Warning: Creating default object from empty value in /home/andreeabanica/public_html/wp-content/themes/voice/include/options/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
10 întrebări la care trebuie să te aștepți de la copilul tău – Andreea Bănică

10 întrebări la care trebuie să te aștepți de la copilul tău

Nu cred că există cineva care să ne fie mai drag și mai apropiat decât un copil. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, din cauza treburilor cotidiene, uitam să discutam cu ei lucruri mult mai importante. Sau, de fapt, nici noi nu știm cum să facem asta. Sau, credem că încă nu au ajuns la vârsta necesara pentru a le înțelege.

Iată câteva subiecte ce trebuie discutate cu copilul tău, pentru ca relația dintre voi să fie una și mai puternică:

1. Despre corp

Cunoștințele despre anatomie te ajută să înțelegi dacă ai o bună funcționalitate a corpului sau dacă este momentul să consulți un medic. Spune-i copilului tău despre corpul lui, despre igiena intimă. Nicio parte a corpului nu trebuie privită sau discutată cu rușine. Este necesar să-l înveți în mod corect numele organelor genitale. Astfel, copilul va avea o atitudine sănătoasă asupra corpului său și asupra intimității și va putea discuta deschis despre asta.

Exemple de întrebări:
De ce oamenii au corpuri diferite?
Ce este mai important: corpul sau sufletul?
Îmi pot face tatuaje?

2. Despre relațiile intime

Dacă discuți cu un copil de vârstă fragedă, spune-i totul, fără detaliile neimportante: “Atunci când un bărbat și o femeie se iubesc, se sărută și se îmbrățișează…” Totul trebuie compus ca o poveste la început, ca mai apoi, lucrurile să devină mai detaliate.

Exemple de întrebări:

La ce vârstă își încep oamenii viața intimă?
Este posibil să refuzi un contact intim, după ce ai acceptat, dar te-ai răzgândit?
Cine este responsabil pentru eventuale incidente?

Citește și:   De ce i-am schimbat grădinița lui Noah și cum a fost acomodarea

3. Despre spațiul personal

Copilul trebuie să înțeleagă cum trebuie să se comporte cu anumiți oameni, în funcție de relația dintre ei. Cu toate acestea, dacă el se simte inconfortabil, trebuie învățat că poate spune “nu” și că nimeni nu-i poate face ceva, fără permisiunea lui.

Exemple de întrebări:

Ce este respectul?
Cum să înveți să spui “nu”?
Este posibil să-i forțezi pe cei din jurul tău să facă ce nu-și doresc?

4. Despre dragoste

Iubirea este despre sensibilitate, este dorința de a avea pe cineva aproape. Iubirea implică respect și responsabilitate. De asemenea, poate fi de mai multe feluri: iubirea față de rude, de prieteni, față de un bărbat sau de o femeie și poate fi exprimata în diferite feluri: prin grijă, consolare, îmbrățișări, suport. Dragostea nu se întâmpla pentru un motiv. Nimeni nu poate spune “Te voi iubi dacă vei deveni…/faci…”

Exemple de întrebări:

Dacă dragostea nu este împărtășită?
Trebuie să fii de acord în permanentă cu cei pe care îi iubești?
Care este diferența dintre iubire și pasiune?

5. Despre moarte

Atunci când un copil te întreabă despre moarte, nu îl minți! Dacă te întreabă “Eu voi muri?”, spune-i că în viața fiecărui om, la o vârstă înaintată, va apărea și acest moment. Asta după ce va trece prin o grămadă de lucruri minunate. De asemenea, asigură-l că tu vei fi mereu acolo lângă el!

Citește și:   Câți copiii vei avea în funcție de liniile palmei

Exemple de întrebări:

Există viață după moarte?
Pentru ce trăim?
Trebuie să ne temem de moarte?

6. Despre încredere

Fie că ești ateu sau credincios, este de preferat să nu îi împărtășești copilului din ideile tale. Vorbește-i dintr-o poziție neutră, spune-i despre cum oamenii merg la biserică și cum se roagă și îi cer ajutor lui Dumnezeu. Povestește-i și despre celelalte religii și despre diferențele dintre ele.

Exemple de întrebări:

De ce au oamenii nevoie de Dumnezeu?
De ce exista atât de multe religii în lume?
Oamenii pot alege ce vor să facă sau totul se întâmplă după dorințele lui Dumnezeu?

7. Despre toleranță

Acest subiect depinde, cu siguranță, și de vârsta copilului. Ideea de baza este că nici înfățișarea, nici naționalitatea, greutatea sau culoarea pielii nu reprezintă motive pentru care el ar putea considera o persoană inferioară. Dacă toți am fi fost la fel, lumea ar fi fost extreme de plictisitoare!

Exemple de întrebări;
Ce este persecuția?
De ce oamenii au dușmani?
De ce există războaie?

8. Despre bani

Să îți crești copilul într-un mediu în care banii sunt o prioritate este greșit. Atitudinea față de bani ar trebui să fie una normală, neutră. Banii sunt ca o unealtă pe care trebuie să înveți cum să o folosești. Banii de buzunar sunt extrem de importanți. Să nu îi specifici copilului ce ar trebui să-și cumpere, chiar dacă nu ești de acord cu alegerile lui!

Citește și:   7 articole pe care ar trebui să le ai în garderobă în vara 2018

Exemple de întrebări:
Este posibil să cumperi fericirea cu bani?
De ce sunt oameni săraci și bogați?
Este bine să economisești?

9. Despre siguranța de pe internet

Trebuie să-ți înveți copilul să aibă grijă cu cine intra în contact în mediul virtual. Chiar dacă el nu caută o anumită informație, reclamele dezvăluie subiecte pe care cel mic trebuie să le cunoască. Spune-i că nu trebuie să publice lucruri intime, personale, nu trebuie să le răspundă străinilor, fără aprobarea adulților. Niciodată să nu îi interzici accesul la internet!

10. Despre nesiguranța de pe străzi

Avertizează-ți copilul despre pericolele din ziua de astăzi. Spune-i că indiferent de problemă, trebuie să ceară ajutorul unui adult. Discuțiile cu străinii de pe străzi trebuie evitate.

Exemple de întrebări:

Ce trebuie să faci dacă vezi ca un adult răpește un copil?
Ce ar trebui să fac dacă un copil este singur în stradă și plânge?
Le spui părinților dacă prietenii tăi vor să facă ceva periculos?

Indiferent de subiect, încearcă să te faci înțeles, folosește cuvinte și expresii cât mai simple și mai explicite. Îi poți spune că ești mereu acolo pentru el, indiferent de nelămurirea pe care o are. Încearcă să găsești cel mai bun răspuns. Îl poți implica și pe el în găsirea rezolvării.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.