Warning: Creating default object from empty value in /home/andreeabanica/public_html/wp-content/themes/voice/include/options/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Ziua în care Noah Andrei și-a primit numele sfânt – Andreea Bănică

Ziua în care Noah Andrei și-a primit numele sfânt

Dupa 16 zile de la venirea lui pe lume, am aflat că obiceiul este să chem preotul care să ne citească: mie pentru 40 de zile (moliftă), iar lui Noah pentru a putea fi strigat pe nume.

De când am venit cu Noah acasă, nu am dormit nopțile mai mult de 2-3 ore… În dimineața în care trebuia să sosească preotul Irineu și nașii noștri, ațipisem puțin… aveam un somn adânc și frumos, ce-i drept. Lucian mă lăsase să dorm și i-a luat pe Noah și pe Sofi cu el în living. M-am trezit puțin amețită și am început să mă agit pentru că nu înțelegeam de ce sunt singură în pat, fără pruncul cel mic. Până să mă dezmeticesc, l-am văzut pe nașul nostru în grădină cu un buchet mare de crizanteme galbene, flori pe care le iubesc mult, apoi l-am văzut pe părintele Irineu.

Ups! M-au găsit în pijamale! Am fugit repede sus să pun ceva pe mine ca să pot să-i întâmpin. Am încercat să mă dezmeticesc repede, pentru că știam ce urmează.  

În a opta zi de la naștere i se pune nume celui născut. Această rânduială se săvârșește în fața ușilor împărătești și cuprinde: „Sfinte Dumnezeule”, troparele, rugăciunea, „însemnarea” pruncului, Psalmul 50, „Cuvintele mele pricepele, Doamne…” și Apolisul.

În timpul slujbei pentru punerea numelui, preotul însemnează pruncul cu semnul Sfintei Cruci, la frunte, la gură și la piept. După acest act, se rostește o rugăciune în cadrul căreia se pomenește pentru prima dată numele copilului la cuvintele: „Să se însemneze lumina feței Tale peste robul Tău acesta (nume) și să se însemneze Crucea Unuia-Născut Fiului Tău în inima și în cugetul lui”. După rostirea acestei rugăciuni, preotul ia pruncul în brațe și face cu el semnul Sfintei Cruci, cântând troparul și condacul Întâmpinării Domnului, apoi rostește cuvintele pentru încheierea slujbei.

Această rânduială are loc în ziua a opta pentru respectarea prescripțiilor din Scriptură, dar și pentru faptul că ziua a opta este simbolul împărăției lui Dumnezeu. Astfel , Biserica întâmpină copilul ca pe o făptură creată pentru veșnicie.

La 40 de zile de la nașterea copilului, mama vine la Biserică pentru a i se citi două rugăciuni. În prima rugăciune se cere: „Pe roaba Ta aceasta (numele mamei), pe care ai mântuit-o cu voia Ta, curățește-o de tot păcatul și de toată întinăciunea…“, iar în a doua rugăciune:  „Spală-i întinăciunea trupului, necurăția sufletului, la împlinirea acestor zile, ca, învrednicindu-se a intra în Biserica Ta cea sfântă…“. Deci, scopul acestor rugăciuni este curățirea de păcate și învrednicirea de a intra în Biserică și a se împărtăși cu Trupul și Sângele lui Hristos.

Pot spune că am avut o zi superbă, cu mult soare, așa cum îmi place mie, alături de preotul Irineu, cel în fața căruia ne-am cununat religios, cel care ne-a botezat-o pe Sofia Maria și ulterior îl va boteza și pe Noah Andrei, tot în Biserica Sf. Spiridon. Au trecut câțiva ani buni de când nu ne văzusem și mi-a prins atât de bine să stau de vorba cu el, să luăm prânzul împreună cu un slujitor al Domnului în casa noastră, alături de nașii noștri iubiți și prieteni adevărați. Recunosc, nu am mers des la biserică, însă faptul că Părintele Irineu a intrat în casa noastră cu sufletul curat, mi-a dat acea stare de bine.

img_6523

Ne-a făcut sfeștanie. Sfeștania este pentru casă ceea ce este spovedania pentru om. Dacă prin spovedanie, prin mărturisirea păcatelor și dezlegarea acestora de către preot, omul se curățește, își curățește sufletul, își împrospătează harul primit la botez, tot așa prin stropirea cu apă sfințită și prin rugăciunile speciale ale preotului, casa sfințită  se curățește de tot răul și de toată lucrarea cea rea, datorate fie păcatelor celor ce locuiesc în ea, fie oamenilor răuvoitori, fie duhurilor rele.

După nopți nedormite și multă oboseală acumulată, această vizită a preotului, care s-a simțit bine stând cu noi până la venirea serii, ne-a făcut să uităm de oboseală, ne-a încărcat cu mai multă răbdare și mai multă energie bună.

Dragile mele, este un lucru bun să vă viziteze preotul din când în când, să vă citească, să vă umpleți de energie și gânduri bune, să trăiți în armonie și fericire alături de copiii voștri iubiți!

Citește și:   Cum ne-am petrecut Sărbătorile

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.