10 obiecte din anii ’90 de care sigur îți amintești

Din punct de vedere cultural, anii 90 sunt caracterizați de ascensiunea multiculturalismului și a mediilor alternative, care a continuat în anii 2000.

În această decadă a continuat liberalizarea socială în multe țări. Tinerii se ocupau de ecologism și antreprenoriat, iar moda vestică a reflectat acest lucru prin intermediul produselor foarte individualiste. De asemenea, tatuajele și cerceii în diferite părți ale corpului au început să fie din ce în ce mai populari, la fel ca stilurile retro, inspirate de moda anilor 60 și 70. Unii tineri au devenit interesați de sporturile extreme și de activitățile de exterior, care combină atletismul și aprecierea naturii.

Din punct de vedere social, pe lângă căderea regimurilor comuniste în Europa și toate schimbările aduse de acest lucru, se remarcă al treilea val de feminism. Violența împotriva femeilor devine un subiiect important pe plan internațional. Tot mai multe femei ajung în poziții de putere în guvernul Statelor Unite și tot mai multe națiuni sunt conduse de președinți și prim miniștrii femei (de exemplu, Pakistan și Turcia).

Anii 90 au fost revoluționari și pentru tehnologia digitală. În Statele Unite. 35% dintre cetățeni aveau un computer personal. Telefoanele mobile erau foarte mari și erau folosite de numai câțiva cetățeni, chiar din țările cele mai avansate. Numai câteva milioane de oameni foloseau serviciile online, iar World Wide Web tocmai fusese inventat.

Citește și:   9 trucuri de frumusețe care te ajută să economisești bani

Cultura populară a fost diversă: au apărut numerosase filme importante – precum Titanic, care a devenit un fenomen cultural în întreaga lume, iar Walt Disney Animation Studios au devenit populare, producând o mulțime de desene animate, ca Beauty and the Beast, Aladdin, The Lion King.

Genurile populare de muzică au fost: gangsta rap, R&B, teen pop, electronic dance music, punk rock etc.
Anii 90 au fost o perioadă interesantă, când fiecare încerca să arate cine e. Existau câteva lucruri la care fiecare fată visa atunci. Ai avut și tu vreunul?

1. Agrafe de păr colorate


2. Abțibilduri pentru față și corp


3. Arcuri de păr


4. Elastice de păr pufoase

5. Tricouri cu buricul gol

6. Colier la baza gâtului

7. Blugi evazați


8. Postere pe pereții din dormitor


9. Agrafele de păr cu fluturaș

10. Clame de păr în formă de fluturași 

Citește și: 7 standarde de frumusețe din trecut

De-a lungul timpului, standardele de frumusețe feminină s-au schimbat mult. Pe vremuri, „suferă baba la frumusețe” nu era doar o expresie. E șocant ce făceau femeile ca să pară atractive.

Citește și:   9 trucuri neobișnuite de frumusețe pe care ți-ai fi dorit să le știi mai de mult

Iată câteva informații care dovedesc că frumusețea e relativă:

1. Între secolele XV-XVII erau la modă platformele 
Doamnele din secolele XV-XVII purtau pantofi cu platforme pentru a-și proteja rochiile de noroi și pentru a-și demonstra poziția socială înaltă. Înălțimea acestora putea ajunge și la 50 de cm, așa că cele care le purtau aveau nevoie de servitoare care să le ajute la mers.


2. Secolul XX: gropițele
Imaginea feminină era considerată nefinisată dacă nu cuprindea și niște gropițe fermecătoare în obraji. În 1923 a fost inventat dispozitivul care, dacă era folosit mult timp, producea gropițele mult dorite: se punea pe față, se prindea după ureche și bărbie, iar două tije apăsau pe obraji în mod dueros.

3. În perioada Renașterii erau considerate frumoase femeile cu frunte înaltă și fără gene
Naturalețea nu era la modă în această perioadă. Ideal era ca femeile să aibă o frunte înaltă – cele mai multe își rădeau părul pentru a fi la modă. De asemenea, își smulgeau toate genele.


4. În Anglia secolului XVII erau considerate frumoase femeile cu pielea albă
Se folosea frecvent un amestec de plumb și oțet. Pielea chiar se albea, dar în timp se îngălbenea, iar procesul era ireversibil. Elizabeth I, regină a Angliei și Irlandei, era o fană înfocată a acestui produs, tenul ei fiind atât de alb încât a rămas cunoscută ca „o mască a tinereții”.

Citește și:   10 reguli de STIL pe care trebuie să le învețe orice femeie

5. În secolul XVIII, în Europa, alunițele aveau o semnificație aparte
În această perioadă erau la modă alunițele false. Aplicarea alunițelor nu era numai o tehnică de machiaj, ci avea și o semnificație mai deosebită, fiind un instrument pentru flirturi:

  • o semilună era o invitație la o întâlnire
  • alunița deasupra buzei ea semn că o femeie este necăsătorită și disponibilă
  • alunița pe obrazul drept însemna că o femeie este căsătorită
  • alunița pe obrazul stâng era semn de văduvie

6. În Epoca Victoriană buzele mușcate erau un secret de frumusețe foarte folosit
Regina Victoria a interzis folosirea cosmeticelor. Totuși, asta nu le împiedica pe femei să fie creative – în loc de fard de obraz și ruj, își mușcau buzele și își ciupeau obrajii.

7. În secolul XIX arsenicul era folosit în tratamentele de frumusețe 
În secolul 19 era la modă să consumi arsenic pentru a avea o față și niște ochi strălucitori dar și o siluetă rotunjoară, atractivă. Existau însă și efecte secundare: arsenicul se acumula în glanda tiroidă și cauza gușă, iar uneori chiar moarte.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.