9 metode de prim ajutor pe care oamenii le folosesc greșit

E foarte important să cunoști metodele de bază de prim ajutor, dar e crucial să le efectuezi corect, ca să nu compromiți viața pe care încerci s-o salvezi. Iată câteva dintre greșelile pe care oamenii le fac cel mai des atunci când acordă cuiva primul ajutor:

1. A pune apă oxigenată, iod sau alcool pe răni poate fi periculos

Apa oxigenată distruge celulele țesutului conjunctiv, împiedicând vindecarea rănii. Iodul și alcoolul ard celulele sănătoase și pot provoca durere, șoc sau arsuri. Spală rana cu apă potabilă curate sau cu apă fiartă, apoi aplică un unguent cu antibiotic. Aplică plasture sau bandaj numai dacă e absolut necesar.

2. Comprimările cardiace pot duce la fracturi de coaste și la avarierea plămânilor

Ar trebui să faci comprimări cardiace numai dacă ești sigur că persoana nu are puls, nu respiră și nu e niciun doctor prin preajmă. Comprimările ar trebui să aibă un ritm de 100 pe minut. La copii, ar trebui effectuate cu degetele și în alt ritm. Resuscitarea gură-la-gură ar trebui făcută numai atunci când există bătăi ale inimii.

3. Paracetamolul poate duce la probleme cu ficatul

Paracetamolul, sau acetaminofenul, calmează durerea și inflamația și e un component popular al multor medicamente. Supradoza poate cauza probleme cu ficatul sau rinichii. E important să măsori doza cu atenție. Doza maximă pentru adulți e de 4g pe zi. Acetaminofenul e prezent în multe medicamente, mai ales în cele de răceală, iar combinarea medicamentelor poate duce ușor la supradoză și la consecințele ei.

4. Nu-ți da capul pe spate și nu te întinde atunci când îți curge sânge din nas

Citește și:   12 lucruri pe care nu trebuie să le mai crezi despre relații

Dacă faci asta, presiunea din cap crește. Nu poți ști cât e de periculoasă sângerarea, iar sângele îți poate ajunge în plămâni, cauzând vomă. Ține-ți capul drept pentru a reduce presiunea, aplică ceva rece și apoi astupă-ți fiecare nară cu degetul pentru un sfert de oră, în timp ce respiri pe gură. Dacă sângerarea nu se oprește, repetă, iar dacă mai continua și după aceea, cheamă o ambulanță.

5. Nu scoate victima unui accident dintr-o mașină și nu o așeza într-o poziție mai confortabilă

Cele mai multe morți apar din cauza rănilor la gât sau la coloana vertebrală, iar cea mai mică mișcare poate ucide victima sau o poate lăsa paralizată. Cel mai bine cheamă o ambulanță și fii atent/ă la respirația victimei până ajung doctorii.

6. Aplicarea unui carou pentru a opri o sângerare poate duce la amputare

Un garou care nu e necesar sau aplicat incorrect poate pune prea multă presiune asupra membrului. Nu oprește sângerarea, ci circulația sângelui. Aplică un tifon steril sau un material curate pe rană și apasă ușor – asta ar trebui să fie suficient până la sosirea ambulanței.

7. Dacă ești mușcat/ă de un șarpe sau de o insect veninoasă, nu suge veninul

Veninul o să se amestece cu saliva și o să aibă un efect mai rapid. Dacă mușcătura e pe vreun membru, așază-te astfel încât inima să fie mai sus. Cheamă o ambulanță, descrie-le ce te-a mușcat și bea multă apă.

Citește și 9 greșeli pe care le faci când încerci să oferi primul ajutor

Citește și:   10 lucruri care te vor ajuta să fii mai fericit

Aproape toți ne amintim câte ceva despre regulile de prim ajutor. Dar e corect sau e prea fragmentar ca să fie util? Iată care sunt cele mai răspândite și mai periculoase greșeli pe care le fac oamenii când le oferă ajutor medical celorlalți. Aceste reguli simple chiar pot salva viața cuiva:

1. Nu e bine să vrei să transpire când ai febră

Când ești bolnav, dacă ți-e cald în timp ce tremuri înseamnă că-ți crește temperature. Dacă te înfofolești, aceasta va cește și mai repede. Deși căldura te ajută să lupți cu infecția, o temperatură mai mare de 38 de grade Celsius nu e bună. Trebuie să faci să îți fie rece, nu cald.

2. Evaluează-ți puterea și gândește logic înainte să încerci să ajuți pe cineva

În caz de urgență, gândește-te mai întâi ce acțiuni ți-ar putea face rău. Ajută doar atunci când nu te pui și pe tine în pericol. De exemplu, dacă cineva e curentat, nu-l atinge ca să fii și tu o victimă. Întrerupe alimentarea sau folosește un obiect din lemn pentru a despărți victima de sursa de curent.

3. Nu pune imediat cremă pe arsuri

Ține zona afectată în apă rece pentru 15 minute, pentru a împrăștia căldura în exces. Nu freca nimic pe piele imediat, ci numai după 20 de minute sau mai mult.

4. Nu mișca pe nimeni care e rănit fără ca niște specialiști să fie de față

Dacă are loc un accident rutier, nu mișca persoana rănită și categoric nu încerca să o scoți singr din mașină, doar vei înrăutăți lucrurile. Această regulă poate fi încălcată doar în situații cu adevărat extreme – dacă mașina a luat foc, de pildă. În schimb, cheamă o ambulanță; dacă poți, oprește motorul mașinii și taie alimentarea; oprește sângerările; ajută victima să rămână calmă.

Citește și:   5 trucuri care te vor ajuta să ai o casă elegantă

5. Dacă cineva se îneacă, nu-i bate pe spate

Va fi mai rău. Ajută victima să se aplece, asigură-te că rămâne calmă și spune-i să respire foarte încet de două ori. Astfel obiectul cu care s-a înecat se va ridica.

6. Nu încerca să scoți limba cuiva care e inconștient

Dacă o persoană în stare de inconștiență stă pe spate, s-ar putea să nu mai poată respira din cauza limbii. Pentru a evita asta, e suficient doar să o întorci pe o parte.

7. Nu aplica un garou dacă nu există sângerare arterială

În artere, sângele e pompat la mare viteză sub presiune, așa că nu se va scurge dintr-o rană, ci va țâșni ca o fântână. În astfel de cazuri trebuie să apeși imediat pe arteră în zona inghinală sau la subraț și să apropii membrele de trunchi folosind un garou sau o curea. Dacă sângerarea e din vine, aplică doar un bandaj, fiindcă garoul ar putea provoca pierderi iremediabile de sânge.

8. Nu freca părțile înghețate din corp

Când ne frecăm extremitățile ne afectăm capilarele. Și apa caldă e o metodă prea radicală pentru a fi de ajutor. Încălzește-te treptat – pune mâinile în apă rece, mărindu-i treptat temperature.

 

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.