9 sfaturi care te vor ajuta să dormi mai bine

Cu toții știm că somnul este vital pentru a funcționa cel mai bine, dar uneori cocktailurile alcătuite din nopți târzii, prea multă tehnologie și obiceiuri de somn nepotrivite pot face ca obținerea celor 8 ore de somn să fie foarte dificilă. Iată câțiva pași ușori și practici care îți vor face diminețile mai strălucitoare, zilele mai productive și somnul cu adevărat odihnitor:

 

9. Fă exerciții

O plimbare de seară este antidotul perfect pentru o minte care este încă preocupată de evenimentele zilei. Scoate-ți căștile din urechi, mergi în ce ritm vrei și bucură-te de priveliște și de sunete.

8. Formează-ți o rutină

Atunci când urmăm o anumită rută în fiecare zi, o facem aproape fără să ne gândim. Același lucru e valabil și pentru ora de culcare – nu contează cât de simplă sau complicată e rutina noastră (poate că vrei numai ca pernele să fie îndreptate într-o anumită direcție înainte să stingi luminile) – mintea va ști că aceste acțiuni repetate semnalează aproppierea somnului.

7. Alege poziția corectă de somn

Dacă îți place să dormi pe o parte, alege să dormi pe partea stângă, pentru o digestie și o circulație a sângelui mai bună. Dormitul pe spate poate cauza probleme cu sforăitul, deoarece gravitatea îți trage limba în spatele gâtului. Aceasta nu este o poziție recomandată pentru oamenii care suferă de apnee în somn.

6. Acordă atenție productivității

Înainte de a merge la culcare, notează-ți cele mai importante trei priorități pentru ziua următoare. Chiar dacă ai 15 sarcini de îndeplinit, e important să îți concentrezi atenția asupra celor mai importante pentru a fi mai productiv/ă.

5. Meditează

Respiră profund, încet – inspiră pe nas și expiră pe gură. Îți vor trece prin cap o mulțime de gânduri – recunoaște-le, apoi lasă-le să treacă. Fii conștient/ă de fiecare parte a corpului tău, din creștetul capului, până în vârful degetelor de la picioare. Relaxează-le pe rând, până te simți complet liniștit/ă.

4. Citește

Cine îți vine în cap când auzi cuvântul „succes”? Barack Obama? Bill Gates? Nu știm exact care sunt ambițiile tale, dar știi ce au toate persoanele menționate în comun? Citesc înainte să meargă la culcare.

3. Deconectează-te

Mulți dintre noi ne verificăm e-mail-urile și profilurile de pe rețelele de socializare înainte de a merge la culcare, dar acest lucru este un obicei îngrozitor. Lumina artificială a ecranelor întrerupe chimicalele din creierul nostru care încurajează somnul, așa că impune-ți o regulă „fără ecran înainte de culcare”.

2. Folosește afirmații

S-ar putea să te simți ușor prostește la început, dar a repeta o mantra pozitivă în fața oglinzii poate fi un mod puternic de a-ți influența subconștientul.

1. Renunță la griji

De-a lungul zilei avem o mulțime de gânduri – despre griji și despre succese nesemnificative sau de maximă importanță. Scrie despre toate într-un jurnal – acest obicei este terapeutic și te ajută să îți golești mintea.

 

Citește și: 10 dușmani ai somnului din cauza cărora nu reușești să adormi

Lipsa unui somn bun ne poate face să ne simțim obosiți imediat după ce ne-am trezit. În plus, lipsa somnului este unul dintre principalele motive pentru creșterea în greutate. Iată câțiva dintre „monștrii” care îți afectează somnul și, prin urmare, bună starea și înfățișarea:

Citește și:   Cum să ai o relație fericită

1. Temperatura incorectă a aerului

În ciuda faptului că e mult mai plăcut să adormi undeva unde e cald, temperatura optimă pentru somn este de 15-23 de grade Celsius. Nu face foarte cald în camera în care dormi și acoperă-te cu o pătură subțire.

2. Activitatea fizică

Exercițiile fizice excită sistemul nervos, așa că e mai dificil să adormi după ce ai făcut niște exerciții fizice. Evită-le cu cel puțin 3 ore înainte de culcare.

3. Lipsa unui program

Pentru a se odihni și pentru a-și recăpăta forțele, corpul are nevoie de un anumit orar de somn. Dacă încerci să dormi în avans sau să recuperezi orele pierdute în weekend nu va funcționa. Important e să adormi la aceeași oră, de preferabil între 22 și 1.

4. Lumina

Chiar și cea mai ușoară sursă, care poate să vină de la o lumină de veghe sau de la aparatele electrice, poate să interfereze cu un somn de calitate – cu cât e mai întuneric ăn dormitor, cu atât vei dormi mai bine. Scapă de toate sursele de lumină înainte de culcare sau folosește o mască.

5. Zgomotele

Orice zgomot, precum sunetul mașinilor care trec sau conversațiile vecinilor din apartamentul vecin, îți împiedică trupul să se recupereze complet în timpul somnului. Folosește dopuri de urechi sau pornește un zgomot alb, care să te izoleze.

6. Folosirea incorectă a părului

Mulți oamenii își folosesc patul nu numai pentru somn, ci și ca pe un birou, iar asta interferează cu odihna corectă. Lasă-ți munca în afara dormitorului.

7. Cafeina

După cum știi, cafeina te împiedică să adormi. Totuși, nu uita că aceasta se găsește nu numai în cafea, ci și în ceai, ciocolată și alte produse. Redu consumul alimentelor care conțin cafeină încă de după-amiaza.

8. Încercările de a adormi

Mulți dintre noi mergem la culcare fără să ne simțim obosiți, cu speranța că somnul va veni de la sine. Totuși, de cele mai multe ori, asta nu se întâmplă. Dacă nu adormi în 20 de minute, ridică-te din pat și citește o carte (dar nu una electronică, deoarece asta va complica și mai mult procesul adormirii) sau fă ceva care să te relaxeze.

9. Alcoolul

În ciuda faptului că alcoolul te ajută să adormi mai repede, el afectează în mod negative faza somnului rapid, iar dimineața ne trezim obosiți. Bea alcool cu minim 2 ore înainte de a merge la alcool sau, și mai bine, renunță la el complet.

10. Mintea încărcată

De cele mai multe ori, nu putem să adormim deoarece mintea noastră e încărcată încă de problemele de zi. Încearcă să-ți distragi atenția de la griji.

Citește și: 12 obiceiuri PERICULOASE pe care ar trebui să le EVIȚI înainte de somn

Rutina somnului are un rol foarte important în susținerea organismului prin asigurarea unei minți și a unui corp odihnit.

Citește și:   Ce spune despre relația voastră felul în care dormiți

Dacă nu vrei să ai probleme cu somnul, sunt niște obiceiuri pe care ar trebui să le eviți:

1. Nu mai bea nimic înainte să te culci!

S-ar putea să te trezești de 2-3 ori pentru a merge la baie.

2. Nu dormi la orice ore a zilei!

Formează-ți o rutină pentru somn, astfel încât creierul tău să se poată pregăti pentru asta.

3. Pune dispozitivele electronice deoparte când te culci

Altfel, lumina ecranelor îți va deranja odiha și îți va menține creierul activ.

4. Nu citi chiar înainte de a merge la culcare, ci puțin mai devreme

5. Nu folosi ceasuri deșteptătoare strălucitoare

La fel ca în cazul dispozitivelor electronice, creierul tău va rămâne activ. Alege un ceas cu lumină mai difuză.

6. Nu cumpăra o saltea ieftină!

O saltea de calitate te va ajuta să te odihnești bine și te va menține sănătos.

7. Nu cina cu mai puțin de două ore înainte de a merge la somn

Dacă te culci cu stomacul plin, corpul tău ar putea să rămână trează pentru procesul digestiei.

8. Exercițiile fizice te fac să te simți bine, dar oprește-te cu 3 ore înainte de a merge la culcare

9. Nu prea vei putea dormi cu picioarele reci

Încălzește-le purtând niște șosete.

10. Fă-ți corpul conștient de noapte și somn

Formează-ți un program, du-te la baie, spală-te pe dinți și pe față. Corpul se va pregăti de odihnă.

11. Să nu bei cafea cu mai puțin de patru ore înainte de a te odihni

Cafeina îți fortifică trupul și te face să te simți proaspăt. Bea-o numai când trebuie să rămâi treaz.

12. Dormi în cea mai bună poziție, pentru a evita durerile de spate, umăr sau gât

Încearcă să dormi într-o parte, nu pe burtă sau spate.

 

Citește și: Cum să rezolvi problemele pe care le ai cu SOMNUL

Ne petrecem cam o treime din timp dormind. Atât calitatea odihnei, cât și sănătatea noastră generală depind direct de poziția în care dormim și de ceea ce facem înainte să mergem la culcare.

Iată niște recomandări despre cum să dormi bine, pentru a repara problemele de sănătate:

1. Durerea de umăr

Dacă te trezești și te doare un umăr, evită să dormi pe acea parte. Nu e recomandat  să dormi nici pe burtă, deoarece asta duce la alinierea incorectă a umerilor. Cel mai bine e să dormi pe spate, cu o pernă ortopedică subțire sub cap. Ține o altă pernă pe stomac și îmbrățișeaz-o.

2. Durerea de spate

Dacă ai dureri de spate, e foarte important să păstrezi curbele naturale ale coloanei. Dacă salteaua nu e confortabilă, ia-ți una nouă. Cel mai bine ar fi să dormi pe spate. Pune-ți o pernă sub genunchi pentru a recăpăta curbele naturale ale coloanei și pentru a reduce tensiunea din tendoane. Încearcă să pui și un prosop împăturit sub mijloc pentru sprijin suplimentar.

Citește și:   7 lucruri pe care nu ar trebui să le faci când te trezești

3. Nu poți adormi

Ar trebui să renunți la telefon și la laptop înainte să adormi. Lumina de la ecrane ne afectează ciclul somn-veghe. Evită consumul de cafeină (din cafea, băuturi energizante, suc, ceai negru sau ciocolată) cu cel puțin 6 ore înainte de a merge la culcare. Fă exerciții fizice dimineața și după-amiaza. Asta te ajută să adormi mult mai repede și să-ți tonifiezi întregul corp, îmbunătățindu-ți circulația sanguină.

4. Nu poți să dormi

Dacă te trezești des în timpul nopții, evită să bei alcool înainte de a merge la culcare. Alcoolul întrerupe echilibrul apei din corp și afectează ciclul de dormit. În plus, temperatura camerei în care dormi ar trebui să fie între 20 și 24 grade Celsius.

5. Nu poți să te trezești

Această problemă se poate rezolva foarte ușor. Setează-ți alarma la aceeași oră, chiar și în weekend. Dacă vrei să te trezești devreme, trebuie să mergi la culcare devreme în fiecare seară.

 

Rutina somnului are un rol foarte important în susținerea organismului prin asigurarea unei minți și a unui corp odihnit.

Dacă nu vrei să ai probleme cu somnul, sunt niște obiceiuri pe care ar trebui să le eviți:

1. Nu mai bea nimic înainte să te culci!

S-ar putea să te trezești de 2-3 ori pentru a merge la baie.

2. Nu dormi la orice ore a zilei!

Formează-ți o rutină pentru somn, astfel încât creierul tău să se poată pregăti pentru asta.

3. Pune dispozitivele electronice deoparte când te culci

Altfel, lumina ecranelor îți va deranja odiha și îți va menține creierul activ.

4. Nu citi chiar înainte de a merge la culcare, ci puțin mai devreme

5. Nu folosi ceasuri deșteptătoare strălucitoare

La fel ca în cazul dispozitivelor electronice, creierul tău va rămâne activ. Alege un ceas cu lumină mai difuză.

6. Nu cumpăra o saltea ieftină!

O saltea de calitate te va ajuta să te odihnești bine și te va menține sănătos.

7. Nu cina cu mai puțin de două ore înainte de a merge la somn

Dacă te culci cu stomacul plin, corpul tău ar putea să rămână trează pentru procesul digestiei.

8. Exercițiile fizice te fac să te simți bine, dar oprește-te cu 3 ore înainte de a merge la culcare

9. Nu prea vei putea dormi cu picioarele reci

Încălzește-le purtând niște șosete.

10. Fă-ți corpul conștient de noapte și somn

Formează-ți un program, du-te la baie, spală-te pe dinți și pe față. Corpul se va pregăti de odihnă.

11. Să nu bei cafea cu mai puțin de patru ore înainte de a te odihni

Cafeina îți fortifică trupul și te face să te simți proaspăt. Bea-o numai când trebuie să rămâi treaz.

12. Dormi în cea mai bună poziție, pentru a evita durerile de spate, umăr sau gât

Încearcă să dormi într-o parte, nu pe burtă sau spate.

Lasă un răspuns