10 modalități prin care să-ți dai seama dacă ești mințit

Iată câteva moduri prin care poți să îți dai seama dacă cineva te minte sau îți vorbește sincer:

1. Răspuns neclar

Dacă interlocutorul îți dă un răspuns neclar, e foarte probabil să mintă. Încearcă să te asiguri că interlocutorul tău nu părăsește conversația până nu îți dă un răspuns direct, precum da sau nu.

2. Glumele

Dacă interlocutorul tău face o glumă atunci când ar trebui să îți răspundă la întrebare, cel mai probabil te duce de nas. Oricine care minte va încerca să te facă să râzi, pentru a te dezarma și pentru a te împiedica să continui conversația pe un ton serios.

3. Subliniierea onestității

Dacă cineva accentuează cât de sincer este, acesta e un alt semn că te minte. Interlocutorul tău îți va face promisiuni și jurăminte, încercând să-și dovedească nevinovăția.

4. Empatia

E foarte dificil să nu crezi pe cineva care încearcă să te sprijine. Dacă interlocutorul tău dă dovadă de (prea) multă empatie, nu te lăsa păcălit/ă – încearcă probabil să te păcălească în vreun fel.

5. Răspunde la întrebare cu o altă întrebare

Cine nu e sincer cu tine nu va vrea să îți răspundă clar, ci îți va pune întrebări. Nu uita că acest gen de abordare a unei întrebări este un semn al minciunii.

6. Stupoare

Stupoarea, refuzul de a răspunde, tăcerea prelungită, toate acestea sunt semne ale unei minciuni, mai ales dacă întrebarea este una destul de simplă. Dacă, după ce îi expui problema, interlocutorul tău este surprins abia la câteva secunde, știi ce se întâmplă.

Citește și:   8 greșeli pe care le fac părinți din cauză cărora copiii încep să mintă

7. Prefăcătorie

Dacă interlocutorul tău exagerează, cel mai probabil e vinovat. Emoțiile oamenilor se schimbă foarte rapid (de obicei nu durează mai mult de zece secunde). Dacă cineva nu e sincer, poate să pară surprins/ă pentru mai mult timp, încercând să te facă să îl/o crezi.

8. Ostilitatea

Tonul ostiil sau insultele sunt alte semne că cineva te minte. Încearcă să calmezi tonul discuției și repetă apoi întrebarea.

9. Repetarea întrebării

Dacă interlocutorul reia întrebările pe care i le pui, probabil că minte.

10. Evitarea răspunsului

Dacă interlocutorul tău evită întrebarea, spune lucruri irelevante sau trece la un alt subiect, încearcă probabil să scape nepedepsit.

În plus, fii atent/ă la expresiile faciale ale interlocutorului care sugerează minciuna:

1. Înghițirea constantă a salivei, tusea, expresia încordată

2. Asimetria facială – atunci când avem o stare de calm, expresia de pe fața noastră este simetrică în ambele părți. Dacă o parte a feței sau a corpului este mai active decât cealaltă, emoțiile sale ies la suprafață.

3. Mișcarea ochilor dintr-o parte într-alta – dacă interlocutorul tău nu este o persoană foarte timidă, înseamnă probabil că vrea să te înșele.

4. Ținerea palmei pe față, frunte sau gât/

5. Scărpinarea nasului, a pleoapei sau a lobului urechii.

6. Privirea în jos și mișcarea capului în direcții diferite.

7. Zâmbetul fals, care nu se reflectă și în ochi (când cineva zâmbește sincer, ochii i se îngustează puțin, iar la coada ochilor îi apar niște mici riduri).

Citește și:   7 invenții care au schimbat lumea modei pentru totdeauna

 

Citește și: Cum îți dai seama că cineva te minte

Oricât ar fi de trist să recunoști, minciunile sunt peste tot. dacă ne putem ierta pentru că am mințit pe cineva, să fim noi mințiți nu e foarte plăcut. Iată câteva dintre tiparele subconștiente de comportament ale mincinoșilor, determinate prin intermediul analizei textuale lingvistice, pe care ar trebui să le cunoști:

4. Mincinoșii evită să se menționeze

Atunci când mincinoșii distorsionează adevărul, ei tind să evite să vorbească despre ei înșiși. Ei vorbesc sau scriu despre asta, mai ales la persoana a treia, de parcă ar vrea să se distanțeze de minciunile lor.

3. Atitudinea discursului mincinoșilor este negativă

Mincinoșii au de obicei un discurs negative deoarece în subconștient se simt vinovați pentru minciunile lor.

2. Explicațiile unui mincinos sunt cât mai simple posibil

Mincinoșii explică de obicei totul în termeni simpli, deoarece creierul lor refuză să se gândească la o minciună complicate. Judecata sau evaluarea sunt operații mai dificile.

1. Un mincinos folosește cuvinte derutante

În ciuda explicațiilor simple, mincinoșii folosesc structuri frazale complicate, cu o mulțime de cuvinte în exces și detalii nesemnificative, dar plauzibile.

Să știi că ochii nu mint. Dacă observi vreunul dintre lucrurile de mai sus, dar tot nu ești sigur/ă dacă interlocutorul te minte sau nu, uită-te cu atenție în ochii lui. Atunci când mințim suntem agitați, iar acest lucru face ca inima noastră să bată mai repede, iar pupilele să se dilate.

Citește și:   7 lucruri pe care ar trebui să le eviți dacă vrei să ai un somn liniștit

Dacă ești convins/ă că ești mințit/ă, iată ce poți face:

1. Înregistrează minciunile

Scrie despre fiecare minciună pe care crezi că o observi, cu detalii despre motivul pentru care crezi că e o minciună. Fă niște cercetări ca să ai dovezi că persoana resspectivă mințea, nu te baza numai pe intuiție. Astfel o vei putea confrunta mai ușor.

2. Vorbește cu persoana respectivă în privat

A o confrunta în public e destul de urât și nu o va face în niciun caz să se schimbe. E mai bine să discutați în privat, astfel încât jena și rușinea să nu ajungă la cote periculoase. Explică-i despre ce e vorba, dar nu-i spune în față că e un mincinos / o mincinoasă.

3. Dă-i o șansă să-și explice minciuna

Fii atentă la limbajul trupului său pentru a vedea dacă mai apar semne că minte. Ascultă ce spune. Dacă recunoaște că a mințit și își cere scuze, e suficient.

4. Arată-i dovezile că a mințit

Dacă persoana respectivă intră în defensive sau continua să mintă, scoate la iveală dovezile pe care le-ai strâns. Astfel îl/o vei încolți.

5. Explică-i faptul că acum nu mai poți avea încredere în el/ea


E dificil să auzi asta, iar persoana respectivă va fi probabil întristată de faptul că nu mai ai încredere în el . ea. Explică-i că, până nu va demonstra că poate să fie sincer/ă o perioadă mai lungă de timp, nu mai poți să îl/o crezi.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.