Cum să știi ce să mănânci ca să arăți bine în funcție de forma corpului

Când vine vorba de clasificarea corpului uman, sistemul William Sheldon este folosit cel mai adesea. Potrivit acestuia se disting constituțiile ectomorfice, endomorfice și mesomorfice, care ne influențează alegerea regimului alimentar și de antrenament. Caracteristicile fiecărui tip pot fi combinate, dar un anumit tip trebuie să predomine. Iată cum ar trebui să mănânci în funcție de tipul de fizic pe care îl ai și cum să te antrenezi pentru a obține cele mai bune rezultate:

Cum poți determina ce tip de corp ai?

Măsoară-ți încheietura mâinii: dacă circumferința este de 15-17.5 cm, ești ectomorfic, dacă e de 17.5-20, ești mesomorfic, iar dacă e mai mult de 20 cm, ești endomorfic. Poți să măsori și circumferința gleznei, de cele mai multe ori aceasta are 5-6 cm în plus.

Ectomorfii

Ectomorfii sunt caracterizați de: încheieturi mici, înfățișare slabă, metabolism rapid, piept și fund mic, abilitatea de a mânca orice fără să se îngrașe. Ectomorfii ar trebui să-și mărească masa musculară și să aibă o siluetă frumoasă.

Ar trebui să mănânci 8 g de carboidrați, 4.3 grame de proteine și 1 gram de grăsime la 1 kilogram din greutatea ta. Mănâncă porții medii, de șase ori pe zi. Din dieta ta nu ar trebui să lipsească orezul, ovăzul, pastele, legumele, varietățile de carne și pește cu puține grăsimi, produsele lactate cu conținut mediu de grăsime. Exclude dulciurile.

Citește și:   7 lucruri pe care trebuie să le știi dacă îți dorești o talie subțire

Mesomorfii

Mesomorfii au umeri lați, talie îngustă, oase mari. Mănâncă moderat, par să facă mușchi și să ardă grăsimile foarte rapid, având o constituție simetrică.  Mesomorfii ar trebui să ardă grăsimea în exces, să-și mărească rezistența și să se mențină în formă

Ei ar trebui să-și diversifice exercițiile fizice și numărul de repetări în funcție de greutate.  Ar trebui să consume 6 grame de carbohidrați, 4 grame de proteine, 1.2 grame de grăsime la 1 kilogram din greutatea lor. Ar fi bine să consume carne, pește, fasole, amestecuri de proteine și să excludă dulciurile și făinoasele.

Endomorfii

Endomorfii se îngrașă mult, obosesc repede și eșuează atunci când încearcă să slăbească.  Endomorfii trebuie să-și accelereze metabolismul, să ardă grăsimea în exces și să fie cât mai în formă posibil. Ei ar trebui să folosească greutăți moderate și să facă exerciții aerobice. Ei se pot antrena mai mult timp, pentru a-și „propaga” metabolismul.

Endomorfii au nevoie de 2.5 grame de carbohidrați, 3.5 grame de proteine și 1.3 grame de grăsime la 1 kilogram din greutateaa lor. Ei ar trebui să mănânce porții mici, de 4-5 ori pe zi și să fie atenți la calorii. Ar trebui să consume produse cu un conținut scăzut de grăsime (pește, pui fără piele, albușuri de ouă) și fructe și alte alimente bogate în carbohidrați dimineața.

Citește și:   11 alimente care fac minuni pentru tenul tău

Citește și: Ce alimente ar trebui să eviți în funcție de forma corpului

Toate tipurile de corp sunt unice şi frumoase, dar te-ai întrebat vreodaă de ce unele femei depozitează grăsime în anumite zone ale corpului? Unele femei tind să se îngrașe în zona mijlocului, altele în jurul șoldurilor și coapselor. Toate avem „zone problemă”. Iată ce aliment ear trebui să consumi pentru a slăbi și pentru a te menține sănătoasă:

1. Dreptunghiular
Deși e puțin probabil să te îngrași dacă ai șolduri înguste și o talie nedefinită, ar trebui să consumi alimente bogate în grăimi sănătoase (avocado, migdale, somon etc.) și proteine din plante. Nu mânca prea multe dulciuri sau fast food.

2. Măr
Dacă aceasta este forma corpului tău, tinzi să te îngrași în zona mijlocului. Prin urmare, cel mai bine e să mănânci puțin și des – de șase ori pe zi, porții mici. Consumă alimente bogate în fibre, fructe, legume, vitamina C și produse lactate cu puține grăsimi. Evită alimentele care provoacă gaze și balonare – fast food, pâine, anumite legume.

Citește și:   Cum să SLĂBEȘTI în funcție de FORMA CORPULUI

3. Pară
Acest tip de siluetă presupune că șoldurile sunt mult mai mari decât bustul. Cele cu siluetă de pară tind să se îngrașe în zona șoldurilor și a coapselor și s-ar putea să aibă probleme cu retenția de apă. Consumă pepene roșu sau ananas, deoarece îți curăță corpul, îndepărtând toxinele care îți încetinesc metabolismul, dar și ceai verde. Evită alimetele bogate în sodiu – sarea, pâinea, orezul.

4. Clepsidră
Deși aceasta e cel mai dorit tip de siluetă, femeile – clepsidră tind să se îngrașe uniform pe tot corpul și nu au masă musculară. E mai probabil să ai un nivel ridicat de zahăr în sânge, așa că alege alimente cu un indice glicemic scăzut și mănâncă cinci – șase mese mici pe zi. Mănâncă mai multe fructe și legume proaspete și consumă grăsimi sănătoase. Evită alimentele rafinate (pâinea albă, tăițeii, orezul).

Acest articol este cu titulu informativ. Pentru un stil de viață sănătos, adresați-vă medicului.

 

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.