7 greșeli pe care le fac toți părinții

Să fii părinte este o faptă eroică – din punct de vedere moral, dar și financiar, dar chiar și eroii fac greșeli, părinții ducând uneori prea departe grija. Iată câteva semne care sugerează că ar trebui să-ți protejezi limitele spațiului personal de oamenii cei mai apropiați:

7. În casa părinților, conceptul de „lucruri personale” nu a existat niciodată

Încă din copilărie te-ai obișnuit să-ți fie verificate buzunarele, geanta, dulapurile. Lucrurile tale favorite nu puteau fi ascunse de rude sau cunoștințe sau să fie aruncate la gunoi fără ca cineva să știe. Trecutul nu poate fi corectat, dar nu e niciodată prea târziu să începi să trăiești conform regulilor tale, pe teritoriul tău, din bugetul tău.

6. Părinții sabotează „zborul puilor din cuib”

Uneori, părinții pot să desfidă logica. Se pot plânge că au prea multă grijă de fiul / fiica lor adult/ă, dar în momentul în care aceasta vrea să trăiască pe cont propriu, organizează o acțiune de protest. Ce ar trebui să faci? Exprimă-ți recunoștința pentru grija pe care ți-au purtat-o și apoi ia-ți lucrurile și continuă-ți planul de evadare.

Citește și:   7 lucruri pe care nu ar trebui să le spui niciodată în fața copilului

5. Camerele separate nu garantează intimitatea

Apără-ți dreptul la intimitate. Începe cu niște conversații calme. Dacă acestea nu dau niciun rezultat, treci la măsuri radicale – dă ultimatumuri sau schimbă încuietorile.

4. Ei îți gestionează toate resursele

Timpul liber, salariul, spațiul de locuit, părinții „știu cel mai bine” ce să facă cu toate aceste lucruri. Desigur, dacă nu te poți descurca fără ajutorul lor, nu ai ce să faci. Dacă nu depinzi însă în totalitate de ei, discută despre spațiul tău privat.

3. Părinții încearcă să-și elimine rivalii

Părinții pot să respingă oricând orice persoană pentru care simți simpatie. În mod paradoxal, după ce li se va spune că „X nu e de nasul tău”, copiii care sunt încă singuri sunt întrebați când își vor face și ei o familie. Oferă familiei cât mai puține detalii despre viața ta personal.

2. Bunăstarea ta e amenințată

Unii părinți sunt dispuși să meargă foarte departe ca să nu-și piardă controlul asupra ta. Ei cred că e mai bine să trăiți împreună, oricât de neplăcută ar fi această experiență. Nu mai pretinde că ești un captive. Vorbește cu ei, spune-le despre intențiile tale de a pleca și apoi îndeplinește-le.

Citește și:   Cum îți crești copilul în funcție de ZODIE

1. Sprijinul părinților e scump

E normal să fii recunoscător pentru grija pe care ți-au purtat-o părinții, dar e cu totul altceva ca ei să-ți ceară să-ți exprimi această recunoștință. Dacă vrei să fii independent/ă, fii independent/ă în toate privințele. Nu le spune despre grijile tale, ca să nu primești reproșuri. Dacă se oferă să te ajute, acceptă și mulțumește-le.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.