7 modalități de a face o impresie bună

Atunci când nu ai făcut o impresie bună de la început, nu e ușor să ai din nou încredere în tine. Nu-ți pune însă viața pe pauză și nu evita să întâlnești oameni noi. Iată câteva sfaturi pentru a sparge gheața și pentru a face o impresie bună:

1. Începe o conversaie în lift

Atunci când tu și interlocutorul urcați cu liftul sau pe scări e un moment bun pentru o mică discuție. Nu vorbi prea mult însă. Abilitatea de a putea să începi o conversație într-un mediu informal te va ajuta să te adaptezi mai ușor.

2. Trei tipuri de strângeri de mână

Există trei tipuri de strângeri de mână pe care trebuie să le cunoști. Mâna de sus indică putere. Mâna care e jos simbolizează obediența. Atunci când dai mâna cu un egal, palmele trebuie să fie la același nivel – iar acesta este cea mai potrivită strângere de mână atunci când cunoști pe cineva nou. De asemenea, ai grijă să ai o strângere de mână fermă și să te asiguri că stabilești contact vizual.

3. Îmbinarea vieții profesionale cu cea personală

Dacă, în timpul unei conversații, discuți numai despre viața personală, riști să pari incompetent. Dacă vorbești numai despre aspecte ale vieții profesionale, imaginea pe care o vei lăsa nu va fi una memorabilă. Negocierile de afaceri sunt de regulă monotone, deci vei părea o persoană mult mai plăcută dacă strecori în discuție câteva informații personale.

4. Împărtășește căldură

Încă din copilărie suntem programați să legăm căldura de încredere. Dacă ai mereu mâinile reci sau dacă e iarnă, înainte de a merge la o întâlnire bea ceva cald sau folosește uscătorul de păr din baie pentru a-ți încălzi mâinile. Mâinile calde sunt mult mai plăcute la atingere decât cele reci.

5. Nu-ți fie frică să-ți arăți defectele

Toată lumea vrea să fie apreciată și există riscul de a-i copleși pe oameni cu informații despre cât de special ești, ceea ce, bineînțeles, îi va înstrăina. Fii autentic/ă, nu-ți fie frică să faci greșeli. În plus, ceea ce ție ți se pare că te face să nu arăți bine s-ar putea să fie farmecul tău.

6. Fă repetiții pentru întâlnire

Imaginează-ți prima întâlnire. Încearcă să te gândești cum va decurge dialogul. Pregătește-ți dinainte întrebările și o mică povestioară despre tine. Actorii repetă constant înainte de audiții, iar întâlnirea care te așteaptă este și ea un fel de audiție.

7. Lucrează la imaginea ta

Înainte de a întâlni oameni noi, încearcă să ai mare grijă de imaginea ta. Nu e nevoie să petreci mult timp în căutarea unei rochii sau a unui costum scump. Și ceva mai ieftin poate fi frumos. Important e să demonstrezi că ai stil și că ai o imagine unică. Astfel vei crea impresia că ești o persoană independent și încrezătoare.

Citește și:   10 GESTURI prin care poți să-i atragi pe oamenii din jurul tău! O să-i vrăjești pe toți!

8. Ai grijă la atitudine

Atunci când întâlnești pe cineva pentru prima oară, zâmbește, chiar dacă ești preocupat de mai multe lucruri și concentrează-ți toată atenția asupra persoanei respective.

Citește și: 7 greșeli care îi fac pe oameni să te deteste

În zadar se spune că oamenii se nasc având carismă. E foarte posibil ca oricine să o aibă dacă muncește din greu. Iată câteva dintre greșelile care ne împiedică să-i cucerim pe ceilalți și cum să le eviți:

1. Nu ești interesat/ă

Să te prezinți unor persoane noi nu e ușor, toată lumea e de acord. E foarte tentant să faci cu mâna și să stai retras într-un colț, fără să atragi atenția asupra ta. Nu ar fi bine să faci asta însă – ceilalți vor crede că ești o persoană închisă, care nu e interesată de nimeni. Salută pe fiecare și prezintă-te, făcând contact vizual.

2. Nu îi prezinți pe cei care sunt cu tine

Ieși cu un prieten, el întâlnește pe cineva, încep să vorbească, iar tu te învârți pe lângă ei – ți se pare cunoscut? Nu ar trebui să faci asta, dacă nu vrei să se simtă nimeni stânjenit. E suficient să-l prezinți pe celălalt. Toată lumea se va simți mai comod, iar conversația voastră se va îmbogăți cu încă o persoană.

3. Uiți numele oamenilor

Ai putea spune că ai o memorie proastă, dar asta e o memorie slabă – oamenii tot vor crede că ești o persoană arogantă. Se spune că a-ți auzi numele rostit de altcineva este unul dintre cele mai plăcute sunete de pe pământ. Există câteva tehnici care te pot ajuta să reții numele oamenilor. Când interlocutorul spune: „Bună ziua, numele meu e Alexandru”, tu spune imediat „Bună, Alexandru” și apoi rostește-i numele de alte câteva ori în timpul conversației.

4. Vorbești despre lucruri care nu interesează pe nimeni

Nu face o analiză detaliată a metodei vreunui designer, dacă interlocutorii tăi nu sunt interesați de modă sau nu vorbi despre sport și nutriție unor oameni cărora nu prea le pasă de asta. Monologurile nu interesează pe nimeni, iar cu astfel de persoane, oamenii comunică mai puțin. Fă astfel încât interlocutorul să îți pună întrebări și să participle la conversație – subiectul acesteia ar trebui să fie ales de majoritate.

5. Vorbești numai despre tine

Foarte rapid, o persoană care vorbește mult despre sine va fi catalogată drept una egoistă și un interlocutor neplăcut. Da, de cele mai multe ori ne place să vorbim despre noi, dar dacă te arăți interesat de ce au ceilalți de spus le vei câștiga mai repede încrederea și aprecierea. Te vor trata cu atenție, iar asta înseamnă că le vei putea spune câte ceva despre grijile și interesele tale.

Citește și:   7 lucruri care-i fac pe oameni să te placă din prima

6. Îi vorbești de rău pe asociați și prieteni

Tentația de a râde de un coleg îmbrăcat aiurea e uneori imensă – acesta este unul dintre cele mai ușoare moduri de a găsi ceva în comun cu altcineva. Totuși, interlocutorul nu poate să nu se întrebe dacă nu cumva mâine îl vei vorbi pe el de rău. Oamenii îi respectă pe cei care pot să vadă binele din ceilalți.

7. Vorbești prea încet sau ezitant

E dificil să asculți pe cineva care vorbește foarte încet – pare că nu e sigur/ă de ce spune sau dacă măcar spune lucrurile alea pentru cineva. Indiferent cine e interlocutorul tău, privește-l și vorbește clar și răspicat.

Citește și: 5 greșeli fatale care strică prima impresie

E nevoie de doar şapte secunde ca să îţi formezi o primă impresie despre cineva. În acest interval scurt de timp, e posibil să spui lucruri ale căror consecințe să fie aproape imposibil de corectat. Iată câteva dintre greșelile de neiertat pe care le poți face atunci când cunoști pe cineva:

1. Minți
Minciunile nu sunt bune, iar toate secretele ies la iveală mai devreme sau mai târziu. Toți știm asta din copilărie, dar ocazional mințim -de exemplu, la un interviu, lăudându-ne cu realizări inexistinte. Când vorbim însă despre greșelile și despre informațiile pe care nu le știm, ne deschidem, iar asta îl face pe celălalt să aibă încredere în tine. Relațiile bazate pe sinceritate sunt mereu mai puternice decât cele care au început cu amăgiri.

2. Încerci prea tare
Chiar dacă viitorul tău depinde de această întâlnire, chiar dacă ești la un interviu pentru slujba viselor tale, chiar dacă îi întâlnești pentru prima dată pe părinții partenerului – nu încerca prea tare. Vei părea un lăudăros nesincer dacă încerci să fii prea inteligent sau prea grozav.

3. Ești prea deschis
Uneori îți place de cineva de cum îl/o vezi și vrei să fii cât mai sincer și mai deschis, simți că îi poți povesti viața ta și despre cele mai ascunse gânduri și sentimente. Nu e însă o idee bună să faci asta de la prima întâlnire, pentru că nu știi nimic despre viața, visele, interesele sau principiile persoanei respective.

4. Ți-e frică de pauze
Pauzele de conversație sunt perfect normale atunci când cunoști pe cineva nou. Desigur, tăcerea poate să pară stranie, dar discuțiile lungi despre nimic sunt și mai stranii. La fel și glumele nepotrivite. Dacă discuția se apropie în mod normal de sfârșit, așteaptă puțin, apoi schimbă subiectul sau pleacă. Nu forța lucrurile.

Citește și:   10 întrebuințări ale sucului pe care nu le-ai știut până acum

5. Ești prea zgomotos
Arată mereu că te interesează ce are de spus persoana cunoscută de curând. Pune-i întrebări și fii gata să-i asculți cu răbdare răspunsurile. Nu transforma însă conversația într-un interogatoriu și nu uita că oamenilor nu prea le place să vorbească despre politică, religie, bani sau viața personală cu cei pe care nu-i cunosc prea bine.

Citește și: 7 sfaturi esențiale pentru a face o impresie bună

Fie că e vorba de a obține slujba visurilor tale sau de a forma o relație de durată, prima întâlnire poate fi esențială. Iată câteva sfaturi despre cum să interacționezi cu oameni pe care nu i-ai mai întâlnit:

1. Fii pozitiv

Când întâlnești pe cineva nou, pornește conversația cu un zâmbet adevărat și rămâi la subiecte pozitive de discuție. Asta îți va defini atitudinea generală.

2. Să ai un limbaj corporal deschis

Limbajul corpului tău poate spune multe despre tine încă dinainte să apuci să te prezinți. Înclină-ți corpul spre interlocutor și evită să-ți încrucișezi membrele, ca să pari mai relaxat.

3. Fă contact vizual

Dacă nu există contact vizual, dai impresia că vrei să părăsești camera. Pe de altă parte, să te uiți prea mult în ochii cuiva îi poate face să se simtă inconfortabil. Folosește metoda triunghiului și concentrează-te la ochi apoi la gură.

4. Ascultă cu atenție

Ascultă mereu cu atenție ce spune celălalt pentru a putea folosi apoi acele informații în conversație. Dacă manifești interes pentru ceea ce au alții de spus, e mai probabil ca ei să fie deschiși.

5. Pune întrebări

 Situațiile stresante te pot face să te simți agitat și să uiți ce vrei să spui. Dacă pui o întrebare la momentul potrivit îți vei putea aduna gândurile și conversația s-ar putea întoarce în favoarea ta.

6. Găsește subiecte comune

Când vorbești cu cineva, încercați mereu să vedeți ce aveți în comun. Subiectele care vă interesează pe amândoi fac conversația mai naturală.

7. Informează-te în avans

Înainte să întâlnești pe cineva pentru prima dată sau să mergi la un interviu, e recomandat să afli ceva despre persoana respectivă sau să cercetezi puțin compania la care ai aplicat. Astfel, vei ști cum să te pregătești și la ce să te aștepți. De asemenea, veți putea discuta mai multe lucruri și vei da mai rapid răspunsuri satisfăcătoare.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.