6 greșeli făcute de toți părinții „perfecți”

Chiar și cei mai buni părinți pot să greșească, să facă lucruri sau să pronunțe cuvinte nepotrivite. Consecințele lor pot fi catastrofale. Iată câteva dintre cele mai des întâlnite greșeli pe care le fac părinții, care te vor învăța ce să eviți dacă vrei să crești niște copii fericiți:

1. Grija excesivă

Bineînțeles, întotdeauna e necesar să-i amintești copilului de siguranță și să îi spui tot ce trebuie să știe pentru a rămâne teafăr și nevătămat. Uneori însă, dorind să-și protejeze copiii, părinții exagerează. Dacă îi intimidezi prea des și fără motiv pe copii cu povești despre străini diabolici și animale periculoase care trăiesc pe străzile orașului, de pildă, copilul va reține că lumea e plină de pericole și e foarte probabil să se închidă în sine.

2. Accentuezi importanța copilului în raport cu ceilalți

Da, pentru copilul tău cel mai bine e să se simtă iubit. Amintește-ți însă că tu ești un exemplu de comportament pentru el. Așadar, dacă nu arăți un interes egal pentru prietenii săi, consecintele s-ar putea să nu fie foarte bune. Copilului îi va fi foarte greu să-și dezvolte empatia și să comunice cu ceilalți.

3. Te grăbești mereu să-l salvezi

Aproape la orice vârstă, copilul poate să facă față riscurilor la care este supus. De cele mai multe ori, adulții uită acest lucru. Copiii trebuie să înfrunte problemele, dar părinții grijulii se asigură imediat că le elimină din calea lor. Acest comportament îl face pe copil să creadă că nu este responsabil pentru ce face, fiindcă mama sau tata îi va sări mereu în ajutor. Așadar, orice s-ar întâmpla, nu te grăbi să repari tu totul.

4. Folosești stereotipuri

Copilul tău tocmai începe să se cunoască și să cunoască lumea din jurul său și deocamdată nu știe ce poate să facă și ce nu. Așadar, toate drumurile sunt deschise înaintea sa. Când vorbim cu ei, spunem adesea lucruri precum: „bărbații nu plâng”, „fetele nu vorbesc așa” sau „băieții inteligenți nu se comportă așa”. Aceste fraze pot să facă foarte mult rău copiilor, deoarece vor începe să creadă că trebuie să trăiască conform unor reguli, chiar dacă nu e de acord cu ele.

5. Îl înveți să-și suprime emoțiile

Atât pentru copii cât și pentru adulți e ceva perfect normal să simtă emoții complet diferite – pozitive și negative. Dacă părinții interzic copiilor să-și manifeste furia, dezamăgirea sau frica, copiii nu vor învăța să se descurce cu problemele și vor pretinde că acestea pur și simplu nu există. Nu-i interzice niciodată copilului să plângă sau să fie isteric. Vorbește cu el, află de unde vin emoțiile negative și vedeți cum îi va fi mai ușor să se descurce cu ele.

Citește și:   8 greșeli pe care le fac femeile într-o relație

6. Crezi despre copilul tău că e cel mai bun

Toți părinții trebuie să fie pregătiți pentru eventualitatea în care copiii lor s-ar putea schimba complet, atât de mult încât să nu-i mai recunoască. Când se întâmplă asta nu ar trebui să se supere și să înceapă să le strige „Cât te-ai schimbat, nu mai știu cine ești!”

Cel mai important, tratează-ți copilul așa cum ai vrea și tu să fii tratat. La urma urmei, toți adulții au fost cândva copii.

Citește și: 6 probleme de comportament ale copiilor care sunt rezultatul greșelilor părinților

Poate că încerci să-i convingi pe ceilalți de cât de politicos e copilașul tău, dar dacă faci greșeli în educarea sa, asta va fi evident în anumite situații. Iată câteva exemple:

1. Copilul îi întrerupe pe ceilalți
Dacă-i spui să nu mai facă asta, nu va funcționa. Învață-ți copilul să-și aștepte rândul acasă, în fiecare zi, când luați cina sau când vorbești la telefon. De exemplu, înainte să suni pe cineva, spune-i copilului că vei fi ocupată și că nu vrei să fii întreruptă o anumită perioadă de timp.

2. Copilul tău atinge lucruri din magazin sau insistă să i le cumperi
E important ca fiul tău / fiica ta să învețe să-și controleze dorințele, fiindcă nu poți cumpăra tot ce este de vânzare și nici nu ai nevoie să faci asta. Nu merge în magazin fără să fii pregătită – fă o listă cu ceea ce ai nevoie (sau desenează, dacă cel mic nu știe încă să citească) și dă-i-o copilului.

3. Copilul tău nu spune lucruri politicoase
Cu cât îl înveți mai repede să fie politicos, cu atât mai bine. Nu face nimic din ce îți cere până nu îți spune „te rog” și spune-i și tu „salut”, „la revedere” și „mulțumesc”.

4. Nu știe când să se oprească
Copiii înțeleg destul de greu că sunt anumite lucruri pe care nu ar trebui să le împărtășească. Nu știu ce înseamnă rușinea sau jenea sau ce înseamnă să spui lucruri nepotrivite la momentul nepotrivit. Încearcă să-l înveți conceptul de secret.

5. Îi e frică să plece de lângă tine
Copiilor le e frică să se depărteze de părinți atunci când aceștia pun bariere între ei și activitățile obișnuite. De exemplu, le va fi frică să se dea pe tobogan dacă le tot spui că ar putea să cadă și să se lovească.

Citește și:   10 imagini care arată câtă putere are o mamă

6. Deranjează alți adulți
Dacă un copil poate începe ușor o conversație cu un străin, înseamnă că în familie predomină un sentiment de încredere, dar și că el nu știe că adulții ar putea avea diverse interese.

Vezi și care sunt cele 7 greșeli ale unui copil pe care nu trebuie să le ignori:

Să fii părinte e minunat, dar sigur nu e întotdeana uşor. E nevoie de mult timp şi effort pentru a te asigura că ai tăi copii sunt manieraţi, bine educaţi şi bine adaptaţi la viaţă în general. Iată câteva dintre problemele de comportament care îi supără pe mulţi părinţi şi care nu ar trebui să fie ignorate:

1. Păstrarea tăcerii în legătură cu faptele rele ale cuiva
Trebuie să-i explicit copilului diferența dintre a fi un pârâcios și a fi vigilent și cinstit. De asemenea, trebuie să-l asculți cu calm și să te abții de la a emite judecăți.

2. Rivalitatea între frați
Găsește rădăcina problemei și ai grijă să le interzici să își facă răni fizice. Ajută-ți copiii să simtă că formează o echipă și învață-i să-și resolve conflictele. Explică-le importanța respectului pentru sentimentele celuilalt.

3. Furtul
E foarte important să rămâi calm. Dacă fiul sau fiica ta a furat ceva pentru prima dată, află care au fost motivele și explică-i de ce e greșit să facă asta. Apoi spune-i să dea înapoi (sau să plătească pentru) ce a furat și să-i ceară scuze proprietarului. Dacă furturile continuă, caută ajutor psihologic profesionist.

4. Atitudine nerespectuoasă față de ceilați
Află ce cauzează acest comportament. Învață-i pe copii cum ar trebui să-și exprime emoțiile și dorințele. Trebuie să învețe să fie calmi și să asculte. Dacă tot sunt obraznici, mai ia-le din privilegii.

5. Nesinceritatea
Explică-i copilului importanța onestității și a încrederii pentru relațiile umane. Gândește-te la o pedeapsă potrivită pentru a-l învăța că nu e voie să mintă. Dacă necinstea devine un obicei, ar putea exista probleme mai grave care necesită ajutor specializată.

6. Smiorcăielile

Încearcă să-ți păstrezi o expresie neutră. Amintește-i copilului că ar trebui să vorbească pe un ton normal. Dacă acest comportament devine permanent, trebuie să vezi ce e în neregulă cu relația dintre voi.

Citește și:   8 mituri despre sarcină care au fost demonstrate de știință

7. Lipsa manierelor
Nu pune prea multă presiune pe copii să învețe cum să se poarte, ci mai degrabă amintește-le să fie atenți cu ceilalți oameni. E important ca adulții din familie să se comporte cum trebuie, deoarece copii repetă ce văd.

 

Citește și: 9 greșeli pe care părinții ar trebui să le evite

Mulți părinți au trecut prin momentul acela neplăcut când observă că fiul sau fiica lor și-a schimbat comportamentul, dar nu pot înțelege cum a apărut această situație.

Iată câteva răspunsuri din care toți părinții vor avea ceva de învățat:

1. Dacă fiul tău / fiica ta are secrete și nu are încredere în tine, asta s-ar putea întâmpla din cauza iritabilității tale excesive.

2. Dacă fiul tău / fiica ta e foarte timid/ă și indecis/ă, asta s-ar putea întâmpla fiindcă încerci să-l/s-o ajuți cu lucruri pe care le-ar putea face singur/ă.

3. Dacă îi cumperi tot ce vrea, dar el/ea ia mereu jucăriile altor copii, înseamnă că nu îi dai dreptul să aleagă.

4. Dacă fiica ta e adesea invidioasă și geloasă, asta s-ar putea întâmpla deoarece o compari prea des cu altcineva.

5. Dacă un copil e obraznic, ar putea urma exemplu părintelui sau al unui alt membru al familiei.

6. Dacă un copil e iritabil și îndărătnic, poate că nu îi acorzi suficientă atenție. Nu știe cum altfel să se facă observat/ă.

7. Dacă fiul tău / fiica ta te minte, poate că face asta pentru că ai reacționat prea urât la greșeala sa precedentă.

8. Dacă fiul tău / fiica ta nu îi respectă pe ceilalți, asta s-ar putea întâmpla pentru că îi spui ce să facă fără să ții seama de sentimentele sale.

9. Dacă fiul tău / fiica ta nu poate să înfrunte situațiile dificile, înseamnă că l-ai mustrat în fața altora. Nu ar trebui să faci asta niciodată, nici măcar când de față sunt persoane din familie.

Copiii noştri au nevoie şi de timp, timp de calitate petrecut cu noi ca părinţi, timp de care din pacate în zilele noastre toţi dispunem din ce în ce mai puţin. De aceea fructificaţi momentele pe care le aveţi libere pentru a le petrece cu copilul jucându-vă, vizionând un film, plimbându-vă în parc, citind, povestind, învăţând împreună cu el şi făcând din acestea clipe de bucurie, atât pentru ei cât şi pentru dumneavoastră. Timpul petrecut cu copilul ar trebui să fie o prioritate în viaţa oricărui părinte.

1 Comentariu

Lasă un răspuns