De ce IUBIREA nu durează pentru totdeauna

Părerea oamenilor de știință e de neclintit: sentimentele tale și logica dezvoltării relațiilor într-un cuplu sunt programate genetic și sunt condiționate de procesele biochimice care au loc în organism. Și indiferent cât de mult îți dorești ca minunatul sentiment al iubirii să dureze pentru totdeauna, corpul tău nu va rezista.

Iată ce se întâmplă cu tine când te îndrăgostești și cum poți menține dragostea vie pentru totdeauna:

1. Când ești îndrăgostit, experimentezi euforia

Oamenii de știință cred că euforia cauzată de dragoste are asemănări cu sentimentele care sunt caracteristice dependenților de droguri după administrarea unei doze mult așteptate.

Acest efect se datorează faptului că hormonul norepinefrină este produs în creier și în glandele suprarenale ale unui bărbat îndrăgostit. Același hormon este produs după administrarea unor astfel de medicamente, cum ar fi heroina și cocaina. Un bărbat îndrăgostit se simte dependent de întâlnirea cu un partener, pentru că dorește să simtă din nou și din nou euforia.

2. Când ești îndrăgostit, în corpul tău funcționează un întreg „cocktail hormonal”

Citește și:   12 semne că nu trebuie să o lași să plece niciodată

Când ești îndrăgostit, procese chimice apar în creierul tău, iar datorită acestora nu observi neajunsurile unui partener, te simți plin de viață doar în apropierea persoanei iubite și ajungi să simți chiar și dependență. Și hormonii joacă un rol important în acest sens.

Oxitocina este responsabilă pentru atașamentul emoțional și contribuie la dezvoltarea unei conexiuni emoționale profunde între parteneri. Dacă acest hormon este produs de hipotalamus în cantitate suficientă, atunci nivelul stresului scade, iar atracția carnală, dimpotrivă, devine mai vie.

Vasopresina este numită hormonul de fidelității. El este responsabil pentru fidelitatea în cuplu, dorința de a avea grijă unul de celălalt și, ca și oxitocina, pentru formarea atașamentului emoțional.

Dopamina este un hormon al plăcerii. Dezvoltarea lui contribuie la realizarea plăcerilor. Hormonul te face să simți un sentiment de euforie și, în cea mai mare parte, se evidențiază atunci când mănânci și în timpul demonstrațiilor de afecțiune.

Serotonina este responsabilă de capacitatea de a experimenta plăcerea, de a îmbunătăți starea de spirit și de a îmbunătăți calitatea vieții sexuale.

Citește și:   7 lucruri pe care bărbații le observă prima oară la femei

Cortizolul este numit hormon de stres, iar nivelul său, potrivit studiilor efectuate, scade în rândul îndrăgostiților la începutul unei relații.

Dependența de iubire este, de asemenea, agravată de prezența feromonilor. Feromonii sunt secretați de glandele sudoripare ale corpului (atât bărbați cât și femei) și acționează asupra receptorilor sistemului olfactiv, excitând sexual partenerul.

Acest „cocktail hormonal” conduce la o serie întreagă de reacții fiziologice la o persoană îndrăgostită, cum ar fi transpirația și palpitația, pupilele dilatate, tulburările de somn și apetitul.

3. De ce nu poți iubi pentru totdeauna?

Legile biologice sunt inexorabile: sentimentul acesta este doar un proces chimic pe termen scurt, calculat pentru maximum 3 ani.

În mai puțin de 3 ani, terminațiile nervoase devin insensibile la producerea hormonilor. Și hormonii înșiși se produc într-o concentrație mult mai scăzută. Funcționalitatea creierului se normalizează și revine la ritmul său normal, iar hormonii încetează să stimuleze dependența emoțională a partenerilor unul față de celălalt.

4. Deci, sunt toate relațiile sortite eșecului ?

Citește și:   7 diferențe dintre dragoste și pasiune trecătoare

Perioada de dragoste acută este un stres și o condiție extremă pentru organism. Este mult mai eficient pentru oameni să aibă un ritm mai liniștit. Poate că, în momentul în care „cocktailul hormonal” încetează să mai muncească, se produce adevărata iubire.

Oamenii de știință au descoperit că sentimentul de atașament, care te încurajează să trăiești cu un partener pentru mult timp, este asociat cu hormonii oxitocină și vasopresină. Nivelul de oxitocină, la rândul său, crește atunci când vă îmbrățișați, faceți dragoste, vă sărutați sau pur și simplu vorbiți în liniște la cină.

Prin urmare, concluzia sugerează: afecțiunea și atingerea – una dintre căile potrivite și în același timp plăcute pentru relațiile pe termen lung. Și, de asemenea, abilitatea de a –l asculta pe cel de lângă tine, de a-ți exprima recunoștința, de a căuta compromisuri, de a depăși conflictele și de a dori să vă dezvoltați împreună.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.