6 lucruri care afectează sănătatea copiilor

Copilăria este o perioadă minunantă, în care părinții sunt dispuși să facă orice pentru a-și auzi copilul râzând sau pentru a-l vedea zâmbind. În aceste condiții, e foarte ușor să exagerezi și să îi faci rău. Iată câteva lucruri care fac mai mult rău decât bine și care pot avea consecințe ireparabile.

1. Premergătoarele

Efectele negative ale premergătoarelor le depășesc pe cele pozitive și au fost deja interzise în Canada. În Statele Unite există peste 8000 de cazuri de copii care s-au rănit. Premergătoarele cauzează întărirea neobișnuită a mușchilor, deformarea picioarelor și a labelor picioarelor, deformarea coloanei din cazua greutății (coloana copiilor mai mici de un an nu sunt încă dezvoltate complet), deficiențe motorii – copiii nu-și dezvoltă simțul echilibrului și instinctul de conservare. Pentru a minimiza daunele, folosește premergătoarele sub supravegherea adulților, de două ori pe zi timp de 15 minute și numai după ce copilul a învățat să stea în picioare.

2. Sucul de fructe și laptele

Sucurile de fructe conțin puține vitamine și cantități mari de zahăr, ceea ce provoacă probleme cu dinții și cu obezitatea. Medicii pediatric recomandă suc stors proaspăt pentru copiii mai mari de un an, în cantități limitate. Înlocuiește sucul pasteurizat cu suc proaspăt. Laptele de vacă conține puțin fier și mult mai mulți nutrienți decât are nevoie copilul. Asta încarcă rinichii și poate provoca anemie, alergii sau disbioză. Poți da lapte de vacă copiilor mai mari de un an și nu mai mult de 500 ml pe zi. Oferă-le alte surse bogate în calciu (produse lactate, fructe și legume verzi) și vitamina D (ouă, ficat de vită).

3. Jucăriile colorate

Citește și:   Cum să te îmbraci la un interviu

La vârsta preșcolară, copii învață despre lume cu ajutorul jucăriilor. Jucăriile cu niște culori nenaturale, suntete electronice sau o mulțime de detalii blochează dezvoltarea gândirii creative a copiilor și au un impact negative asupra formării personalității – pot să apară manifestări de agresiune, temeri nerezonabile, depresie în adolescență. Alege jucării în nuanțe mai calme și, de prefferabil, din material naturale, precum lemnul. Amintește-ți că scopul principal al jocului e învățarea, nu distracția, așa că jucăriile trebuie să pară cât mai reale.

4. Hainele calde

Cu cât e mai mic copilul, cu atât se va încălzi mai repede. Supraîncălzirea duce la nevroză și accidente vasculare cerebrale. Hainele prea calde nu-i permit corpului să-și pună la treabă funcția de protecție la schimbarea de vreme, ceea ce duce la răceală și la o imunitate slăbită. Hainele ar trebui să fie confecționate din materiale naturale. Copilul se simte bine dacă abdomenul său este călduț și uscat și dacă mâinile și picioarele sale sunt roz și calde.

5. Dispozitivele electronice

Lumina albastră a ecranurilor LED afectează retina, ceea ce poate duce la degenerescență maculară. În timp, există pericolul de a face cataractă sau de a orbi. În plus, entuziasmul prea mare pentru tablete și telefoane duce la slaba dezvoltare a abilităților de comunicare față în față. Nu lăsa copiii să folosească dispozitivele electronice pentru mai mult de o oră.

6. Centurile de siguranță? 

Purtarea porțiunii laterale a centurii de siguranță pe burtă atunci când ești gravidă ar putea provoca vătămarea copilului în caz de accident. Așează centura cât mai jos posibil sub abdomen. Încearcă să stai în poziție verticală, deoarece înclinarea înainte va pune prea multă presiune asupra copilului. Dacă nu e absolut necesar, cel mai bine ar fi să nu conduci când sarcina e avansată pentru că apropierea dintre burtică și volan poate fi fatală pentru copil, chiar și în cazul unei accident minor.

Citește și:   Cum să îți alegi hainele VARA

Citește și: 7 greșeli ale părinților care îi fac pe copii să devină râzgâiați

Ne putem întreba copiii la infinit de ce sunt așa de lacomi sau dacă nu le pare rău pentru vreo greșeală – răspunsurile pot fi găsite chiar în propriul tău comportament. Iată câteva moduri prin care adulții influențează comportamentul copiilor:

1. Obligația de a împărtăși

S-ar părea că ne educăm copiii în spiritul generozității, forțându-l să-și împartă jucăriile. Totuși, această presiune îl face pe copil să-și protejeze lucrurile, de parcă ar fi înconjurat de dușmani care vor să-l jefuiască. Pentru a evita consecințele dezastruoase, încearcă să nu-l forțezi să-și împartă jucăriile favorite, care înseamnă foarte mult pentru el și nu insista ca cel mic să fie generos.

2. Atașamentul față de lucruri

Uneori subestimăm capacitatea copiilor de a se atașa de anumite obiecte, iar alteori încurajăm importanța lucrurilor favorite – scaunul copilului, paharul copilului, perna copilului. Fă-l să folosească și alte lucruri, nu căuta să-i încurajezi atașamentul față de un anumit obiect.

3. Joaca

Orice ai spune, un copil are nevoie să comunice cu cei de vârsta sa. Altfel, nu va înțelege de ce e nevoie să-și împartă lucrurile cu cineva. Dacă merge la grădiniță nu trebuie să-ți faci griji din acest punct de vedere. Dacă nu, caută să-l faci să se întâlnească cu alți copii – mergeți în vizită la familii cu copii, mergeți în locurile frecventate de aceștia sau la niște petreceri pentru copii.

Citește și:   5 semne că ești prea stresată

4. Nu i se cere părerea

Părinții cred adesea că știu ce e mai bine și ce nu, așa că uneori mai dau hainele și jucăriile copiilor lor altora fără să le ceară permisiunea. Din acest motiv, copilul începe să simtă că lucrurile sale nu îi aparțin și încearcă în mod viguros să și le apere. Nu da cuiva lucrurile sale în secret – consultă-l mereu și fii dispus să auzi și un „nu”. Spune-i copilului că există unii oameni care au mare nevoie de anumite lucruri și despre cât e de important să ajuți.

5. Pui alte lucruri decât ale sale în camera sa

Camera copilului ar trebui să fie spațiul său personal, în care jucăriile sunt în siguranță. Dacă aveți un apartament mic, e suficient să aibă un dulap. Dacă nu îi acorzi un pic de spațiu, copilul va trebui să-și ascundă lucrurile și să își facă mereu griji pentru ele. Odată ce copilul are propriul loc, nu îi schimba acestuia rostul.

6. Îi răsplătești cu daruri atunci când iau note bune

De fiecare dată când copiii primesc asemenea lucruri, le asociază cu fericirea și succesul. Copiii nu trebuie să vadă învățatul ca pe un mijloc de a obține ceva, ci ca pe un mod de a se perfecționa.

7. Le iei jucăriile atunci când nu învață bine sau când nu te ascultă

Dacă faci asta, copiii vor deveni niște adulți nesiguri care cred că posesiunile sunt o emblemă a succesului. Asta e valabil și pentru recompensele intangibile, precum vacanțele de familie.

 

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.