6 moduri prin care să fii mai apropiat de copilul tău

Conflictele cu copilul apar în mod inevitabil în orice familie. Psihologii spun că cele mai frecvente cauze ale unor astfel de conflicte sunt încălcarea granițelor copilului, pe care începe să le realizeze în jur de 3 ani. Copilul se opune în mod activ instrucțiunilor părinților. Această afirmare a independenței poate continua la diferite vârste, luând forme diferite în același timp. Dar, comunicarea este foarte importantă, așa că e necesar să găsești un limbaj comun cu copilul tău.

1. Găsește limbajul corect

Nimănui nu îi place critica. Iritația și insultele cu care se confruntă un copil îl împiedică să intre în contact și să comunice corespunzător și chiar mai mult să facă ceea ce se dorește el, indiferent de părerea ta. Învață să fii mai dulce și mai diplomat, deși uneori poate părea foarte dificil.

2. Oferă-i opțiuni

Unui copil nu îi place să se impună lucruri. Poți ajunge într-o discuție interminabilă în care tu îi impui să facă ceea ce e necesar, însă el nu o face, tocmai pentru că simte că trebuie să te contrazică. Diferența stă în modul de abordare. Oferă-i acestuia opțiuni: ori îți faci temele, ori treburile casnice. Fă-o ca și cum el a ales acea sarcină, și nu tu i-ai impus-o.

Citește și:   15 invenții ciudate pentru copii care te vor pune pe gânduri

3. Respectă-i spațiul personal

O regulă simplă pentru părinți care este adesea dificil de îndeplinit. Pur și simplu pentru că majoritatea activităților copilului nu îți par semnificative. Construiești cu jucăriile Lego? Și ce, este doar un joc și mama trebuie să vorbească cu tine chiar acum. Vorbești cu prietena ta? Poți să lași asta pe altă dată, hai să mă ajuți în bucătărie.

Nu devaloriza acțiunile copilului și nu considera cerințele tale mai importante. Respectă-i spațiul personal. Poți în schimb să îl întrebi dacă își poate amâna activitatea.

4. Nu ține cont doar de reguli

Regulile sunt necesare în viață, dar într-o anumită măsură. Cum rămâne cu creativitatea, inițiativa, imaginația? Așa că, atunci când te joci cu copilul tău, lasă-l să vină cu propriile reguli, să numească jocul în mod diferit. Noul joc poate fi mult mai distractiv și mai incitant decât de obicei. Și dacă nu – aceasta este o ilustrare minunată a faptului că noul nu este neapărat mai bun, dar merită încercat.

Citește și:   7 SEMNE ale unei relații fericite! Știi să le recunoști?

5. Nu-ți oferi ajutorul mereu

Nu îți impune ajutorul fără o necesitate extremă. „Lasă-mă să fac asta pentru tine!” Nu aduce nimic bun și omoară inițiativa. Lasă-l să-și facă greșelile.

6. Nu uita de simțul umorului

Cine va învăța copilul că umorul ajută la rezolvarea situațiilor dificile și la dezamăgirea situației, cu excepția părinților?

Filmulețe amuzante, jucării și jocuri, abilitatea de a râde împreună la vizionarea unui desen animat – toate acestea sunt foarte importante pentru o atmosferă bună în familie. În plus, multe probleme sunt rezolvate mai rapid, nu prin cerințe, ci cu ajutorul umorului.

Dar ai grijă – copiii reacționează foarte imprevizibil la sarcasm și glume proaste.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.