Noah Andrei vorbește și e foarte fericit!

Este un copil tare bun, înțelegător, inteligent, care vrea să spună cât mai multe!!! Da, are un an și 7 luni și de pe la 1 an și 2 luni a început să reproducă cuvinte pe care le auzea de fiecare dată în casă. Se vorbește mult cu el, toți o facem, îi cântăm, îi repetăm cuvinte uzuale și ușoare pe care știm că vrea să le înțeleagă pentru a le reproduce, îi povestim tot felul de lucruri și îi explicam orice vede în jurul lui.

Cred că faptul că trăiește într-un mediu plin de iubire și căldura îl face să se concentreze pe vorbire, nu pe altceva. Faptul că petrecem mult timp cu el și că îi explicăm ceea ce își dorește să audă îl face să fie așa vorbăreț. 🤪

Îi spunem mult că îl iubim, că e frumos și deștept, că este simpatic și haios de fiecare dată când mai scoate un cuvințel din guriță. Și pentru că este încurajat și felicitat mai mereu ajută mult în dezvoltarea lui și îi dă încredere mare în sine. Mai cred că este și un bagaj genetic!

Primele au fost vocalele, iar pe youtube circulă un cântecel cu: a, e, i, o, u! Când l-a auzit a fost foarte curios și i-am repetat de câteva ori vocalele după care ne cerea singurel să audă cântecelul „aeiou”!

Citește și:   Cum reușesc să fiu o femeie puternică și fericită

Clar primele cuvinte au fost mama, tata, apoi furtunul, apa, Ramona (sora mea), pe Sofi a poreclit-o Gaga, pentru că îi era mult mai ușor să pronunțe! Suzetei îi spune Cacaia, la pufuleți, Papaia. Spune: câți ani are, parfum, țâțe (și îmi ridică bluza în sus), cum îl cheamă pe el (Adei), cum îl cheamă pe tati (Uci), cum o cheamă pe mami (Adeia), ce mașină are mami 🙈 (și culmea, când mergem în oraș și vede o mașină ca a mea îi spune marca) cum îi cheamă pe tataia și mamaia, numele unor prietene de ale Sofiei, camionul, avionul, papuci, papa, floare, motorul, moon-luna, stone-piatra, star-stele, sun-soare, i love you, bus-autobuz, car-mașină.

 

De ceva timp îmi arată la degețelul de la picior: buba-au! Mă uitam eu la piciorușul lui și încercam să găsesc bubița, însă el asocia toată treaba asta cu bunicul. Bunica mi-a povestit ulterior că tataia s-a lovit la picior și că Noah a văzut când îl pansa, iar el încerca să îmi spună că Tataia are buba-Au!!!

Pentru că am optat să avem o bonă filipineză, Noah spune cuvinte și în engleză, înțelege absolut tot ca și când ar fi limba lui materna. Ce mai, omulețul meu începe să facă propoziții. Mă uit la el și in fiecare zi ma minunez și îmi dau seama ce norocoasa sunt. Are personalitate puternică, dacă nu vrea să facă ceva, nu vrea și gata, iar la Nu spune Auuuuuuu… cu sprâncenele încruntate.

Citește și:   Cum am ajuns să prezint emisiunea „Bravo, ai stil”

Crește pe zi ce trece, iar astăzi o strigă în gura mare pe Sofia, Sofiaaaaaaaaaaa! De la o zi la alta observ lucruri diferite, voința mare de a vorbi și de a spune tot felul de cuvinte. Memorează orice, este ca un burete care absoarbe orice informație și cuvințel. Nu stâlcim niciodată cuvintele, nu folosim diminutive, am făcut-o și pe Sofi să înțeleagă și să îi vorbească corect, fără să stâlcească cuvintele sau să îl imite.

Faptul că i se explică tot, uneori chiar și când nu vrea sa fie schimbat, îl face să fie curios. De exemplu, așa îl mai liniștesc când nu vrea să îl schimb, încep să îi povestesc ce facem noi în momentul acela: ne schimbăm de scutec ca să fim curați, să mirosim frumos și să putem pune hainele curate care au fost spălate în mașina de spălat rufe (ulterior îi arăt ce și cum) și îi fac o întreagă istorioară despre schimbat și plecat cu mașina vrum, vrum.  Se liniștește și devine foarte curios. Sunt tot felul de metode de a-i stârni curiozitatea, trebuie doar să îți cunoști copilul petrecând mult timp cu el și ajutându-l să se dezvolte oferindu-i tot sprijinul tău de părinte!

Citește și:   Cam cât durează pregătirea pentru o apariție la un eveniment monden

Fă-ți timp pentru copil, nu îl face să îți simtă lipsa, pentru că observ în jur copii cu nevoi mari, cu frustrări și întârzieri în dezvoltare. Încurajează-l, dă-i încredere în sine, stimulează-l cu vorbe dulci și iubire multă!

Nu este o regulă în a vorbi devreme sau târziu ci este vorba despre mediul în care crește și se dezvoltă un copil. M-am gândit să vă împărtășesc experiența mea cu gândul că vă veți urmări copiii și veți înțelege mult mai ușor dacă vreunul din ei are dificultăți în a vorbi sau a se exprima și poate că veți da importanță acestui aspect cu care pornește un copil în viață. Până la urmă, startul este cel mai important!

Succes dragile mele, copiii voștri sunt minunați! 🤱❤

Dacă aveți întrebări pentru mine, le aștept ca întotdeauna! Aștept în comentarii să îmi spuneți ce alte trucuri vreți să mai vedeți! Vă pup mult și vă aștept pe contul meu de instagram și să vă abonați pe canalul meu de youtube!

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.