8 obiceiuri de zi cu zi care îți pot face mult rău

Atunci când încercăm să ducem un stil de viaţă sănătos cădem adesea pradă comercianţilor inteligenţi şi ne obişnuim cu lucruri care nu sunt tocmai bune pentru noi. Iată câteva dintre obiceiurile „sănătoase” care nu numai că nu au rezultatele dorite, dar ne fac și rău:

1. Folosești apă de gură după ce te speli pe dinți

Acest lucru poate că ți se pare normal, dar mulți dentiști nu sunt de acord cu el. În timpul periajului, pe dinți se formează un strat protector de flor, care este înlăturat odată cu apa de gură. Pentru a evita acest lucru e nevoie să folosești o apă de gură care nu conține alcool.

2. Te antrenezi pe banda rulantă

Banda rulantă este unul dintre cele mai populare aparate din sala de sport. Scopul său e să te scape de caloriile în exces. Totuși, folosirea îndelungată poate dăuna încheieturilor. Ca să eviți acest lucru trebuie să mai faci între timp și exerciții de întărire a mușchilor.

3. Te odihnești după masă

Somnul de după amiază e plăcut și pare foarte sănătos, dar unii oameni de știință cred că siestele contribuie la apariția și dezvoltarea bolilor de inimă. Mai mult decât atât, dacă dormi prea mult ziua îți vor fi afectate memoria și acuitatea mentală.

4. Folosirea antisepticelor

Reclamele ne-au convins că ne putem apăra de boli numai dacă folosim săpun antibacterian cât mai des posibil. Totuși, folosirea frecventă poate duce la apariția unor noi forme de bacterii, mai rezistente. Ar trebui să folosești de cele mai multe ori un săpun obișnuit.

Citește și:   7 lucruri pe care ar trebui să le facă o femeie în relație

5. Mergi regulat la medic pentru control

Vizitele anuale la medic, prin care se presupune că îți ții sub observație sănătatea, s-ar putea să fie inutile. S-ar putea să dai degeaba banii pe diverse proceduri și analize. Sunt mult mai utile examinările clinice, care țin cont de vârsta pacienților și riscurile care există la un anumit moment din viață.

6. Iei prea multe vitamine

Datorită reclamelor, știim cât de utile sunt vitaminele și cum ar putea să reacționeze organismul dacă există deficiențe. Ceea ce nu știm însă e faptul că folosirea suplimentelor de vitamine poate fi periculoasă, în anumite cazuri. Studiile au arătat că cei care iau vitamine, dar au și niște obiceiuri proase, au șanse de a se îmbolnăvi serios cu 46% mai mari decât cei care nu iau. Nu ar trebui să iei nimic până nu vorbești cu medicul tău.

7. Îți dorești să fii slab/ă

Diverse studii au arătat că a fi slab nu are atât de multe beneficii pe cât ai crede. De exemplu, oamenii care mănâncă mult, dar nu se îngrașă au depozite de grăsime în jurul inimii și al ficatului, lucru care poate duce la apariția unor boli serioase. O persoană slabă are mult mai multe șanse de a se îmbolnăvi când vremea e rece.

8.  Purtarea neadecvată a șlapilor

Mulți oameni cred că își odihnesc picioarele dacă poartă papuci, dar aceștia nu oferă, de fapt, suficient sprijin pentru mersul pe o suprafață dură. Folosește-i numai atunci când mergi pe iarbă sau pe nisip.

Citește și:  10 mituri despre păr pe care nu ar trebui să le mai crezi

Încă din copilărie ni se spune că spălarea frecventă a părului strică părul, iar îngrijirea potrivită poate face minuni pentru volum. Multe dintre lucrurile pe care le-am tot auzit nu sunt însă adevărate. Iată câteva dintre cele mai populare mituri și adevărul din spatele lor:

Citește și:   10 moduri rapide prin care poți avea sprâncene frumoase

1. Cu cât te tunzi mai des, cu atât mai repede va crește părul

Părul crește de la rădăcină, nu de la vârfuri, așa că tăierea sa nu afectează ritmul creșterii. În plus, nu este afectat nici cât de des este părul, deoarece fiecare persoană are un anumit număr de foliculi. Trebuie să te tunzi pentru că vârfurile uscate dau un aspect neîngrijit părului.

2. E bine să folosești un uscător de păr

Dacă ai păr scurt, care se usucă în câteva minute, nu are rost să folosești un uscător de păr. Totuși, dacă ai părul lung ar trebui să folosești uscătorul, deoarece moleculele de apă penetrează structura părului și îi răpesc keratina, lăsându-l aspru și uscat.

3. Părul se „obișnuiește” cu șamponul

Părul, ca și unghiile, este format din țesuturi moarte, așa că nu se poate vorbi de vreo dependență. Cu alte cuvinte, dacă îți speli timpul cu același șampon un timp îndelungat, iar părul tău se murdărește mai repede și crește mai încet, alți factori sunt de vină, nu șamponul.

4. Scalpul uscat este principala cauză a mătreții

Aici, lucrurile stau complet invers. Mătreața apare la oamenii cu scalp uleios, așa că nu trebuie să mai folosești ulei de păr, dacă nu vrei să înrăutățești situația.

Citește și:   11 alimente care fac minuni pentru tenul tău

5. Vârfurile despicate pot fi reparate

Uleiurile și măștile special pot lipi vârfurile despicate, dar nu vei scăpa de ele decât tăindu-le din când în când.

6. Pieptănatul frecvent revitalizează părul

Dacă te piepteni frecvent, sebumul de pe părul tău va fi distribuit uniform, astfel că se va murdări mult mai repede. Prin urmare, piaptănă-ți părul numai când este necesar.

7. Îngrijirea corectă îți va face părul mai des

Cât de des este părul și numărul foliculilor de păr sunt scrise în genele tale, așa că îngrijirea nu le poate influența.

8. Cu cât îți speli părul mai des, cu atât se va îngrășa mai tare

Dacă părul e ondulat, cât de des e sau cât ulei e secretat de celulele de grăsime sunt lucruri determinate de genetică. Așadar, cât de des sau rar îți speli părul nu are nicio legătură cu îngrășarea sa. Totuși, îngrijirea regulată poate influența glandele sebacee, iar părul se va murdări mai încet.

9. Dacă îți tragi un fir de păr alb, în locul lui or să apară 2 sau 3

Cantitatea de păr pe care o are cineva nu depinde de îngrijire sau nutriție, așa că în locul unui fir de păr nu pot să apară mai multe. Totuși, nu merită să îți smulgi firele albe de păr, deoarece îți poți deteriora foliculii și firele de păr pot crește înăuntru.

10. Apa rece închide cuticulele, iar părul devine mai fin

Din moment ce părul este compus din țesuturi moarte, nici apa rece nici cea caldă nu poate influența starea cuticulelor.

Lasă un răspuns