8 semne că ești într-o relație toxică

O relație sănătoasă e formată, printre altele, din siguranță, sprijin și respect reciproc. Învață-te să te iubești și să te respecți și să înțelegi ceea ce meriți, fiindcă toate relațiile sunt oglindirea iubirii de sine!

Societatea ne-a învățat să depindem emoțional de partener când, de fapt, o relație stablă ar trebui să includă acordarea de spațiu și respectarea celuilalt. Dar dragostea e oarbă și adesea ignorăm semnele care arată că o relație devine nocivă.

Iată semnele de avertizare ale unei relați toxice, care ar trebui să te pună pe gânduri:

1. Nu te lasă să ieși cu prietenii

Dacă îți vezi foarte rar prietenii, iar când ieșiți merge și partenerul cu voi, ceva nu e bine. Trebuie să înțelegi că o relație are nevoie de spațiu ca să crească.

2. Îți controlează portofelul

Încrederea e esențială, dar mereu trebuie să te gândești întâi la tine. Dacă relația se termină și partenerul ți-a administrat toți banii? Cu ce vei trăi? Violența economică e o formă de dominare. E bine să aveți niște bani în comun, dar și separat.

3. Îți verifică telefonul

Nu e normal să vă verificați telefonul și facebook-ul. Nu e o dovadă de dragoste, ci o formp de încălcare a vieții private și un semn al unei relații nesănătoase. Relațiile sănătoase ar trebui să fie bazate pe încredere.

4. Îți spun cum să te îmbraci

Pentru o relație stabilă, trebuie mai întâi să te iubești și să te respecți pe tine. Partenerului nu-i place cum te îmbraci? Nu e problema lui. Te îmbraci într-un anume fel pentru tine, nu pentru alții.

5. Se supără când răspunzi greu la telefon

O relație ar trebui să-ți aducă pace, nu sentimente negative. Dacă tremuri de fiecare dată când ai un apel pierdut de la partener, ceva nu e în ordine.

6. E gelos pe cel mai bun prieten al tău

Gelozia e o boală. E adevărat că mai glumim despre gelozie, dar când ea devine serioasă e mai bine să pleci. Nu va exista niciodată stabilitate dacă partenerul nu are încredere în tine.

Citește și:   Cine e partenerul perfect pentru tine în funcție de zodie

7. Ți-e frică să spui ce gândești

Când iubești trebuie să fii fericit, nu să-ți fie frică. Partenerul tău ar trebui să fie cineva în care să ai încredere, nu cineva cu care să îți fie frică să vorbești. Opiniile diferite îmbogățesc și diversifică relația.

8. Te insultă

Există anumite limite și, odată încălcate, nu mai există cale de întoarcere. A devenit ceva comun ca partenerul să te critice și să te insulte? Nu ar trebui să lași să se întâmpe asta. Poți mai bine de atât.

Citește și: 7 minciuni pe care le crezi când te întorci la fostul

Mulţi dintre noi încercăm să ne întoarcem la relaţiile din trecut. Desigur, uneori avem motive întemeiate pentru asta. În cele mai multe cazuri înțelegem curând că acestea erau doar niște mituri, precum cele de mai jos:

1. De data asta, totul va fi diferit
Lumea se schimbă, așa că va fi diferit… dar probabil mai rău. Partenerii care se împacă sunt mai atenți la aspectel

2. S-a schimbat complet

Oamenii nu se schimbă. Cel puțin nu imediat și nu fără un motiv bun. Pentru a te lăsa chiar și de cel mai mic obicei, trebuie să îți dorești mult și sincer și să ai motivație și timp. Ți se pare că acestea îl caracterizează pe fostul partener?

3. Nimeni nu mă știe mai bine ca el
Ai dreptate. Ați petrecut mult timp împreună. Dar faptul că vă știați atât de bine nu a împiedicat despărțirea, nu? E posibil ca acesta să fi fost chiar cauza despărțirii – într-o relație trebuie să existe mereu mister.

Citește și:   7 tipuri de machiaj pe care bărbații le urăsc

4. Sunt disponibili numai idioți și e puțin probabil să găsesc pe cineva mai bun
Iarba e mereu mai verde de cealaltă parte a gardului. Doar că nu vrei să vezi avantajele noului tip pentru că noua relație te-ar face să ieși din zona ta de confort.

5. Deocamdată suntem prieteni și vom vedea unde ajungem
De regulă, prieteniile între foști parteneri nu sunt de o calitate prea bună. În aceste relați nu există emoții sau încredere. Mai mult decât atât, dorința de a fi prieten/ă cu fostul / fosta poate fi un semn al unei boli mentale.

6. Nimeni nu-i perfect

Într-adevăr, nimeni nu-i perfect. Dar…cine vrea perfecțiune? Trebuie doar să vă simțiți bine împreună și să vă completați. Nu v-ați despărțit fiindcă unul dintre voi nu era perfect, ci pentru că nu erați persoana potrivită unul pentru celălalt. Acceptă asta și mergi mai departe.

7. Poate că exagerez
Poate că da. Dacă v-ați despărțit din cauza rudelor, a serviciului sau a altor motive externe, o a doua încercare ar putea să aibă suces. Totuși, din păcate, de cele mai multe ori cauza unei despărțiri e mai serioasă – înșelatul, de exemplu.

 

Citește și: 7 metode care te ajută să treci rapid peste o despărțire

Uneori poate să treacă mult timp până să depăşeşti şocul unei despărţiri. Nimeni nu intră într-o relație așteptându-se să se termine, iar când asta se întâmplă, e surprinzător și dureros. Deși cam toată lumea trece prin asta și toată lumea se pricepe să îți de sfaturi, tot e incredibil de dificil când ți se întâmplă ție. Vei supraviețui, însă.

Iată câteva sfaturi ca să-ți fie mai ușor:

1. Nu fugi
Prima tentație e să fugi și să te ascunzi. Nu merge într-un loc nou unde nu cunoști pe nimeni și va trebui să stai singură.

Citește și:   5 diferențe dintre dragoste și atașament

2. Ieși și împacă-te cu gândul
A trece peste înseamnă să te împaci cu ideea. Chiar dacă ești tristă și nu ai chef de nimic, să stai în casă nu ajută. Nu merge încă la întâlniri, dar ieși cu prietenii. Ai grijă să nu ai prea mult timp liber.

3. Nu te aștepta să te vindeci peste noapte
Fiecare se vindecă în ritmul său. Nu te grăbi, de obicei durează minim șase luni să treci peste o relație și nu e nimic greșit în asta, dar nu lăsa durerea să preia controlul asupra vieții.

4. Nu ar trebui să existe cale de întoarcere
Nu-i scrie, nu-l suna, nu-i verifica profilul de Facebook. Să încerc să te împaci cu un fost nu e niciodată o idee bună și sigur nu în primel 12 luni de la despărțire.

5. Încearcă să te gândești la viitor
Schimbarea nu e niciodată ușoară, dar, atunci când ești pregătită, începe să faci planuri pentru viitor. S-a sfârșit un singur capitol din viața ta, așa că gândește-te cum va arăta restul cărții.

6. Renunță la clișee
Orice ai face, încearcă să eviți filmele romantice triste și baladele de jale. Nu e momentul să o asculți pe Mariah Carey cântând ”I can’t live (if living is without you)”. Serios, lasă asta și pune ceva gen „Gangnam Style”!

7. Ai grjă de tine
Altă tentație e să renunți, așa că nu trebuie să încetezi să ai grijă de tine. Asigură-te că mănânci cum trebuie, că îți faci exercițiile fizice și că ai grijă de înfățișarea ta. Astfel îți vei recăpăta, încet, încet, încrederea în tine și te vei simți mult mai bine.

Lasă un răspuns