De mulți ani, specialiștii Fundației New Economics au calculat cu atenție indicele de fericire al diferitelor țări, iar țările scandinave ocupă întotdeauna primele locuri. Care este secretul lor? Putem fi la fel de fericiți ca locuitorii acestor țări?
Iată principiile vitale ale fericirii, după care se ghidează scandinavii:
1. Suportul pentru familie
„Totul pentru familie” – acesta ar putea fi sloganul național al țărilor scandinave. Aceștia sprijină în mod activ nașterea copiilor. Deci, în Suedia, concediul de maternitate este de 480 de zile. 390 de zile părinții au dreptul să primească aproape 80% din salariul lor regulat. Astfel, părinții se pot apropia de copil mult mai mult.
2. Familii numeroase
Numărul mare de copii din țările scandinave este susținut la nivel de stat. Este greu să găsești un scandinav care nu are un frate sau o soră.
3. Pasiunea de a merge pe biciclete
Scandinavii iubesc să meargă cu bicicletele. Vremea nu este un obstacol pentru ei. Chiar și în trenuri există vagoane speciale pentru transportul bicicletelor, iar în unele locuri sunt ascensoare speciale pentru bicicliști.
4. Egalitate între sexe
În țările scandinave, dezbaterile despre sexism și glumele despre feministe nu sunt deloc populare. Diferența de gen, calculată anual de Forumul Economic Mondial, este una dintre cele mai mici. Aceasta înseamnă că femeile care îndeplinesc aceleași funcții la locul de muncă sunt plătite în medie, la fel ca bărbații.
5. Număr scăzut al copiilor abandonați
Majoritatea orfanilor trăiesc în familii adoptive, deoarece se consideră esențial ca fiecare copil să aibă parte de îngrijire și afecțiune. Lipsa de atenție poate afecta negativ dezvoltarea copiilor. În general, orfelinatele au grijă de cel mult 10 copii în același timp.
6. Atracția față de sport
O mare atenție este acordată sportului, prin urmare, și oamenii de acolo foarte sport foarte des. De exemplu, există și vacanțe speciale dedicate sportului. Oamenii, de regulă, în această săptămână, merg la munte pentru a schia și pentru a se da pe snowboard.
7. Grija la alimentație
Copii sunt învățați, încă de la vârste fragede, să conștientizeze pericolul la care sunt supuși dacă mănâncă prea multe alimente nesănătoase, cum ar fi dulciurile. De obicei, copiilor li se permite consumul de ciocolată sâmbăta. Astfel a apărut și sintagma sâmbăta dulciurilor. Vacanța de Paște este extrem de așteptată de către copii, deoarece ei primesc atunci o mulțime de dulciuri.
8. Grija față de cei bătrâni
În orașele scandinave există locuri în care pensionarii pot merge, se pot întâlni unul cu celălalt, pot vorbi, pot juca diferite jocuri, pot face sport, dans, sau să sărbătorească diferite ocazii. În astfel de organizații, toată lumea poate găsi ceva interesant de făcut.
9. Nivelul ridicat al educației
Potrivit biroului european de statistică Eurostat, scandinavii își dezvoltă activ sistemul educațional. Ei investesc în acesta 9% din produsul brut. Aproximativ 4/5 din finanțările din majoritatea țărilor scandinave sunt cheltuite pentru plata cadrelor didactice, restul – pentru construirea de clădiri școlare și echipamente de instruire.
10. Echilibrul dintre muncă și viața personală
În țările nordice, în comparație cu alte țări ale lumii, orele de lucru sunt mai scurte, iar vacanțele mai lungi. Aceste lucruri permit oamenilor să -și petreacă mai mult timp cu familiile. În medie, ziua lor de lucru durează 7,5 ore.
Lasă un comentariu