8 greșeli pe care le fac părinți din cauză cărora copiii încep să mintă

E foarte puțin probabil să existe cineva pe lume care să nu fi trebuit niciodată în viață să spună o minciună. Ne confruntăm cu minciuni în fiecare zi, dar suntem surpinși atunci când cel care minte este copilul nostru.

Citește mai jos de ce mint copiii și ce au de-a face cu acest lucru părinții:

1. Copilul e conștient de consecințe

Adesea, copilul începe să mintă deoarece știe că va fi pedepsit dacă spune adevărul. Încearcă să promovezi integritatea. Aplică-i pedepse mai puțin severe sau discută cu el, astfel încât să nu se mai teamă de adevăr.

2. Copilul nu vrea să dezamăgească

Copiii ne iubesc și, prin urmare, nu vor să ne supere. Dacă îți schimbi modul de reacție atunci când îți mărturisește ceva, curând copilului nu îi va mai fi frică să nu te rănească.

3. Nu minte, ci este creativ

Uneori, copiii pot să vorbească despre lucrurile la care vizează – vorbesc despre aventurile lor fantastice sau le spun celorlalți că au un frate imaginar. Tratează această atitudine nu tocmai sinceră cu indulgență, deoarece aceste povești dispar atunci când copilul crește și se maturizează.

4. Minte pentru că nu își amintește

Uneori, copiii nu spun adevărul și cred ei înșiși lucrurile pe care le inventează, mai ales atunci când nu-și amintesc ce s-a întâmplat de fapt. Nu lăsa aceste minciuni să te sperie. Încearcă să vorbești cu el despre evenimentele petrecute și explică-i cum ar trebui să se poarte în conformitate cu acțiunile sale.

5. Minte pentru că e politicos

Uneori, copiii mai mint și pentru că sunt politicoși. De exemplu, spun că ar purta bucuroși șosetele croșetate de bunica, deși, în inima lui, speră să primească un alt cadou. Atunci când copilul minte în legătură cu astfel de lucruri, tu decizi – până la urmă, cu toții facem așa. De multe ori.

Citește și:   7 semne că ești într-o relație care nu merge

6. Așteptăm numai anumite răspunsuri

Adesea, când îi punem o întrebare unui copil, așteptăm un anumit răspuns. De exemplu, îl întrebăm: „e bun?” atunci când el e trist pentru că nu-i place mâncarea. În astfel de situații, nu forța copilul să mintă. Cel mai bine încearcă să găsești o rezolvare a problemei: „Vrei să mai adăugăm ceva ca să aibă un gust mai bun?”

7. Copilului îi este frică de schimbarea de rol

Copiilor le e frică să recunoască atunci când greșesc, deoarece știu, din basme și cărți, că lucrurile rele făcute îi transformă în personaje negative. Deci, dacă mărturisește, crede că va fi considerat o persoană rea. Explică-i faptul că, uneori, și oamenii buni mai fac greșeli (grave, chiar). Ceea ce îl va deosebi de cei răi e capacitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile sale.

8. A preluat obiceiul

Copiii își imită părinții – asta se știe. Prin urmare, dacă trăiește într-un mediu în care minciuna e ceva obișnuit, va deveni și el expert în ascunderea adevărului. Poți rezolva această problemă într-un mod foarte simplu, dar și foarte complicat în același timp – trebuie să devii tu o persoană mai onestă.

Citește și: 6 probleme de comportament ale copiilor care sunt rezultatul greșelilor părinților

Poate că încerci să-i convingi pe ceilalți de cât de politicos e copilașul tău, dar dacă faci greșeli în educarea sa, asta va fi evident în anumite situații. Iată câteva exemple:

1. Copilul îi întrerupe pe ceilalți
Dacă-i spui să nu mai facă asta, nu va funcționa. Învață-ți copilul să-și aștepte rândul acasă, în fiecare zi, când luați cina sau când vorbești la telefon. De exemplu, înainte să suni pe cineva, spune-i copilului că vei fi ocupată și că nu vrei să fii întreruptă o anumită perioadă de timp.

2. Copilul tău atinge lucruri din magazin sau insistă să i le cumperi
E important ca fiul tău / fiica ta să învețe să-și controleze dorințele, fiindcă nu poți cumpăra tot ce este de vânzare și nici nu ai nevoie să faci asta. Nu merge în magazin fără să fii pregătită – fă o listă cu ceea ce ai nevoie (sau desenează, dacă cel mic nu știe încă să citească) și dă-i-o copilului.

Citește și:   7 greșeli ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori

3. Copilul tău nu spune lucruri politicoase
Cu cât îl înveți mai repede să fie politicos, cu atât mai bine. Nu face nimic din ce îți cere până nu îți spune „te rog” și spune-i și tu „salut”, „la revedere” și „mulțumesc”.

4. Nu știe când să se oprească
Copiii înțeleg destul de greu că sunt anumite lucruri pe care nu ar trebui să le împărtășească. Nu știu ce înseamnă rușinea sau jenea sau ce înseamnă să spui lucruri nepotrivite la momentul nepotrivit. Încearcă să-l înveți conceptul de secret.

5. Îi e frică să plece de lângă tine
Copiilor le e frică să se depărteze de părinți atunci când aceștia pun bariere între ei și activitățile obișnuite. De exemplu, le va fi frică să se dea pe tobogan dacă le tot spui că ar putea să cadă și să se lovească.

6. Deranjează alți adulți
Dacă un copil poate începe ușor o conversație cu un străin, înseamnă că în familie predomină un sentiment de încredere, dar și că el nu știe că adulții ar putea avea diverse interese.

Vezi și care sunt  cele 7 greșeli ale unui copil pe care nu trebuie să le ignori:

Să fii părinte e minunat, dar sigur nu e întotdeana uşor. E nevoie de mult timp şi effort pentru a te asigura că ai tăi copii sunt manieraţi, bine educaţi şi bine adaptaţi la viaţă în general. Iată câteva dintre problemele de comportament care îi supără pe mulţi părinţi şi care nu ar trebui să fie ignorate:

Citește și:   10 întrebuințări ale sucului pe care nu le-ai știut până acum

1. Păstrarea tăcerii în legătură cu faptele rele ale cuiva
Trebuie să-i explicit copilului diferența dintre a fi un pârâcios și a fi vigilent și cinstit. De asemenea, trebuie să-l asculți cu calm și să te abții de la a emite judecăți.

2. Rivalitatea între frați
Găsește rădăcina problemei și ai grijă să le interzici să își facă răni fizice. Ajută-ți copiii să simtă că formează o echipă și învață-i să-și resolve conflictele. Explică-le importanța respectului pentru sentimentele celuilalt.

3. Furtul
E foarte important să rămâi calm. Dacă fiul sau fiica ta a furat ceva pentru prima dată, află care au fost motivele și explică-i de ce e greșit să facă asta. Apoi spune-i să dea înapoi (sau să plătească pentru) ce a furat și să-i ceară scuze proprietarului. Dacă furturile continuă, caută ajutor psihologic profesionist.

4. Atitudine nerespectuoasă față de ceilați
Află ce cauzează acest comportament. Învață-i pe copii cum ar trebui să-și exprime emoțiile și dorințele. Trebuie să învețe să fie calmi și să asculte. Dacă tot sunt obraznici, mai ia-le din privilegii.

5. Nesinceritatea
Explică-i copilului importanța onestității și a încrederii pentru relațiile umane. Gândește-te la o pedeapsă potrivită pentru a-l învăța că nu e voie să mintă. Dacă necinstea devine un obicei, ar putea exista probleme mai grave care necesită ajutor specializată.

6. Smiorcăielile

Încearcă să-ți păstrezi o expresie neutră. Amintește-i copilului că ar trebui să vorbească pe un ton normal. Dacă acest comportament devine permanent, trebuie să vezi ce e în neregulă cu relația dintre voi.

7. Lipsa manierelor
Nu pune prea multă presiune pe copii să învețe cum să se poarte, ci mai degrabă amintește-le să fie atenți cu ceilalți oameni. E important ca adulții din familie să se comporte cum trebuie, deoarece copii repetă ce văd.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.