5 greșeli pe care le fac părinții când copiii sunt prea mici pentru școală

Cu toții vrem să fim cei mai buni părinți, dar, uneori, din vanitate ne putem răni copiii. Iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții cu privire la educația copiilor de 3-4 ani:

1. Îi învață pe copii alfabetul și cifrele

Orice pedagog bun îți va spune că dezvoltarea copilului se face de la vizual-figurativ la abstract și logic. Imaginile literelor fără un suport spațial vor rămâne doar niște desene pentru copil, care va avea un mecanism de citire ineficient, care în viitor va interfera cu citirea fluentă. Dezvoltă-i abilitatea de vizualizare spațială. De exemplu, colecționați frunzele de la diverși copaci și spune-i cum se numesc. De asemenea, ajută-i să-și dezvolte imaginația și vorbirea – citește-i cărți pentru copii, uitați-vă la imaginile din cărți sau inventați împreună povești.

2. Îi învață să citească și să scrie

Creierul copiilor se dezvoltă în mod secvențial. Prima structură a creierului e responsabilă de sfera motorie și emoțională, abia apoi de cogniției. Va fi în detrimentul copilului să învețe să scrie și să citească de timpuriu. Sunt mai utile jocurile (lasă-l să se joace singur, în liniște) și activitatea fizică (ce are un efect direct asupra dezvoltării intelectuale) – du-l la înot sau la dansuri.

3. Încarcă programul educațional al copiilor

Un program prea încărcat, nepotrivit vârstei, duce la tulburări de somn, dureri de cap și probleme de concentrare. Ar trebui să-l lași să exploreze liber lumea. Nu-i spune mereu „nu, o să cazi / o să te murdărești” etc. Lasă-l să facă zgomot, să atingă pământul, să prindă insecte, să facă bulgări de zăpadă. Permite-i să aibă și perioade de inactivitate – nu trebuie să fie mereu ocupat cu ceva.

4. Își compară copiii cu alți copii, inclusiv în competiția cu alți părinți

„Știm deja literele și cum să citim pe silabe” – spune mândră mama unui copil de patru ani, care l-a chinuit pe acesta cu diverse programe educative. Ce ar fi mai util? Sprijinul – spune-i adesea copilului că îl iubești. La fel și discuțiile sincere și amuzante cu cel mic / cea mică. Discutați ca de la egal la egal.

5. Îi fac să rateze deprinderi practice importante încercând să îi perfecționeze

Se întâmplă adesea ca băiatul sau fetița care știe să citească, spre deosebire de colegii săi, ori știe toate steagurile țărilor de pe lume, să nu știe ce să facă dacă se pierde într-un magazin. Ce ar fi mai util? Să îl înveți, într-o manieră distractivă, ce abilități trebuie să știe pentru a fi independent. De exemplu, cum să-și lege șireturile sau cum să pregătiți o masă simplă împreună. Ocupați-vă și de jocurile de rol, cu ajutorul păpușilor și al jucăriilor de pluș – puneți-le să mănânce, să se spele, să danseze, să meargă la cumpărături, să se culce. Astfel de jocuri dezvoltă imaginația și gândirea copiilor, precum și abilitatea lor de a se descurca singuri.

Citește și: 7 lucruri pe care nu ar trebui să i le spui niciodată unui COPIL

Educarea copiilor este unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să se ocupe un părinte. Felul în care spui lucrurile poate contura o percepție greșită a copilului asupra vieții. Iată câteva fraze care au un impact negativ asupra dezvoltării mentale a copiilor – și niște alternative:

1. Trebuie să-i asculți pe adulți

Auzind acest lucru, copilul crede că toți adulții sunt inteligenți și buni și că trebuie să facă tot ce zic aceștia. E periculos, nu numai greșit, deoarece copiii încep să aibă încredere în toți adulții, inclusiv străinii, și nu se așteaptă ca cineva să le facă vreun rău. Spune-i să îi asculte pe părinți, ca să își dezvolte astfel gândirea critică.

Citește și:   9 costume de baie care se potrivesc tuturor femeilor

2. Nu plânge

Auzind aceste cuvinte, copilul va crede că trebuie să-și ascundă emoțiile și va crește tăcut și retras. Emoțiile ascunse vor provoca, mai devreme sau mai târziu, tristețe sau agresivitate. Abordarea corectă este: „Spune-mi ce te supără” sau „De ce plângi?” sau „Plângi pentru că ești rănit sau speriat?”

3. Nu fi lacom

Auzind acest lucru, cel mic va crede că trebuie să împartă totul și că nimic nu îi aparține. În timp, se va obișnui cu auto-sacrificiile și nu își va proteja nici lucrurile materiale și nici valorile, crezând că el/ea nu merită nimic. Întreabă-l mai bine dacă e de acord să-și împartă jucăriile cu altcineva sau dacă vrea să facă schimb. Dacă nu e de acord, nu insista, lasă-l să aibă lucrurile lui.

4. Cine te-a învățat asta?

Copilul va crede că părinții nu știu că el singur a venit cu ideea, cee ace îl va convinge că poate scăpa nepedepsit, dând vina pe alții. Corect e să îl întrebi de ce a făcut asta, ca să îți poți da seama dacă el e de vină sau a fost ideea altcuiva. Dă-i șansa de a-și explica acțiunile.

5. Ia uite ce fată bună!

Auzind acest lucru, copilul se va gândi că este mai rău decât toți ceilalți și că degeaba se străduiește, fiindcă oricum n-are niciun rost. Comparația cu alți oameni are un impact negativ asupra stimei de sine a copilului, care va începe să creadă că el nu poate realiza nimic. Evidențiază aspectele pozitive ale firii sale, arată-i că ai încredere în el / ea. Amintește-ți că e unic/ă și are și el / ea puncta forte.

6. Să vezi ce-ți fac acasă!

Auzind această frază, copilul va crede că părinții pot face orice cu el, că nu îl plac și nu va vrea să meargă acasă, care va deveni un loc de pedeapsă. Corect ar fi să zici: „Lasă-mă să-ți spun de ce eram așa supărat/ă”. Astfel, copilul va înțelege că și alții au sentimente și că faptele sale au consecințe.

7. Nu mă întreba pe mine!
Dacă cel mic / cea mică îți pune întrebări dificile, dar nu primește un răspuns, va căuta în alte locuri să afle despre ce e vorba. Ca să te respecte și ca să nu-i pierzi încrederea, nu-l repezi, ci spune-i că ai nevoie de timp pentru a răspunde.

Citește și: 8 greșeli pe care le fac părinți din cauză cărora copiii încep să mintă

E foarte puțin probabil să existe cineva pe lume care să nu fi trebuit niciodată în viață să spună o minciună. Ne confruntăm cu minciuni în fiecare zi, dar suntem surpinși atunci când cel care minte este copilul nostru.

Citește mai jos de ce mint copiii și ce au de-a face cu acest lucru părinții:

1. Copilul e conștient de consecințe

Adesea, copilul începe să mintă deoarece știe că va fi pedepsit dacă spune adevărul. Încearcă să promovezi integritatea. Aplică-i pedepse mai puțin severe sau discută cu el, astfel încât să nu se mai teamă de adevăr.

Citește și:   6 probleme de comportament ale copiilor care sunt rezultatul greșelile părinților

2. Copilul nu vrea să dezamăgească

Copiii ne iubesc și, prin urmare, nu vor să ne supere. Dacă îți schimbi modul de reacție atunci când îți mărturisește ceva, curând copilului nu îi va mai fi frică să nu te rănească.

3. Nu minte, ci este creativ

Uneori, copiii pot să vorbească despre lucrurile la care vizează – vorbesc despre aventurile lor fantastice sau le spun celorlalți că au un frate imaginar. Tratează această atitudine nu tocmai sinceră cu indulgență, deoarece aceste povești dispar atunci când copilul crește și se maturizează.

4. Minte pentru că nu își amintește

Uneori, copiii nu spun adevărul și cred ei înșiși lucrurile pe care le inventează, mai ales atunci când nu-și amintesc ce s-a întâmplat de fapt. Nu lăsa aceste minciuni să te sperie. Încearcă să vorbești cu el despre evenimentele petrecute și explică-i cum ar trebui să se poarte în conformitate cu acțiunile sale.

5. Minte pentru că e politicos

Uneori, copiii mai mint și pentru că sunt politicoși. De exemplu, spun că ar purta bucuroși șosetele croșetate de bunica, deși, în inima lui, speră să primească un alt cadou. Atunci când copilul minte în legătură cu astfel de lucruri, tu decizi – până la urmă, cu toții facem așa. De multe ori.

6. Așteptăm numai anumite răspunsuri

Adesea, când îi punem o întrebare unui copil, așteptăm un anumit răspuns. De exemplu, îl întrebăm: „e bun?” atunci când el e trist pentru că nu-i place mâncarea. În astfel de situații, nu forța copilul să mintă. Cel mai bine încearcă să găsești o rezolvare a problemei: „Vrei să mai adăugăm ceva ca să aibă un gust mai bun?”

7. Copilului îi este frică de schimbarea de rol

Copiilor le e frică să recunoască atunci când greșesc, deoarece știu, din basme și cărți, că lucrurile rele făcute îi transformă în personaje negative. Deci, dacă mărturisește, crede că va fi considerat o persoană rea. Explică-i faptul că, uneori, și oamenii buni mai fac greșeli (grave, chiar). Ceea ce îl va deosebi de cei răi e capacitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile sale.

8. A preluat obiceiul

Copiii își imită părinții – asta se știe. Prin urmare, dacă trăiește într-un mediu în care minciuna e ceva obișnuit, va deveni și el expert în ascunderea adevărului. Poți rezolva această problemă într-un mod foarte simplu, dar și foarte complicat în același timp – trebuie să devii tu o persoană mai onestă.

Citește și: 6 probleme de comportament ale copiilor care sunt rezultatul greșelilor părinților

Poate că încerci să-i convingi pe ceilalți de cât de politicos e copilașul tău, dar dacă faci greșeli în educarea sa, asta va fi evident în anumite situații. Iată câteva exemple:

1. Copilul îi întrerupe pe ceilalți
Dacă-i spui să nu mai facă asta, nu va funcționa. Învață-ți copilul să-și aștepte rândul acasă, în fiecare zi, când luați cina sau când vorbești la telefon. De exemplu, înainte să suni pe cineva, spune-i copilului că vei fi ocupată și că nu vrei să fii întreruptă o anumită perioadă de timp.

2. Copilul tău atinge lucruri din magazin sau insistă să i le cumperi
E important ca fiul tău / fiica ta să învețe să-și controleze dorințele, fiindcă nu poți cumpăra tot ce este de vânzare și nici nu ai nevoie să faci asta. Nu merge în magazin fără să fii pregătită – fă o listă cu ceea ce ai nevoie (sau desenează, dacă cel mic nu știe încă să citească) și dă-i-o copilului.

Citește și:   7 mituri dezmințite

3. Copilul tău nu spune lucruri politicoase
Cu cât îl înveți mai repede să fie politicos, cu atât mai bine. Nu face nimic din ce îți cere până nu îți spune „te rog” și spune-i și tu „salut”, „la revedere” și „mulțumesc”.

4. Nu știe când să se oprească
Copiii înțeleg destul de greu că sunt anumite lucruri pe care nu ar trebui să le împărtășească. Nu știu ce înseamnă rușinea sau jenea sau ce înseamnă să spui lucruri nepotrivite la momentul nepotrivit. Încearcă să-l înveți conceptul de secret.

5. Îi e frică să plece de lângă tine
Copiilor le e frică să se depărteze de părinți atunci când aceștia pun bariere între ei și activitățile obișnuite. De exemplu, le va fi frică să se dea pe tobogan dacă le tot spui că ar putea să cadă și să se lovească.

6. Deranjează alți adulți
Dacă un copil poate începe ușor o conversație cu un străin, înseamnă că în familie predomină un sentiment de încredere, dar și că el nu știe că adulții ar putea avea diverse interese.

Vezi și care sunt  cele 7 greșeli ale unui copil pe care nu trebuie să le ignori:

Să fii părinte e minunat, dar sigur nu e întotdeana uşor. E nevoie de mult timp şi effort pentru a te asigura că ai tăi copii sunt manieraţi, bine educaţi şi bine adaptaţi la viaţă în general. Iată câteva dintre problemele de comportament care îi supără pe mulţi părinţi şi care nu ar trebui să fie ignorate:

1. Păstrarea tăcerii în legătură cu faptele rele ale cuiva
Trebuie să-i explicit copilului diferența dintre a fi un pârâcios și a fi vigilent și cinstit. De asemenea, trebuie să-l asculți cu calm și să te abții de la a emite judecăți.

2. Rivalitatea între frați
Găsește rădăcina problemei și ai grijă să le interzici să își facă răni fizice. Ajută-ți copiii să simtă că formează o echipă și învață-i să-și resolve conflictele. Explică-le importanța respectului pentru sentimentele celuilalt.

3. Furtul
E foarte important să rămâi calm. Dacă fiul sau fiica ta a furat ceva pentru prima dată, află care au fost motivele și explică-i de ce e greșit să facă asta. Apoi spune-i să dea înapoi (sau să plătească pentru) ce a furat și să-i ceară scuze proprietarului. Dacă furturile continuă, caută ajutor psihologic profesionist.

4. Atitudine nerespectuoasă față de ceilați
Află ce cauzează acest comportament. Învață-i pe copii cum ar trebui să-și exprime emoțiile și dorințele. Trebuie să învețe să fie calmi și să asculte. Dacă tot sunt obraznici, mai ia-le din privilegii.

5. Nesinceritatea
Explică-i copilului importanța onestității și a încrederii pentru relațiile umane. Gândește-te la o pedeapsă potrivită pentru a-l învăța că nu e voie să mintă. Dacă necinstea devine un obicei, ar putea exista probleme mai grave care necesită ajutor specializată.

6. Smiorcăielile

Încearcă să-ți păstrezi o expresie neutră. Amintește-i copilului că ar trebui să vorbească pe un ton normal. Dacă acest comportament devine permanent, trebuie să vezi ce e în neregulă cu relația dintre voi.

7. Lipsa manierelor
Nu pune prea multă presiune pe copii să învețe cum să se poarte, ci mai degrabă amintește-le să fie atenți cu ceilalți oameni. E important ca adulții din familie să se comporte cum trebuie, deoarece copii repetă ce văd.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.