12 reguli de bune maniere care se aplică în vremurile noastre

Sigmund Freud spunea că e imposibil să ignori faptul că civilizația se bazează într-o mare măsură pe renunțarea la instinct. spunea . Există mereu o tensiune între a ne urma instinctele și a ne conforma convențiilor sociale. În vremurile noastre, acestea se schimbă oricum foarte repede, așa că nu știi niciodată pe cine ai putea să jignești fără să vrei. Important e să te gândești la sentimentele altor oameni, pentru că nu trebuie să îți maximizezi mereu avantajele. Iată câteva reguli de care ar trebui să ții cont:

1.  Dacă trimiți un mesaj cu textul „bună, voi întârzia 20 de minute” nu e la fel de acceptabil ca a face un efort să ajungi la timp.

2. Dacă nu poți participa la un eveniment la care ești invitată, nu te gândi că nerăspunzând e foart clar că nu vei participa. Politicos este să refuzi invitația. De asemenea, dacă ai acceptat o invitație este nepoliticos să nu mai mergi.

3. Nu țipa la telefon. Doar pentru că tu nu îl auzi pe interlocutor nu înseamnă că el nu te aude.

4. Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra mereu primul.

5. Amintește-ți că, dacă simți nevoia de a răspunde imediat fiecărui mesaj primit, vei pierde mult mai mult în fața celui care e lângă tine decât vei câștiga în fața oamenilor care nu sunt prezenți, dar beneficiază de eficacitatea ta.

Citește și:   9 metode prin care francezii își educă copii

6. Nu folosi prea mult aparatul foto sau video la evenimente. Bucură-te de timpul petrecut alături de colegi, prieteni și familie, pentru că e foarte puțin probabil să mai stai cândva să te uiți la poze sau la videoclipuri.

7. Nu merge la o petrecere cu mâna goală, decât dacă așa ți s-a cerut – mai bine nici atunci. Adu o sticlă de vin, un desert sau o flori.

8. Se salută cu „Bună dimineaţa!” până la ora 11 dimineaţa, cu „ Bună ziua !” după ora 11 şi până la lăsarea serii, iar apoi cu „Bună seara!”

9. Aşezarea pe scaun: nu picior peste picior, spatele drept, picioarele apropiate, uşor lăsate în interior, sub scaun.

 

10.  Când strănutăm, tușim sau căscăm, se pune întotdeauna mâna la gură, indiferent de distanța sau de relația pe care o avem cu o persoană. Este indicat să purtăm mereu la noi șervețele sau batistă

11. Bărbatul este prezentat femeii, cel mai tânăr celui mai în vârstă, iar gradul mai mic celui superior. Băieţii salută primii fetele, bărbaţii salută primii femeile, copiii sau persoanele mai tinere salută persoanele mai în vârstă. Când intrăm într-o încăpere îi salutăm pe cei aflaţi deja acolo. Când ne prezentăm unui grup salutăm primii. După ce ne salutăm, nu întrerupem discuţia în care sunt antrenaţi membrii grupului.

Citește și:   15 reguli de BUNE MANIERE pe care trebuie să le știe orice FEMEIE

12.  Nu se apelează oamenii la telefon înainte de 10 dimineața, între orele 13-17 și după ora 21, cu excepția celor apropiați, cărora le știți programul. O convorbire convențională nu trebuie să depășească 5 minute!

Poate că ți se par multe de ținut minte, dar nu e atât de complicat. Amintește-ți să te gândești mereu la sentimentele celorlalți, pentru că nu totul e despre tine.

 

Citește și: 10 reguli de bune maniere pe care trebuie să le respecți la restaurant

Ți s-a întâmplat să fii invitat la cină și să fii prins pe picior greșit cu privire la bunele maniere la masă? Să nu știi ce tacâmuri să folosești sau ce pahar? Regulile de bunelor maniere au devenit în ziua de azi niște notiuni vagi, de care mulți oameni sunt lipsiți în copilărie. Nimeni nu mai citește cărți pe această tema si, din aceasta cauza, facem mai multe greșeli de eticheta în societate decât ne putem da seama.

Atunci când mergi la un restaurant pretențios, e necesar să cunoști și să respecți câteva reguli de bune maniere:

1. Îmbracă-te adecvat

La restaurantele de top ar trebui să porți îmbrăcăminte elegantă – un sacou, dacă ești bărbat și o rochie, dacă ești femeie.

2. Geanta nu se pune pe masă
Nu e politicos să-ți pui pe masă geanta, telefonul sau cheile, nici pentru companionul tău, nici pentru chelner.

Citește și:   Cum să asortezi corect culorile într-o ținută

3. Nu dezvălui câți bani vrei să dai pe vin
Arată-i sommelierului un vin din meniu care e în limita bugetului tău și el va căuta o alternativă. Dacă nu ești un cunoscător, alege ce îți place după ce ai degustat ce ți-a propus.

 

4. Folosește cum trebuie șervetul
Pune-l în poală, iar dacă te ridici să mergi la toaletă, lasă-l pe scaun. După ce ai mâncat, așază-l pe masă, în partea stângă a farfuriei.

5. Nu împărțiți mâncarea
Nu gusta din mâncarea unei persoane pe care nu o cunoști foarte bine. Dacă restaurantul e unul intim, poți face asta într-un mod cât mai discret.

6. Nu striga chelnerul
Încearcă să-i prinzi privirea sau atrage-i atenția ridicând mâna dreaptă cu arătătorul în sus.

7. Fii atentă la tacâmuri
După ce ai mâncat, așază furculița și cuțitul în farfurie, în poziția ceasului 10:20.

8. Taie carnea bucată cu bucată
Nu tăia toată carnea deodată. Taie o bucată, mănânc-o și apoi tai-o pe următoarea.

9. Nu te feri de șervet
E în regulă și chiar indicat să-ți ștergi gura și degetele cât mai des.

10. Relaxează-te
Cel mai important e să trăiești o experiență plăcută, chiar dacă ești la un restaurant cu pretenții. Așadar, relaxează-te.

 

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.