9 greșeli pe care le fac părinții când îi învață pe copii regulile de circulație

Au loc o mulțime de accidente și de multe ori și copiii sunt victime. Fiecare părinte ar trebui să știe care sunt pericolele și care sunt consecințele, așa că iată o listă de reguli care te vor ajuta să-ți protejezi copilul de accidente – e vorba de ceva mai mult decât traversarea pe zebra și privitul în ambele părți pentru siguranță:

1. E greșit să îi faci pe copii să creadă că drumurile sunt sigure deoarece șoferii sunt obligați să le dea prioritate pietonilor

Trebuie să știe că atenția e necesară tot timpul, deoarece șoferii pot să fie neatenți uneori.

2. E greșit să îi vorbești copilului despre regulile de circulație care implică numai mașinile

Amintește-ți că mai sunt și alte vehicule care, deși nu merg cu atâta viteză, îți pot provoca răni serioase la o accidentare.

3. E greșit să speri că farurile mașinii vor fi suficient de puternice pentru a-l vedea pe copil în întuneric

Cel mai bine ar fi să-l îmbraci în haine reflectorizante, care vor face ca cel mic / cea mică să fie văzută de departe, chiar și când nu e prea multă lumină.

4. E greșit să-i spui copilului despre comportamentul pietonilor și să uiți să-i spui că din punctul de vedere al șoferilor, aspectele legate de circulație sunt diferite

Citește și:   Cum să oprești căderea părului

Atunci când călătorești cu copilul în mașină, fii atent/ă la pietonii care nu sunt vizibili prea clar, la oamenii care încalcă regulile și la cât îi ia mașinii să oprească.

5. Nu e bine să îți lași copilul să traverseze strada pe o trotinetă sau o bicicletă

Convinge-l să traverseze mergând pe jos și să se urce pe bicicletă după ce a ajuns în siguranță în partea cealaltă.


6. Este greșit să-ți lași copilul să meargă cu bicicleta sau trotineta în zona destinată parcării

Ar trebui să găsiți un loc pentru aceste lucruri care să nu implice condusul sau parcarea mașinilor.

7. Este greșit să încalci regulile în prezența copilului, sperând că atunci când va fi singur nu îți va urma exemplul negativ

Trebuie să înțelegi că e foarte probabil ca el să te imite, dar e la fel de probabil ca el să nu fie suficient de rapid și atent ca să evite un accident.

8. E greșit să îl înveți pe copil regulile de circulație folosind cuvintele „șoferul e obligat să” și „astfel vei fi în siguranță”

Ar trebui să-l avertizezi că regulile nu sunt întotdeauna respectate și că trebuie să fie atent chiar și atunci când traversează strada pe o zebra.

9. E greșit să speri că familia ta nu va păți niciun accident și să nu fii interesat de regulile de prim ajutor

Citește și:   7 semne că nu poți avea copii

Ar trebui să le cunoști chiar dacă speri că nu va fi nevoie să le folosești niciodată.

 

Citește și: 5 greșeli pe care le fac părinții când copiii sunt prea mici pentru școală

Cu toții vrem să fim cei mai buni părinți, dar, uneori, din vanitate ne putem răni copiii. Iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții cu privire la educația copiilor de 3-4 ani:

1. Îi învață pe copii alfabetul și cifrele

Orice pedagog bun îți va spune că dezvoltarea copilului se face de la vizual-figurativ la abstract și logic. Imaginile literelor fără un suport spațial vor rămâne doar niște desene pentru copil, care va avea un mecanism de citire ineficient, care în viitor va interfera cu citirea fluentă. Dezvoltă-i abilitatea de vizualizare spațială. De exemplu, colecționați frunzele de la diverși copaci și spune-i cum se numesc. De asemenea, ajută-i să-și dezvolte imaginația și vorbirea – citește-i cărți pentru copii, uitați-vă la imaginile din cărți sau inventați împreună povești.

2. Îi învață să citească și să scrie

Creierul copiilor se dezvoltă în mod secvențial. Prima structură a creierului e responsabilă de sfera motorie și emoțională, abia apoi de cogniției. Va fi în detrimentul copilului să învețe să scrie și să citească de timpuriu. Sunt mai utile jocurile (lasă-l să se joace singur, în liniște) și activitatea fizică (ce are un efect direct asupra dezvoltării intelectuale) – du-l la înot sau la dansuri.

Citește și:   Ce spune despre tine felul în care îmbrățișezi

3. Încarcă programul educațional al copiilor

Un program prea încărcat, nepotrivit vârstei, duce la tulburări de somn, dureri de cap și probleme de concentrare. Ar trebui să-l lași să exploreze liber lumea. Nu-i spune mereu „nu, o să cazi / o să te murdărești” etc. Lasă-l să facă zgomot, să atingă pământul, să prindă insecte, să facă bulgări de zăpadă. Permite-i să aibă și perioade de inactivitate – nu trebuie să fie mereu ocupat cu ceva.

4. Își compară copiii cu alți copii, inclusiv în competiția cu alți părinți

„Știm deja literele și cum să citim pe silabe” – spune mândră mama unui copil de patru ani, care l-a chinuit pe acesta cu diverse programe educative. Ce ar fi mai util? Sprijinul – spune-i adesea copilului că îl iubești. La fel și discuțiile sincere și amuzante cu cel mic / cea mică. Discutați ca de la egal la egal.

 

Vezi continuarea AICI

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.