9 greșeli stupide care te fac nefericit

Există obiceiuri împotriva cărora ar face front comun toți psihologii din lume – obiceiuri care ne împiedică să avem încredere în sine sau în viitorul nostru. Iată câteva dintre lucrurile care ne fac să ne simțim nefericiți:

8. Grijile despre imperfecțiune

Psihologii spun că a tânji după perfecțiune ține de o stimă de sine scăzută și de un nivel de anxietate ridicat. În aceste cazuri, nici chiar cele mai bune rezultate nu aduc mulțumire. Dragostea de sine și acceptarea sunt lucruri care ar trebui să fie învățate. Ca să combați critical di ntine, ține un jurnal în care să îți notezi în fiecare zi trei realizări și citește-l din când în când.

7. Comparația cu alții

Fiecare dintre noi este unic, așa că nu e corect să te compari cu nimeni, plus că de multe ori punem în balanță lucruri negative despre noi cu lucruri negative despre alții. Compară-te numai cu tine, compară-ți reușitele de acum cu cele din trecut. Cât despre ceilalți, încearcă să înveți de la ei și să fii inspirat de ei.

6.Te critici când vorbești cu alți oameni

Atunci când te înjosești spunând că ești neatent/ă sau că știai că vei întârzia încerci în mod inconștient să primești asigurări contrare sau să îți justifici eșecurile viitoare. Dacă vorbești mereu urât despre tine și ceilalți vor începe să creadă că ai niște defecte îngrozitoare.

5. Vezi numai obstacole, nu și oportunități

Nu vei reuși să avansezi dacă te gândești mereu la neajunsurile tale sau la posibilele obstacole, iar apoi te vei disprețui și mai mult că nu acționezi, diminuându-ți astfel încrederea în sine. Înțelege că eșecul nu există – există doar experiențe din care poți să înveți ceva.

4. Crezi că nimeni nu poate face ceva mai bine decât tine

De multe ori oamenii zic că nu pot lăsa pe altcineva să facă treburile importante, crezând că ei se descurcă cel mai bine. Psihologii spun că asta se întâmplă din cauza anxietății și a dorinței de a ține totul sub control, care apare la persoanele nesigure. Mai renunță la câteva dintre responsabilitățile tale și ai încredere că cei din jur se vor descurca.

3. Te gândești cu neliniște la viitor

Atunci când îți imaginezi mereu cel mai îngrozitor scenariu care s-ar putea întâmpla, îți furi singur/ă energia și încrederea în sine. Gândește pozitiv și amintește-ți că lucrurile nu se întâmplă aproape niciodată așa cum îți imaginezi.

Citește și:   12 trucuri de frumusețe care fac viața de femeie mai ușoară

2. Cauți aprobarea celorlalți

O persoană care nu știe cât valorează își dorește ca ceilalți să îi spună cât este de bun/ă, inteligent/ă și drăguț/ă. Dacă ești mereu în căutarea aprobării celorlalți, nu vei fi niciodată mulțumit/ă, iar orice semn de neatenție sau neînțelegere va fi perceput ca unul de lipsă de respect, răceală sau alienare.

1. Acorzi prea multă importanță greșelilor din trecut

Acceptă că în trecut ai acționat în conformitate cu cunoștințele de atunci. Gândește-te la ce ai învățat din experiențele negative, iar apoi mergi mai departe.

 

Citește și: 7 caracteristici ale oamenilr inteligenți

Există o mulțime de informații despre oamenii inteligenți – de exemplu, că nu sunt leneși sau că au o memorie excelentă. Studiile arată că un nivel ridicat de inteligență e însoțit însă de niște obiceiuri neașteptate și chiar stranii. Citește mai jos pentru a vedea dacă nu cumva ești și tu un geniu.

1. Oamenii inteligenți stau adesea pe gânduri

Conform unui experiment, oamenii cu un IQ ridicat tind să fie cufundați în gândurile lor și să fie mai puțin activi. Cei care au un IQ mediu se plictisesc mai repede și încearcă să-și umple timpul. Inteligența nu explică însă un stil de viață foartre sedentar.

2. Oamenii inteligenți sunt destul de uituci

Memoria excelentă a fost mereu considerată un semn al unei minți grozave, dar, conform unui studio recent, uitarea este semnul unei inteligențe ridicate. Creierele noastre uită lucrurile mărunte din două motive – pentru a ne adapta la situații noi și pentru a putea vedea imaginea de ansamblu. Nu ar trebui să te învinovățești dacă ai uitat iar ceva neimportant – poate că mintea ta doar face loc pentru idei noi.

3. Oamenii inteligenți vorbesc destul de urât

Se pare că folosirea cuvintelor urâte nu indică neapărat un nivel scăzut de inteligență. Tot mai multe studii au arătat că cei care vorbesc urât au un vocabular mai bogat, ceea ce indică un IQ ridicat.

4. Oamenii inteligenți au încredere în ceilalți

Unii cred că oamenii inteligenți nu au încredere în nimeni. Oamenii de știință au descoperit însă că oamenii cu un nivel ridicat de inteligență sunt mai încrezători. Asta se întâmplă, poate, datorită faptului că ei înțeleg mai bine viața. Cercetătorii spun că oamenii care au încredere în ceilalți au nervi puternici și mult mai puține probleme de sănătate. Așadar, încrederea nu e numai plăcută, ci și folositoare.

5. Oamenilor inteligenți le place carnea

Citește și:   Ce trăsături te caracterizează în funcție de zodie

Sondajele recente au arătat ceva curios: oamenii cu un coeficient de inteligență ridicat preferă carnea de păsări de curte, pește, legume și carne roșie. Obiceiurile alimentare se formează în funcție de familie, sănătate, convingeri și chiar locație.

6. Oameni inteligenți nu inventează lucruri noi tot timpul

Ar putea părea normal ca oamenii foarte inteligenți să inventeze lucruri noi. Situația stă însă puțin altfel. Adesea, oamenii cu un coeficient de inteligență ridicat sunt capabili să vină cu soluții inovative, dar nu le folosesc în viața reală. Asta s-ar putea datora și faptului că nu sunt foarte activi, de care am vorbit mai sus.

7. Oamenii inteligenți iubesc pisicile

Conform unor studii, oamenii cu un IQ ridicat, tăcuți și sensibili, preferă pisicile. Iubitorii de câini sunt mai energici, mai deschiși și obișnuiți să urmeze regulile. Fiecare alegere are avantajele sale, dar un lucru e sigur: un animal pufos îți umple casa de dragoste, iar asta e mult mai important decât orice teste sau studii.

Citește și: A fost demonstrat științific: inteligența se moștenește de la mamă

S-a descoperit că mamele sunt cele responsabile de transmiterea genelor de inteligență. Odată cu acest lucru nu se va mai putea spune că femeile sunt mai puțin inteligente decât bărbații, iar acestea nu vor mai avea nevoie să caute parteneri cu un intelect deosebit pentru a avea copii inteligenți.

Genele responsabile de inteligență se numesc „gene condiționate” și sunt localizate pe cromozomul X. E posibil ca originea lor să fie identificată, la fel și dacă sunt active sau nu. Dacă astfel de gene sunt moștenite de la tată, ele rămân inactive.  Genele de la mamă ajung în cortexul cerebral, iar cele de la tată în sistemul limbic.

La Cambridge au fost făcute experimente pe șoareci de laborator, care au arătat că genele condiționate contribuie la dezvoltarea embrionului și supraviețuiesc numai dacă provin de la mamă. S-a observat că șoarecii care aveau mai multe gene de la mamă aveau un corp mai mic și un creier mai mare, iar situația stătea invers pentru cei care aveau mai multe gene paterne.

După cum s-a menționat anterior, genele paterne ajung în sistemul limbic. Acesta controlează nevoile legate de supraviețuire, precum mâncatul, sexul. Genele materne ajung în cortexul cerebral, responsabil pentru controlarea funcțiilor cognitive – inteligența, gândirea, limbajul.

Un studiu realizat de Consiliul Social de Cercetare a Științei și Sănătății Publice din Glasgow a descoperit, în urma unor interviuri luate an de an unor persoane cu vârsta de 14 și 22 de ani, că inteligența copiilor depinde de IQ-ul mamei.  De asemenea, gradul de afecțiune și contactul emoțional cu mama sunt importante pentru dezvoltarea copiilor. Cei care sunt mai apropiați de mamă au o minte mai logică, strategică. Cei care se bucură de sprijinul emoțional al mamei au, la vârsta de 13 ani, un hipocampus mai mare.

Citește și:   7 greșeli pe care le faci când cei de lângă tine au nevoie de sprijin

Inteligența este ereditară în proporție de 40-60%. Restul este determinat de mediu și de caracteristicile personale. De aceea, inteligența este legată și de sistemul limbic – intuitiv și emoțional. Din acest motiv sunt necesare genele provenite de la tată. Copiii trebuie să muncească pentru a-și menține IQ-ul ridicat, dar și să aibă un nivel de Inteligență Emoțională la fel de mare pentru a se descurca în viață.

Citește și: 3 caracteristici importante ale oamenilor inteligenți

Dacă ți-ai petrecut copilăria fiind certat pentru haosul din dormitor, te-ai luptat cu părinții când încercau să te convingă să mergi la culcare devreme, iar mai apoi ai înțeles că uneori numai cuvintele urâte funcționează, felicitări! De ce? Potrivit unor experți, asta înseamnă că ești o persoană cu adevărat inteligentă.

Iată câteva caracteristici care te vor surprinde:

Oamenii deștepți vorbesc uneori urât

Se crede că numai oamenii cu o pregătire slabă vorbesc urât, fiindcă au un vocabular limitat. De fapt, cei care nu înjură niciodată sunt cei cu vocabular limitat. Într-un studiu American care le-a cerut oamenilor să-și amintească atâtea cuvinte urâte câte pot, cei care și-au amintit cele ai multe aveau cel mai mare IQ. Abilitățile lor oratorice erau, de asemenea, mult mai bune decât ale celorlalți.

Oricum, oamenii inteligenți știu ce cuvinte să folosească în funcție de situație și știu și când să tacă.

Mulți oameni talentați și inteligenți obișnuiesc să stea seara până târziu

Păsările de noapte au un nivel mai mare de inteligență. Dacă îți place să stai seara până târziu, bucură-te – ai aceleași obiceiuri precum Charles Darwin, Winston Churchill și Elvis Presley.

Dezordinea din casă și inteligența ieșită din comun merg adesea mână în mână

Haosul din casa cuiva nu indică faptul că respectivul e o persoană dezordonată, ci doar că mintea sa stă la lucruri cu adevărat importante. În plus, se crede că un mediu în neorânduială este perfect pentru a stimula creativitatea, pentru cântărirea noilor idei și pentru a ieși din granițele unei gândiri obișnuite.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.