat de acest eveniment?”

Citește și:   Ce tratamente poți face acasă și pentru ce ar trebui să mergi la un profesionist

3. Lasă-l pe celălalt să-ți explice lucrurile pe care nu le știi

Dacă persoana cu care stai de vorbă menționează ceva despre care tu nu știi (mai) nimic, roagă-l să-ți explice despre ce e vorba. Astfel, conversația va dura mai mult.

4. Citește știrile

Poate că nu te înnebunești după cititul celor mai recente știri, dar asta e ceva foarte folositor pentru a reanima o conversație care a ajuns într-un moment de tăcere neconfortabilă. Încearcă un simplu „Ai auzit despre ce s-a întâmplat acolo?”

5. Împărtășește-ți experiența

Dacă cealaltă persoană menționează ceva cunoscut sau o situație asemănătoare cu ceva prin care ai trecut și tu, nu ezita să-ți împărtășești experiența. Astfel, voi doi veți deveni mai apropiați.

6. Atunci când trebuie să discuți câte ceva cu cineva, întreabă-l de familie, ocupație, recreație sau ambiții: dacă are copii, de când locuiește în oraș, unde lucrează, care este cea mai dificilă parte a profesiei sale, ce face în timpul liber, de când practică un anumit sport, ce loc și-a dorit dintotdeauna să viziteze, care este cel mai mare vis al său etc.

7. Fii sincer/ă

Dacă îți plac conversațiile lungi, poți să întrebi „De ce ți-e cel mai frică?” sau „Ce-ți place cel mai mult la viața ta?”

8. Hrănește-le stima de sine

Un compliment și un zâmbet pot face multe. Complimentele atrag imediat atenția și interesul oamenilor. Fii sincer/ă însă, și nu exagera!

9. Cu timpul te vei perfecționa

Fie că e vorba de persoana care stă lângă tine la metrou sau de doamna de la curățenie de la serviciul tău, vorbește cu ei. Doar așa vei deveni expert/ă în conversații.

10. Nu vorbi niciodată despre religie, avort, politică sau economie – sau despre foști iubiți / iubite.

11. Folosește o versiune îmbunătățită a clasicului „Ce mai faci?”

Întreabă, de pildă, cu ce se mai ocupă interlocutorul zilele astea. Astfel el va putea să îți ofere răspunsuri care îl fac să se simtă cel mai confortabil.

12. Nu ești singur/ă

Amintește-ți că nu numai tu te simți ciudat sau ești timid/ă atunci când nu cunoști pe cineva. Chiar și cei care par foarte încrezători pot avea această problemă. Sparge gheața. Cel mai probabil o să merite!

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.